Auto delovi u Beogradu – gde kupiti i na šta obratiti pažnju

Auto delovi

Ako mislite da se vaš stres tokom izbora, kupovine i registracije automobila tu završio, kada vam je zafalio prvi auto deo sigurno ste shvatili da je tek počeo. Kupovina auto delova nije laka i mnogo je stvari na koje ovom prilikom treba misliti. Pre same potrage za auto delovima trebalo bi da znate koja su vaša kola model i iz koje godine, ovo je važno jer isti deo za ista kola iz druge godine možda neće raditi na vašem automobilu. Kada krenete u potragu, treba voditi računa o mnogim stvarima, a u nastavku teksta navedene su samo neke od njih.

Onlajn kupovina lakša i brža od one u prodavnicama

Sve više ljudi kupovini auto delova pristupa putem interneta, umesto traženja delova na otpadima i prodavnicama. Takav vid kupovine auto delova se mahom i preporučuje. Ono na šta, međutim, treba obratiti pažnju prilikom onlajn kupovine je da je sajt, tj. prodavnica, proveren.

Sigurno i sami pretpostavljate da može da se nađe neko će pokušati da proda deo koji nije original ili deo koji je pokvaren, a prilikom onlajn kupovine to i nije tako težak posao. Zato budite obazrivi. Raspitajte se gde su vaši prijatelji kupovali auto delove, pretražite forume na internetu, kao i grupe na društvenim mrežama o ovoj temi. Tako ćete biti sigurni da ne grešite. Jedna od najpopularnijih onlajn prodavnica, a samim tim i proverena i preporučljiva za kupovinu, na primer je MD Auto Delovi , kao i Silux i Karoserija.

Novi delovi sigurniji od polovnih

Anketa koja je sprovedena prošle godine na nešto manje od 10.000 ispitanika, pokazalo je da se veliki broj ispitanika (85,4%) češće (45,6%) ili uvek (39,8%) odlučuje za kupovinu novih delova automobila.

Auto delovi znaju da budu izuzetno skupi, a ukoliko imate finansijksu mogućnost za to, kupovina novih delova se preporučuje jer je mnogo sigurnija varijanta. Nesigurnost polovnih auto delova proizilazi iz činjenice da nikad ne možemo da budemo potpuno sigurni u njihovu ispravnost pa su iz tog razloga novi delovi ono što će vam svako preporučiti.

Ukoliko nemate mogućnost da kupite nov deo, ili se radi o delu koji nema preterano važnu funkciju u kolima, razumljivo je da ćete se odlučiti za polovni deo. Pre kupovine polovnog dela bilo bi dobro da se konsultujete sa vašim auto mehaničarom i prodavcem  kako biste bili potpuno sigurni da će se deo dobro uklopiti u vaš automobil.

Auto deo točak

Ne kupujte na prvu loptu

Ne kupujte prvi deo na koji ste naišli. Potražite delove i na drugim mestima ili sajtovima, velike su šanse da ćete naići na bolju ponudu. Takođe, proverite da li dobijate račun ili bilo kakvu vrstu garancije od prodavnice u kojoj kupujete. Ovo može da bude velika prednost i nekad je bolje dati malo više novca, ali uz garanciju, nego kupiti po povoljnijoj ceni, ali bez ikakve garancije.

Dobro istražite sve ponude, a ako se odlučite za kupovinu na otpadu, pregovaranje oko cene je potpuno u redu i velike su šanse da će vam prodavac dati deo po jeftinijoj ceni od one koju je prvi put naveo.

Takođe,  kako biste znali da je to pravi deo za vaš automobil, važno je da vodite računa o identifikacionom broju vašeg automobila, kao i o kodu koji neki delovi automobila imaju i na osnovu kog možete da vidite da li baš taj deo odgovara kolima.

Nemojte da dozvolite da vas ova kratka uputstva o kupovini auto delova uplaše, ona samo treba da vas navedu da budete obazrivi ovom prilikom kako biste bili zadovoljni rezultatom šopinga. Ne zaboravite da je ključno da proverite sve potrebne elemente, pa ćete ishod kupovine moći i da proslavite, kao kad se kupovali vaš automobil.