Gde se nalaze najbolje teretane na otvorenom u Srbiji

Istezanje u prirodi

Svi znamo koliko je redovna fizička aktivnost značajna za fizičko ali i mentalno zdravlje. Iako je leto skoro završeno, mnogi žele da budu najbolje verzija sebe i tokom zimskih dana, a onda spremno dočekaju i leto, sezonu kupaćih kostima i letnje garderobe.

Teretane se preporučuju kao najbolje rešenje za rekreativnu aktivnost, kao i odgovor na nedoumicu kako smršati brzo, a jedino bolje od teretana za ove zadatke su teretane na otvorenom. Kiseonik je važan element svake fizičke aktivnosti, a najkvalitetniji je onaj na otvorenom prostoru, u parkovima i šumama na kojima se i nalaze teretane na otvorenom. U nastavku teksta pročitajte gde se nalaze najbolje teretane na otvorenom u Srbiji, a najbolje vreme za vežbu na njima je kasno leto, jesen, kao i proleće.

Više od 50 teretana na otvorenom nalazi se u Beogradu

Ne čudi što se upravo u prestonici nalazi najveći broj teretana na otvorenom u Srbiji, s obzirom na to da je Beograd najveći grad, sa najviše parkova u Srbiji. Trenutno u Beogradu postoji oko 50 teretana na otvorenom, a najbolje se nalaze u parku Tašmajdan, na Olimpu i na Adi ciganliji.

Tašmajdanska teretana

Popularno, ovaj park i sportski centar, Beograđani nazivaju Taš, a na njemu se sem prostranih poljana, dečijih, ali i psećih igrališta, nalazi i odlična teretana na otvorenom sa puno sprava za vežbanje najrazličitijih mišića, kao i staza za trčanje. Noću je odlično osvetljena, pa ne treba da se čudite ako vidite da se vežbači ovde okupljaju i u kasnim satima.

Teretana na Olimpu

Sportski centar Olimp poznat je kao jedan od najposećenijih beogradskih mesta za vežbanje, a leti je, kao i Taš, posebno popularan zbog bazena na otvorenom. Na Olimp se ide i zbog teretane na otvorenom, kao i četiri prostrane tatran staze za trčanje. Uživaćete u prirodi i kvalitetnim spravama na ovoj otvorenoj teretani.

Teretana na Adi ciganliji

Teretana na otvorenom na Adi ciganliji najveća je i neobična je u odnosu na druge teretane na otvorenom u Beogradu. Veštačko jezero na Adi leti je posebno posećeno, kao i okolni kafići, ali i park i šuma koje ga okružuju vrlo su prostrani i imaju potencijal za mnoge rekreativne aktivnosti.

Zato se tu nalazi i staza za bicikl i rolere, ali i staza za trčanje duga 1200 metara, na kojoj postoji i 16 stanica za vežbanje sa posebnim spravama i informativnim objašnjenjima o vežbama na njima. Ovo teretanu na otvorenom na Adi posebno izdvaja i čini je izuzetno zanimljivom.

Muškarac vežba napolju

Tretane na otvorenom u Novom Sadu

U drugom po veličini i naseljenosti gradu Srbije, nalazi se i drugi najveći broj teretana na otvorenom, pa i vežbači iz ovog grada nemaju problem da nađu odlično mesto za vežbanje na otvorenom.

Najpopularnija u NS – teretana na Keju

Na novosadskom Keju, preko puta veslačkog kluba Danubius, nalazi se prostrana teretana na otvorenom koju Novosađani izdvajaju kao jednu od najboljih u gradu. Odlikuje se velikim brojem najnovijih sprava za vežbanje na otvorenom, a ove sprave se izdvajaju i kao one koje su najočuvanije. Pored teretane ima puno prostora za zagrevanje i rastezanje, pa je ona i sasvim dovoljno prostrana za ovakav vid vežbanja.

Niš – prvi grad sa teretanom na otvorenom prilagođenom svima

Nišlije imaju manji broj teretana na otvorenom nego što je to slučaj sa glavnim gradom i Novim Sadom, ali svakako i oni imaju veliki izbor kada se radi o vežbanju na otvorenom.

Niška teretana na otvorenom –  “Park za sve”

Ono po čemu se niške teretane na otvorenom posebno izdvajaju jeste to što je baš ovaj grad prvi koji je uveo teretanu na otvorenom dostupnu svima. Ova teretana na otvorenom nema nikakve arhitektonske prepreke koje bi smetale starima, nepokretinima i osobama sa invaliditetom.

Ona ima specijalizovane sprave za vežbanje na kojima mogu da vežbaju mladi, stari, kao i invalidi, pa simbolično nosi naziv “Park za sve”. Ove sprave služe za jačanje mišića, ali ima i onih koje imaju odlične efekte za rehabilitaciju čitavog organizma.

Skoro u čitavoj Srbiji mogu se naći odlične teretane na otvorenom, a s obzirom na sve veću popularnost ovog koncepta, očekuje se još veća ekspanzija, pa ne treba da čudi ako za par godina neki grad prestigne Beograd.

Posted in gde