Gde.rs
 Šahovski klub slepih ''Napredak'' okuplja slepe i teže slabovide sahiste i kao takav jedini je na teritoriji grada Beograda od 1954. godine. Od početka rada takmiči se u kupu i ligi sa igračima zdravog vida i njihovim klubovima, postižući  zapažene rezultate. Nasi članovi su osvajači najsjanijih odličja sa raznih internacionalnih takmičenja i prvenstava. Naše prostorije se    nalaze u samom centru grada u ulici Cetinjska br.9.

Šahovski klub slepih Napredak Cetinjska 9


       U svojim aktivnostima posebno je usmeren na rad sa decom i omladinom ostećenog vida. Imamo dve skole saha, a tokom cele godine organizujemo razna takmičenja za decu i omladinu za sve uzraste. Već deset godina organizujemo tradicionalni međunarodni sahovski turnir ''Mladih nada Srbije'' koji je otvorenog tipa pa učestvuju i igrači iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, itd. Pravo učesća imaju igrači do navrsene 27 godine života, članovi saveza slepih i slabovidih. Ovakvo međunarodno takmičenje ne održava se nigde na Balkanu, a mi kao druga sahovska zemlja posle Rusije u svetu želimo da održimo primat i kroz ovakva takmičenja stvorimo sto bolje naslednike sahovske reprezentacije slepih Srbije i Crne Gore.

       Skola saha za decu i omladinu ostećenog vida održavana je od samog osnivanja naseg kluba sa kraćim prekidom kada smo bili bez prostorija. Ona je glavna okosnica saha slepih uopste posto je pohađaju i deca iz unutrasnjosti koja su na skolovanju u Beogradu. Iz te sahovske skole nastali su mnogi sahovski majstori sa međunarodnim titulama, a činili su reprezentaciju slepih sahista koja je do sada osvojila dve zlatne i sedam srebrenih medalja na paraolimpiskim igrama kao i vise medalja na svetskim kupovima, pojedinačnim takmičenjima, itd. Preko skole saha stvaramo podmladak ekipe koja se takmiči u ligi i kupu Sahovskih saveza, na međunarodnim i mnogim drugim takmičenjima. Interesovanje mladih za sah u populaciji slepih je veliko iz vise razloga. Znajući da su njihovi prethodnici preko saha se integrisali u siru drustvenu zajednicu, proputovali mnogo posto je sah jedna od malobrojnih aktivnosti u kojoj slepi mogu ravnopravno da se bore sa osobama zdravog vida i uživaju veliko postovanje kod sahovske javnosti i sire.

Share