Gde i kako najlakše položiti vozački ispit za B kategoriju?

Prikaz devojke koja sedi na prednjem sedištu automobila pokazujući svoju vozačku dozvolu

Čestitamo vam na odlučnosti ali i spremnosti da učinite nešto za sebe, jer je svakako dobijanje vozačke dozvole kao i sama obuka jedna prekretnica u životu, a veštine koje budete naučili prilikom same obuke će vam trajati za ceo život. 

Naučeno znanje prilikom obuke za vozački ispit moći ćete da primenite u gotovo svim životnim okolnostima, te je bitno da svakako budete pre svega dobro motivisani kako biste dobili vozačku dozvolu. 

Motivacija je najbitnija, ali ne i presudna za dobijanje vozačke dozvole 

O motivaciji upravo i pišemo na početku ovog bloga, jer gotovo u 90% slučajeva svih onih koji su neuspešno polagali ispit i “padali” po nekoliko puta su priznali kako nisu bili dovoljno motivisani. 

To je problem jer uglavnom u ovim slučajevima okolina od vas očekuje da imate vozačku dozvolu, a vas jednostavno ili to ne zanima ili niste još uvek spremni. 

Zbog toga tek kada budete bili spremni u svakom pogledu, ali i dovoljno motivisani počnite pretragu auto škole i kernite sa obukom. 

Koncentracija je u svakom trenutku dobrodošla.

Kao što će vam biti potrebna koncentracija priliom svakodnevne vožnje i gužve po gradskim ulicama, bitno je da koncentraciju imate tokom same obuke. 

Obuka za dobijanje vozačke dozvole se sastoji iz nekoliko segmenata – kao što ste verovatno i upućeni. 

Bitno je da slušate teorijsku nastavu od 40 časova, položite testove; nakon toga prođete obuku i položite ispit iz prve pomoći i na kraju nakon praktične obuke u automobilu i položite praktični deo ispita. 

Za sam proces je potrebno vremena, ali i truda, zalaganja, učenja, aktivnog slušanja kao i koncentracije od prvog dana. 

Obavezno budite pažljivi na svim časovima teorijske obuke, pitajte za svaku nejasnoću ali i vežbajte kod kuće jer je za uspešno polaganje ovog dela ispita potrebno da redovno obnavljate gradivo u svom radnom ili porodičnom okruženju. 

Takođe prilikom praktične obuke budite koncentrisani i znatiželjni kako biste prikupili što više informacija za stabilnu, bezbednu i sigurnu vožnju. 

Instruktor auto škole će vam preneti neophodno znanje za polaganja ovog dela ispita, ali i vi budite dovoljno zainteresovani da naučite dodatne trikove i savete za što bolju vožnju. 

Izaberite pravu auto školu

Verovali ili ne ali u velikoj meri da li ćete na najlakši način položiti vozački ispit za B kategoriju zavisi kojoj ste auto školi poverili vašu edukaciju. 

U moru auto škola i dalje postoje one koje ne obraćaju pažnju na svoje kandidate, ne prenose poterbno znanje te se većina kandidata odlučuje da tokom obuke ili nakon neuspelih pokušaja – pronađu novu auto školu. 

Zbog toga je bitno da pre nego što popunite pristupnicu za upis i obuku, dobro istražite samu auto školu, raspitate se kod svojih prijatelja, poznanika ali i pročitate komentare na internetu. 

Bitno vam je da prilikom izbora date poverenje onoj auto školi koja će vam garantovati stručnu obuku, ali i bezbedna vozila prilikom samog procesa vašeg učenja tehnika vožnje. 

Budite sigurni u sebe! 

Budite svesni činjenice da ste vi početnik i da je potrebno da budete pažljivi ali i zainteresovani na svim časovima (teorijskim i praktičnim) kako biste što je moguće više znanja pokupili. 

Međutim, nemojte da vas obeshrabri ta činjenica da ste početnik i da “ništa ne znate”. 

Jednostavno budite sigurni u svoje znanje, konstantno ga dopunjujte i uvek pitajte ukoliko vam nešto nije jasno a bilo da se tiče neke situacije u saobraćaju ili u upravljanju vozilom. 

Međutim, nemojte otići ni u drugu krajnost – a to je da mislite kako sve znate i kako ste baš vi “rođeni za volanom”. 

Dakle, budite u zlatnoj sredini i na taj način sigurni smo da ćete najlakše položiti vozački ispit za B kategoriju. 

Konstantno radite na sebi 

Bez obzira ako vam je sve jasno na teorijskom ili praktičnom delu obuke, u svakoj prilici pokušajte da dopunite svoje znanje, da radite na svom znanju ali i na sebi stičući na raj način potrebno samopouzdanje

Dakle, nakon svakog teorijskog časa obnovite gradivo, pitajte, diskutujte, kada se vozite gradom kolima pratite druge učesnike u saobraćaju – preispitujte sebe. 

Nije potrebno samo klimanje glavom, ukoliko vam nešto nije jasno jer je jednosvno predavač tu da vam sve nedoumice razreši. 

Prilikom praktičnog dela ispita imajte samopouzdanje – budite sigurni u sebe jer ste veći deo ispita uspešno savladali i sada je potrebno samo da pokažete na praktičnom primeru sve što ste naučili i položili. 

U ovom delu ispita ne prihvata se činjenica da vas je trema oborila – potrebno je biti siguran u svoje znanje koje ste konstantno dopunjavali nakon svakog časa i dela obuke. 

Na dan polaganja budite sigurni u sebe – budite sigurni da položite iz prve!

Posted in gde