Gde i kako letovati nakon pandemije koronavirusa

Brdo na obali dunava

Svet kakav poznajemo zastao je pred opasnošću koja nas je sve zatekla nespremne – pandemija koronavirsa. Ipak, to što smo mi morali da zaustavimo svakodnevni život, obaveze i druženja, nije zaustavilo vreme, pa se tako leto neminovno približilo.

I dok bi u ovom periodu već uveliko bilo razmatranja gde će se letovati, koji aranžman uplatiti i koliko ćemo novca morati da odvojimo za odmor, ove godine je situacija drugačija, pa se postavlja pitanje da li će letovanje kao takvo uopšte biti moguće? Gde ćemo to ovo leto moći da se osvežimo i odmorimo?

Crnogorsko primorje – “parče” mora koje svi priželjkuju 

Crnogorska obala nam je najbliža, i geografski ali i u srcu, pa se zato mnogi nadaju da će ovo leto moći neometano da uživaju u čarima Jadranskog mora. Zaista deluje kao sasvim prirodna odluka da ovog leta iznajmite apartman u Crnoj Gori i tamo letujete sa porodicom i prijatelja. 

Ipak, iako nam je bliska, Crna Gora je i dalje druga država pa ćemo morati da pratimo pravila koje se odnose na putovanje u inostranstvo. Ako budemo imali sreće, ovo leto ćemo moći da provedemo u nekom crnogorskom mestu kraj mora, i bolje nego ikada ćemo shvatiti značaj određenih stvari koje često uzimamo zdravo za gotovo. 

Planinski turizam čeka svoj procvat 

Ljubiteljima planine vest da se možda neće moći na more i nije toliko teško pala, jer svoj odmor radije provode na malo višoj nadmorskoj visini. Možda do sada niste uzimali u obzir odlazak na planinu u letnjem periodu, ili vam je uvek manjkalo vremena – sada imate priliku da iskusite i ovu stranu letnjeg putovanje. 

Ako se opredelite za posetu nekoj od srpskih planina, neće vam biti potrebno mnogo da shvatite da u ovoj zemlji zaista imate veliki izbor. Ukoliko želite nešto urbanije okruženje u kombinaciji sa prirodnim lepotama možete posetiti Kopaonik ili Zlatibor. Iako Kopaonik važi za zimsku destinaciju, iznenadiće vas lepota ove planine i u letnjim mesecima.

Ukoliko želite da budete u potpunosti okruženi prirodom, izmešteni iz bilo kakve urbane sredine, možete odabrati Rudnik, Rtanj ili Staru Planinu. Takođe, Tara je uvek sjajan izbor za porodični odmor, s obzirom da ćete pronaći sadržaj za celu porodicu. 

Možete odabrati planinu koju do sada niste imali prilike da posetite, ili ipak onu koju često posećujete i koja vam je blizu. Pronađite svoj kutak mira daleko od letnje žege, zakoračite duboko u šumu i pronađite mir na planinskim obodima. 

Priuštite sebi odmor i relaksaciju u domaćim banjama

Zašto bismo morali da odemo u Sloveniju ili Mađarsku kako bismo uživali u lekovitim banjama i spa centrima? Da li ste znali da u okviru domaćeg turizma postoji veliki broj banja koje nude bogat lekoviti sadržaj?

Vrnjačka banja, Banja Vrujici, Sokobanja, Gamzigradska banja i mnoge druge banje imaju smeštajne jedinice koje nude sjajan wellness tretman kakav obično tražimo van granica ove zemlje. Ako nikada ne ostavljate prostora i vremena da se odmorite i relaksirate, ako spa tretmane ostavljate “za posle”, treba da znate da je sada došlo to “posle” i da je idealan trenutak da ugodite sebi. 

Pronađite željenu lokaciju, odvojite produženi vikend, sedam ili deset dana i relaksirajte se u svojoj zemlji onako kako dugo priželjkujete. Osim lekovitog i isceljujućeg sadržaja, domaće banje bogate su i turističkim sadržajem pa ćete pronaći i drugi vid zabave ako vam bude bio potreban.

Upoznajte svoju zemlju kao turista 

Unutrašnjost pećine

Kada se poslednji put otputovali u neki grad Srbije i zapitali se koje znamenitosti taj grad krije? Da li ste imali prilike da posetite kanjoj reke Uvac, da posetite neki salaš u vojvodini, da probate vino iz domaćih vinarija? Jeste li imali prilike da uđete u Resavsku pećinu ili u Lazarevu pećinu? Ovde se spisak ne zaustavlja. 

Naša zemlja ima toliko prirodnih i kulturoloških bogatstava da biti zatvoren u njenim granicama nije nikakvo prokletstvo, već blagoslov i prilika za istraživanje. Ako ste avanturista po prirodi, za vas će izbor biti vrlo jednostavan – prepustićete se istraživanju lepota naše zemlje.

Iako nemamo izlaz na more, reke i jezera u našoj državi dala su nam priliku da uživamo i da se kupamo od početka leta pa sve do jeseni. Gotovo svaki grad ima rečicu sa omanjim kupalištem na kom se stanovnici skupljaju i osvežavaju tokom leta. 

Odaberite svoj odmor i dajte prednost domaćem turizmu, ko zna, možda vam se toliko dopadne da ćete sledeće sezone i mimo korone poželeti da uživate u blagodetima Srbije. 

Posted in gde