5 skrivenih destinacija za letovanje u Evropi koje će vas očarati

Grad Rovinj u Hrvatskoj

Evropa je kontinent koji odiše tradicijom, prelepim turističkim destinacijama i skrivenim draguljima koje turisti otkrivaju uz oduševljenje. Svake godine se prave liste sa novim destinacijama koje predstavljaju “blago” Starog kontitenta, što zbog svoje anonimnosti, tako i zbog iskonske lepote i netaknute prirode.

Brojni saveti o putovanjima na ove skrivene destinacije pokazuju da je zajednički imenilac svake od njih – neizmerna lepota i prirodno bogatstvo koje nude. U nastavku teksta pročitajte kojih 5 destinacija za letovanje u Evropi će vas očarati.

Tosa de Mar – šaroliko ribarsko selo Katalonije

Tosa de Mar je gradić udaljen od Barselone nekih stotinak kilometara. Tokom svoje bogate istorije, često je služio kao inspiracija za umetničke duše i njihovo stvaralaštvo. Šaroliko ribarsko selo nudi posetiocima odličan provod, uz očaravajuće peščane plaže, uzane mediteranske kaldrmisane ulice i anegdote koje turstički vodiči preričavaju u jednom dahu.

Stari grad ovog skrivenog dragulja obale Kosta Brava nudi prelep pogled na svetionike koji su pomagali brodovima u oluji, tu se nalazi i ostaci gotičke i romaniče crkve, Dom svetog platna, guvernova kuća i srednjovekovna bolnica, a posetioci se obavezno slikaju i pored statue namenjene holivudskoj divi Avi Gardner. 

Ipak, ovaj gradić nudi intimu malog ribarskog mesta u odnosu na okolne turističke centre, a zbog prelepih plaža, šarmantnih restorana i bogate tradicije predstavlja pravi izbor za letovanje koje će vas očarati. 

Faro – prelepe plaže na jugu Iberijskog poluostrva

Portugalski gradić Faro je još jedan od skrivenih dragulja Starog kontinenta, kog odlikuju prelepe duge peščane plaže i bogat noćni život. Nakon izgradnje aerodroma, ovaj gradić u regiji Algarve je doživeo još veću popularnost među turistima, ali je ipak i dalje skrivena destinacija namenjena onima koji žele da otkriju nova letovališta u Evropi.

Najbolja klima u Evropi, ogroman broj klubova i pabova i zavodljiv duh južnog Portugala samo su neki od razloga što ovaj skriveni dragulj Iberijskog poluostrva poslednjih godina dobija na značaju. 

Bogata tradicija koja se ogleda u uticaju mavarske arhitekture, ostataka rimske civilizacije i kaldrmisanih ulica savršeno se uklapa u mediteranski osećaj koji Faro pruža tokom letnje sezone.

Rovinj – šarmantan gradić na obali Jadrana

Rovinj je šarmantan gradić koji se nalazi na zapadnoj obali Istre. Mesto koje nije zaboravilo tradiciju ribarske luke, posetiocima nudi zadivljujuće prizore barokne arhitekture, bogatstva boja i ukusa, uz predivan pogled na brodiće ukotvljene na samoj obali Jadrana. Mediteranska klima, krivudave kaldmrisane ulice i opojan miris mora svake godine privlače veliki broj turista. Dešavanja u gradu su vrlo interesantna turistima, zbog čega se uvek rado vraćaju na ovu destinaciju

Ovaj pitoreskni istarski grad predstavlja savršen spoj prirode i bogatog zelenila, ali i modernih galerija i umetničkog izraza koji je namenjen svim ljubiteljima lepog i autentičnog. Arhipelag draga Rovinja posetiocima nudi priliku da uživaju u intimi okolnih ostrva, uz obaveznu posetu “Crvenom otoku” koje ima preko 180 biljaka iz celog sveta i predstavlja pravu zeleno-plavu oazu.

Ikarija – grčko ostrvo dugoročnosti

Ostrvo koje svoj naziv duguje mitskoj figuri – Ikaru – poznato je po dugovečnosti svojih stanovnika. Zelene padine, mala jezera i prelepi vodopadi samo su neka od prirodnih bogatstava zbog kojih se ovo ostrvo nalazi u jednoj od svetskih “plavih zona”. Zbog izuzetne dugovečnosti i zdravlja meštana, ostrvo Ikarija je poznato i kao mesto na kom ljudi zaboravljaju da umru.

Ikarija nudi bogat izbor smeštaja, kosmopolitske plaže i posete brojnim religijskim i arheološkim mestima, potkrepljenim brojnim legendama i anegdotama iz perioda antičke Grčke. Iako najveći broj posetilaca čine domaći, grčki turisti, ovo ostrvo je pravi skriveni dragulj i letnja destinacija koju vredi posetiti.

Perast – dragulj bokokotorskog zaliva

Perast je još jedan dragulj Jadrana, smešten u zalivu Boke kotorske. Malo mesto u blizini srednjovekovnog grada Kotora predstavlja idealan spoj živopisne i rustične arhitekture, bogate tradicije i anegdote koja okružuje čitavo mesto. Tamo gde se razdvajaju Kotorski i Risanski zaliv, tu je smešten gradić koji svake godine posećuje sve veći broj turista.

Perast, Crna Gora

Ipak, zbog toga što nema velike smeštajne kapacitete, Perast je i dalje “ispod radara” za posetioce širom sveta. Obilazak veštačkog ostrvca Gospa od Škrpjela, crkve svetog Nikole sa zvonikom visine 55 metara i divan primer renesansno-barokne građevine u vidu palate Bujovića, samo su neki od razloga da posetite jednu od najlepših destinacija na crnogorskom primorju.

Ukoliko ste ljubitelji avanture, istražujte dalje od najpoznatijih letovališta. Iznenadićete se time što ove ne toliko popularne, ali veoma atraktivne destinacije, mogu da ponude, i sigurno ćete ih preporučiti svojim prijateljima.