Gde se najčešće sakupljaju bube u kući i kako ih se rešiti

Moramo priznati da su bube jedna od najneprijatnijih pojava u kući. Gmižu, ujedaju, šire zarazu… Uzroci njihove pojave su najrazličitiji, a načini uklanjanja raznovrsni. Međutim, ma koliko se trudili da ih se trajno rešimo, nakon nekog perioda one se opet pojave.

Bube ne samo da su neprijatne ljudskom oku nego mogu biti popriličan problem. Brojni ljudi koji imaju entomofobiju znaju o čemu je reč.

Zabluda je da se bube pojavljuju samo iza frižidera, sudopere, mašine za pranje i sušenje veša, ormara ili kreveta. Istina je da su to uređaji i predmeti ispod kojih ne čistimo svakodnevno, ali izvori pojave buba u kući mogu biti sasvim drugačiji. A motivi najrazličitiji.

Zašto se bube pojavljuju u domu

Pojava svih vrsta insekata u domu nije slučajna. Da, bube se često mogu pojaviti ako ne zatvorite lepo prozor ili vrata, ali ne budite ubeđeni da je to jedini način. Naime, poznato je da su bube veoma rasprostranjene. Verovali ili ne, ove male životinjice koje često golim okom i ne primetite imaju jako dobro razvijena čula i složenu građu i nervni sistem. Upravo im takva građa omogućava sposobnosti zahvaljujući kojima ih čas vidite u ćošku sobe, a čas ispod kreveta.

Potrebe buba da se nastane u vašem domu su sledeće:

  • Potraga za hranom;
  • Sredina za preživljavanje;
  • Sredina za razmnožavanje.

Složićete se, kuće i stanovi ispunjavaju savršeno ova tri uslova.

Šteta koju bube nanose

Pored toga što izazivaju strah i neprijatnost kod ljudi, postoje i materijalne štete  koje bube mogu naneti. U nedostatku ostataka hrane koju pronalaze u vašem domu, bube imaju sposobnost da progrizu papir ili tekstil, a verovali ili ne, čak mogu ugroziti i električne instalacije. Na taj način možete ostati bez važnog dokumenta, omiljene haljine ili će neki od uređaja brzo pregoreti.

Ipak, neupredivo veće posledice koje bube mogu naneti jesu zdravstvenog tipa. Naime, insekti imaju ogroman značaj za prirodu i njeno okruženje – oprašivanje biljaka, na primer. Međutim, za čoveka nisu od velike koristi. Naprotiv, mogu mu doneti epidemiološke opasnosti. U zavisnosti od toga koji insekt koju posledicu izaziva kod čoveka, javljaju se: pegavi tifus, malarija, žuta groznica, dizenterija i trahom, bolest spavanja. Bube prenose koleru, kugu i tuberkulozu; njihovi ujedi izazivaju otoke, svrab, peckanje i bolove; mogu ući u čovekove uši ili nozdrve tokom spavanja.

Ukoliko vam se nešto od ovoga dogodi, najbolje je da se odmah obratite lekaru.

Bube u kuhinji

Neverovatna je činjenica da je mesto gde pripremamo hranu, doručkujemo, ručamo i večeramo, u stvari najveće stecište buba. Kao što smo već gore naveli, jedan od razloga što se skupljaju jeste potraga za hranom. Naravno, gde će takvu potrebu utoliti nego u vašoj kuhinji.

Najviše ih je na onim mestima u kuhinji gde ima ostataka od hrane, čitaj – kanta za smeće. Ono što mi odbacimo od hrane njima će dobro doći. Sigurno ste bili u prilici da vidite crne male mušice koje u grupicama lete oko đubra. Reč je o voćnim mušicama, u narodu poznatim kao „sirćetari”. Jedino rešenje da ovo izbegnete je da ostatke hrane nikako ne bacate u kantu za smeće koja se nalazi u kući, već da ih odmah iznesete van.

Poznato je da se insekti rado skupljaju i oko mrvica od hleba, zrnaca šećera, ostataka slatkiša, suhomesnatih proizvoda i dr. Ako mrvice često završe na podu, jedini način da sprečite pojavu insekata je da pod redovno brišete. Koristite brisko za pod, usisivač ili neku drugu spravicu. Najvažnije je da na vreme uočite insekte kada se vrzmaju oko hrane koja je još za upotrebu i uklonite ih kako vam ne bi pokvarili ili zagadili hranu i slično.

Posebno obratite pažnju na bubice ispod kuhinjskih aparata, mikrotalasnog uređaja, iza šporeta, a ima ih i u cevima oko sudopere. Ova skrovita mesta im posebno odgovaraju.

Pojava buba u kupatilu

Kupatilo je takođe jedno od najčešćih mesta u kući gde se bube pojavljuju. Mnogi će se zapitati odakle buba u kupatilu, gde nema ni hrane, ni slatkiša. Međutim, ono što je bubama privlačno u vašem kupatilu jesu prostori koji im obezbeđuju vlažnost. Sada vam je jasno zbog čega je baš kupatilo mesto gde će se možda i najviše razmnožavati.

Najčešća mesta u kupatilu su upravo iza i oko toalet-šolje, odvoda za vodu ili ventilacionih cevi. Ova vlažna mesta za njih su veoma pogodna, te je neretko slučaj i da ovde naprave čitave kolonije. Pritom, izrazita nehigijena u kupatilu takođe može da bude jedan od razloga da se često i u većem broju skupljaju.

Druge prostorije u kući

Iako smo naveli dve prostorije gde se bube najčešće sakupljaju, čest je slučaj da ih vidimo i u dnevnoj ili spavaćoj sobi, hodniku ili na terasi. U dnevnoj i spavaćoj sobi uslove da se nastane, bubama pruža upravo neredovna higijena ili prljavština koja se unese obućom nošenom izvan kuće. Najbolje je da pre nego što uđete u kuću cipele dobro očetkate i složite ih na policu za obuću ukoliko je imate.

Međutim, bube u dom ulaze kroz skoro svaku i najmanju rupu, pukotinu, prolaz i otvor. Tako je čest slučaj da ih ima na mestima koja u domu treba da sanirate, zagipsirate i popravite. Ako imate problem sa bubama na terasi, najčešće je to zbog cveća koje tu održavate, zbog zemlje i vlažnosti  u saksijama. U toj prilici direktno vama ne mogu naškoditi, ali mogu vašem cveću.

Kako se rešiti buba u domu?

Greška koju skoro svi pravimo kada u domu vidimo bubu jeste to što je samo zgazimo ili izbacimo napolje, a onda nastavimo kao da je nismo ni videli. Jako je važno detaljnije i ozbiljnije razmotriti ovaj problem.

Najbolje rešenje je da se obratite stručnom licu koje će preduzeti mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Međutim, ako trenutno niste u prilici za takvu uslugu, vodite strogo računa o higijeni doma. Zatvorite im puteve i staze, koristite sva dozvoljena sredstva da sprečite njihovu ekspanziju u vaš dom. To podrazumeva svakodnevno dezinfikovanje kupatila, iznošenje smeća, uklanjanje ostataka hrane, uvijanje hrane u folije, čišćenje podova i provetravanje prostorija.

Posted in gde