Gde pronaći najbolje opremljene teretane?

Patike, tegovi, oprema za vežbanje

Preduslov za kvalitetan trening u teretani je da ona bude opremljena tako da vam pruži adekvatan prostor za vežbanje i napredak kakav želite da postignete. Teretana bi trebalo da ima opremu za izvođenje različitih vežbi, ali  i da bude prijatan ambijent u kome ćete se osećati dobro tokom vežbanja.

Dakle, kakve to teretane pružaju kompletan doživljaj različitim tipovima vežbača i gde se one nalaze? Koje kriterijume bi trebalo postaviti prilikom određivanja toga šta je dobro opremljena teretana? Evo odgovora na ova pitanja.

Eko teretane – prostor za vežbanje inspirisan prirodom

Među terenama koje postavljaju standarde kada je opremljenost u pitanju nalaze se eko teretane koje su dizajnirane korišćenjem prirodnih materijala i na taj način svojim vežbačima pružaju dodir sa prirodom dok vežbaju u zatvorenom. Ovakve design usluge – Biofit, kao kompanija koja vodi računa o životnoj sredini, pruža teretanama širom Evrope. 

Ovaj koncept uređenja prostora naziva se biophilic design i zasniva se na upotrebi apsolutno prirodnih materijala u dizajniranju prostora, za šta su primer i biofilico građevine. Za teretanu to konkretno znači nepostojanje klasičnih sprava, već njihovih zamena sačinjenih od drveta, ili džakova sa peskom, užadi i slično.

Takođe, ovo znači oplemenjivanje prostora biljkama. Na to se posebno stavlja akcenat s obzirom na činjenicu da su biljke prirodni prečišćivači vazduha koji daju osećaj svežine u prostoru – posebno značajan onda kada se u tom prostoru vežba. 

Ovakve teretane, kao što smo već napomenuli, nalaze se širom Evrope i sveta, a koncept zdravog načina života, i vežbanja na otvorenom, ili u dodiru sa prirodom je postao prilično prihvaćen i na ovim prostorima.

Sprave za vežbanje u zatvorenoj teretani

Lanci teretana – adekvatna usluga na različitim lokacijama

Lanci teretana funkcionišu kao prostori za vežbanje na više lokacija u gradu za koje važe ista pravila. Ovakve teratane svojim vežbačima obično nude opciju da po ceni jedne članarine mogu da koriste sve raspoložive lokacije. Kada je trening u pitanju jedan od vrlo važnih faktora je i taj da nam je teratana i lokacijski pristupačna. Zato nema sumnje da lanci terana odnose pobedu u tom aspektu.

Kada je u pitanju njihova opremljenost spravama svaka bi trebalo da ima one koje vežbači redovno koriste,  s obzirom da je protok u takvim teretama veliki, i raznolikost među spravama bi trebalo da bude ekvivalentna – da jednako budu zapostavljene i sprave koje više preferiraju muškarci, ali da ima dovoljan broj onih koje koriste žene. 

O opremljenosti teretane dosta govori broj traka za trčanje, kao i prostor za slobodno vežbanje i dovoljan broj tegova, fitness lopti, strunjača i ostalih rekvizita koji se koriste za slobodno vežbanje. Ovo je značajno kako zbog individualnih treninga, i mogućnosti da vežbači promene rutinu treniranja onda kada to žele.

Specijalizovani fitness centri – za treninge po vašoj meri

Ako ste ljubitelj grupnih treninga, crossfit-a, treninga baziranim na plesu i igri, trebalo bi da se uputite u neki od specijalizovanih fitness centara. U odnosu na tip treninga koji želite odgovaraće vam različit fitness centar. Ovde nije akcenat na opremljenosti kada su i pitanju sprave za vežbanje, već u velikom izboru grupnih treninga sa obučenim trenerima koji će ih voditi.

Takođe, za neke od ovih treninga su potrebni adekvatni rekviziti, a na fitness centrima je da obezbede sve potrebno za izvođenje treninga određenog tipa. To podrazumeva adaptiranje prostora za vežbače tako da se trenizni odvijaju u adekvatnim uslovima. Ovakvi fitness centri mogu biti raštrkani po gradu, ali su dovoljno zastupljeni da možete pronaći bar jedan blizu vas.

Kada odredite kakav tip treninga vam najviše odgovora, i šta je ono što će vas motivisati da postižete značajne rezultate moći ćete da postavite svoje standarde za odabir dobro opremljene teretane. Uvek imajte u vidu to da treba da obratite pažnju na odnos cene i kvaliteta, i kada pronađete odgovarajuće mesto uživajte u praktikovanju zdravog života.