Gde pravimo najčešće greške u uređenju enterijera?

Sigurno se desilo i vama – pronašli ste savršeni komad nameštaja ili dekora za kuću. Odmah pomislite kako bi idealno izgledalo u vaša četiri zida,  prepustite se impulsivnoj kupovini i uzbuđeno donesete kući svoje novopronađeno blago i onda otkrijete da ono što je izgledalo kao idealni dodatak enterijeru, izgleda ružno kada se stavi na svoje planirano mesto. Jednostavno se ne uklapa. Gde grešimo?

Ono što većina ne razume je da dizajn enterijera zahteva veoma oštro oko i mnogo učenja na tu temu. Često idemo u kupovinu i vidimo nešto što nam se odmah dopadne, ali to ne mora da znači da će izgledati savršeno i u našem domu. Dizajneri enterijera razumeju kako boja, osvetljenje, veličina sobe, razmere i položaj utiču na to kako stvari izgledaju u prostoriji i diktiraju da li će napraviti ili razbiti dizajn prostorije.

Postoji mnogo uobičajenih pogrešnih poteza koje skoro svako pravi prilikom dizajniranja svog enterijera. Evo gde to pravimo najčešće greške i kako možemo da ih izbegnemo.

Pravilne razmere

Oni koji su se obrazovali u pravcu dizajniranja enterijera kažu da kada uđete u sobu, to bi trebalo izgleda kao kombinacija gradske panorame, različitih visina. Nikada ne bi trebalo da u prostoriji koju opremamo nameštaj bude u istom nivou. 

Razmere su greška broj jedan koju skoro svi prave kada je u pitanju dizajn enterijera. Pojedini postavljaju previše malih komada u prostoriju, zatrpavajući prostor i ne dajući oku mesto gde će da se zadrži.

Sa druge strane, neki stavljaju previše velikih, glomaznih predmeta u jednu prostoriju, čineći da izgleda napunjeno i malo. Tajna pravilnih razmera je mešavina različitih oblika, nivoa i veličina. Ako postoji samo jedna stvar za koju treba da angažujete dizajnera enterijera, to je svakako pomoć u proporcijama i razmerama. Sa pravim proporcijama, dom bi trebalo da bude idealno uređeno mesto.

Impulsivna kupovina

Svi smo skloni impulsivnoj kupovini. Ne znači da ne bi trebalo da kupite nešto u šta se odmah zaljubite, ali možda bi trebalo promisliti (i sačuvati račun!) u slučaju da proizvod ne funkcioniše u prostoru onako kako ste prvobitno zamislili.

Pre nego što krenete u salon nameštaja, najbolje je da imate dobro utvrđen plan i budžet. Prvo, vaše prostorije moraju biti dobro izmerene. Drugo, postavljanje i veličinu nameštaja treba unapred planirati. Srećom, danas postoji mnogo online alata za uređenje soba koji su besplatni i laki za upotrebu.

Idite u izložbeni prostor salona nameštaja sa pripremljenim planom, koji će vam pomoći da znate šta želite i da se pobrinete da se držite u okviru svog budžeta. Naknadno kajanje je užasan osećaj, zato prvo planirajte, a kupujte kasnije.

(Ne)dodavanje karaktera enterijeru

Iako može biti vrlo zabavno šetati kroz salone koji su puni zanimljivog, novog, modernog nameštaja, nemojte se zanositi i kupovati sve u jednom trenutku i na jednom mestu.

Ovo rezultira uobičajenom greškom u dizajnu enterijera — kupovinom svega što se podudara, što dalje rezultira enterijerom koji nema karakter. Kako da mu dodamo karakter? Polako, vremenom. Mogu potrajati godine da bi vaš dom bio potpuno kompletan i potpuno dizajniran.

Karakter se ugrađuje u dizajn dodavanjem neobične stolice koju možete da pronađete na buvljoj pijaci ili interesante slike koju je naslikao ulični prodavac. Napravite mali šoping izlet na takva mesta za vikend i polako ćete, vremenom, pronaći stvari koje volite i izgraditi karakter svog doma.

Nemanje centralne tačke

Svaka soba treba da ima svoju centralnu tačku, mesto gde nam se pogled zadržava i daje na funkcionalnosti prostoru. Ovo je veoma česta greška – zaboravljanje da se svakoj prostoriji da svrha ili tačka na koju ćemo se fokusirati.

Neke prostorije su jednostavne — u dnevnoj sobi centralna tačka obično je televizor i komoda na kojoj se nalazi, dok su svi ostali komadi nameštaja u prostoriji fokusirani i usmereni ka TV-u. U kupatilu je to prostor za kupanje ili lg veš mašina, nekada deo koji treba zamaskirati ili lepše urediti I dati mu na živosti.

Nemojte samo da razbacujete nameštaj po prostoriji – prvo pronađite fokus ili svrhu te prostorije, a zatim postavite nameštaj oko te žarišne tačke. Na primer, kamin, sto za ručavanje, velika slika ili čak stočić za kafu koji podstiče goste da sede i razgovaraju.

Nepostojanje ličnog pečata

Vaš dom treba da govori ko ste vi, trebalo bi da bude kao lični dnevnik o, recimo, vašim putovanjima, vašim najbližima, vašem životu. Ne postoji ništa neprijatnije od toga da uđete u nečiji dom gde vas dočekaju bezlični bež zidovi, braon nameštaj i ogromna štampana slika na zidu koja je kupljena bez plana i ukusa. Takva prostorija odmah odaje ukus dosade. Dakle, nemojte biti stidljivi kada je u pitanju dekoracija vašeg doma.

Uselite u njega sve stvari koje volite, čineći ga oazom koja će vas dočekati na kraju teškog dana, a koja svim gostima priča intrigantnu priču o tome ko ste vi zapravo.

Kao što ste pročitali, postoji mnogo uobičajenih grešaka koje se lako mogu napraviti kada je u pitanju dizajn enterijera. Srećom, postoji i mnogo rešenja za ispravljanje tih grešaka. Ponekad je lako rešiti se nasleđenog komada nameštaja za kojeg ste se osećali obaveznim da ga držite, dok ćete u drugim slučajevima morati da zatražite pomoć i oštro oko prijatelja. Ako takvi potezi ne uspeju i previše vas opterećuju odluke o uređenju i prepreke sa kojima se suočavate, onda unajmite profesionalnog dizajnera enterijera. Oni su odlično upoznati sa svim potencijalnim greškama i mogu vam olakšati način da ostvarite svoj dom iz snova.