Gde.rs
Dijeta za oboljenje jetre

Da bi doslo do izlecenja jetre neophodno je sprovoditi dijetu 3-6 meseci i iz ishrane potpuno iskljuciti:
-beli secer i namirnice i napitke u kojima je on sadrzan,
-beli, glazirani pirinac,belo brasno i sve proizvode od njega- hleb, kolace, pite
-meso i sve mesne proizvode, sir i jaja.
-sve namirnice sa hemijskim dodacima, sve uljaste i masne namirnice, sve namirnic ekoje su aromaticne kao senf, kecapi sl.
-sve przene namirnice i uljane prelive za salatu
-alkohol
-kafu, kakao,cokolade i crne aromaticnekomercijalne cajeve
Kompletna ishrana treba da bude biljnog poreklaAko imate izrazitu zelju za hranom zivotinjskog porekla onda se dozvoljava manja kolicina mladog sira koji nije mastan i bele posne ribe pripremljene kao riblja corba, ali tako da uvek bude uz ove namirnice sadrzano minimum 2/3 sezonskog povrca.
Da bi se u osnovi prirodno i zdravo hranili potrebno je da u svakodnevnoj ishrani obezbedite pravilne odnose po vrstama prehrambenih artikala

Pod integralnim zitaricama podrazumevamo integralni pirinac, psenicu, proso, jecam, raz, kukuruz, heljdu
Dve trecine povrca se priprema tako sto se pirjani na niskoj temperaturi u sopstvenom soku uz minimalnim dodatak vode pod poklopcem, a jedna trecina se konzumira u sirovom stanju u vidu salata.Dinstano povrce treba da ostane rskavicavo i da zadrzi prirodnu boju odgovarajuce biljke.Pred kraj dinstanja dodaje se jedna supena kasicica sitno iseckanog persuna ili majcine dusice ili morske alge.
Za svaki obrok se preporucuje sveza salata, ali i tada treba povce oprati u toploj vodi.Salata se ne sme soliti, ali se moze zaciniti sa malo limunovog soka.U salatu, kada god imate priliku dodajte nastruganu kasiku crne rotkve ili pola kasicice rena
Postoje dve grupe mahunarki, jedna koja se moze koristiti svakodnevno (leblebija, socivo, sitan crni pasulj, azuki i mungo) i druga grupa koja obuhvata soju, grasak, boraniju i domaci pasulj i koja se moze povremeno koristiti.
Kao zacini mahunarkama najvise odgovaraju persun, cubar i majcina dusica
A kod kuvanja moze im se dodati crni i beli luk, sargarepa .
Odrzavanje odnosa prehrambenih namirnica je jako vazno i treba ga sprovoditi za svaki obrok, jer samo tako mozete odrzati neophodnu ravnotezu u organizmu.

Za lecenje jetre koriste se lekovite biljke kao sto su:kantarion,nana, maticnjak,zalfija, maslacak,pelin, kicica, kopriva,troskot, preslica, hajducka trava, vodopija, psenica, zob, beli luk, mrkva, limun, prirodni med.
Za bolove, probadanje preporucuje se biljka rusopas.
Za ciscenje jetre i creva koriste se suve sljive i to na sledeci nacin:
Sljive se stave u hladnu vodu da prenoce.Sutradan se ta voda prospe i kuvaju se u novoj vodi oko 2 sata na tihoj vatri.Voda koja se dodaje ze vreme kuvanja mora biti vruca.Tako se dobijaju kuvane sljive bez kiseline i secera. Koristite ih vruce ili podgrejane u malo vode tri puta dnevno pre jela.One ciste jetru i krv od stetnih i otrovnih sastojaka.

Za lecenje jetre preporucuje se i sok od povca po Dr Brojsu (koktel od 2/4 soka cvekle, ¼ soka od mrkve i 1/8 soka od celera.Sok se pij e3 put adnevno, neposredno pre obrok a(minimum 125ml dnevno.Sok ne treba progutati odmah, vec dozvoliti 1-2 minuta da se smesa sa pljuvackom.
Posle soka uzima se obrok, koji se takode polako i temeljno zvace.

Ovakav nacin ishran e, uzimanje lekovitih cajeva i I sokova omogucice vam revitelizaciju jetre.
Share