Gde se nalaze najlepše biofilico građevine

Moderna zgrada sa biofil dizajnom

Činjenica da ljudi danas provode većinu svog vremena u zatvorenom prostoru, dovela je do novih oblika uređenja prostora. Osamdesetih godina prošlog veka počeo je da se razvija jedna nova vrsta dizajna – biophilic dizajn.

Reč je o jednostavnom dizajnu koji u naš enterijer unosi prirodne elemente, čineći ga na taj način zdravijim i prijatnijim za život. To se postiže unošenjem biljaka, korišćenjem organskih materijala i dizajna inspirisanog prirodom koji je istovremeno i fukcionalan.

Danas vam predstavljamo neke od najlepših građevina širom sveta izgrađenih u ovom stilu.

#1 Hotels, Njujork i Majami

Ovaj lanac hotela sa 5 zvezdica je otvoren 2015. godine i pravi je predstavnik koncepta koji na neverovatan način kombinuje elemente luksuza i održivosti. Svi detalji enterijera su uređeni tako da budu u skladu sa celom filozofijom biofilca.

Trenutno postoje 3 ovakva hotela – na Menhetnu, Bruklinu i čuvenom Majami Biču. Ovi moderni hoteli predstavljaju prave oaze mira i zelenila savršenih za svaku priliku, i to upravo u ovim modernim gradovima koji su poznati po brzom tempu života

Sve hotelske sobe su moderno dizajnirane. Raspolažu obiljem prirodne svetlosti i prijatnim enterijerom od drveta i drugih organskih materijala. Celu ideju upotpunjuje i sjajni restoran u sklopu hotela koji koristi isključivo organske sastojke i služi zdrave bezglutenske obroke. 

#2 Wardian, London

Još jedna građevina koja se može pohvaliti elementima biophilic dizajna je moderni kompleks Wardian u Londonu. Ovo moderno zdanje sadrži kancelarije, stanove i druge objekte namenjene za biznis. Predstavlja neverovatnu kombinaciju prirode i moderne arhitekture.

Čitavo zdanje sadrži prelepe staklenike sa biljkama i drvećem. Njihova uloga nije samo dekorativna, jer posetioci ovog kompleksa u staklenike mogu ići i uživati u ovoj zelenoj oazi kada im zatreba predah. Wardian ima i rezidecnijalnu namenu, a svaki od apartmana raspolaže i privatnim vrtom koji se nalazi na balkonu.

Pored prelepih panoramskih pogleda na London, ponosni vlasnici ovih apartmana će moći da uživaju i u bazenu, teretani, i sličnim objektima namenjenim za odmor i uživanje. Svi su dizajnirani sa puno stila, ali ne napuštajući koncept koji je pre svega ekološki.

Zgrada u biofilic stilu

#3 Teretana na Karolinska Institutu, Stokholm

Pravi primer da se biofilico dizajn može implementirati u bilo kom objektu bilo koje namene jeste ćuveni Karolinska Institut u Stokholmu. Jedna od najstarijih medicinskih ustanova ne svetu je od skora raspolaže teretanom koja je uređena u skladu sa biofilico konceptom.

Enterijer teretane je izgrađen od održivih i prirodnih materijala. Tu su i biljke koje imaju funkciju pročišćavanja vazduha, a ceo ambijent upotpunjuju tople boje. Najbolji dokaz o tome koliko se pažnje posvećuje čak i najsitnijim detaljima jeste činjenica da je konopac za vežbanje napravljen isključivo od prirodnih vlakana.

Iako je reč o objektu koji je manji od ostalih na našoj listi, svojim modernim i atraktivnim stilom potpuno zaslužuje da bude pomenut kada se govori o najlepših objektima ovog zdravog i zelenog koncepta.

#4 Second Home coworking prostor, Lisabon

Ovaj coworking prostor nalazi se u glavnom gradu Portugala. Reč je o prostoru namenjenom preduzetnicima, kreativcima i frilenserima smeštenom u samom srcu Lisabona. Koncept je zasnovan na verovanju da prostor oplemenjem biljakama i zelenilom pospešuje kreativnost i produktivnost

Kompletan prostor je ukrašen sa više od 1000 biljaka i napravljen tako da stvara ambijent džungle. Tvorci ideje su težili da ovo interesantno zdanje unesu elemente održivosti. Biljke nemaju samo dekorativnu fukciju, već služe i umanjenju buke i pročišćavanju vazduha

Osim prostora za rad, ovaj savremeni centar sadrži i kafić i prostor za druženje i razonodu. Coworking prostori su sa razvojem biznisa postali sve popularniji, a Second Home se može smatrati jednim od začetnika savremenog i održivog coworkinga. 

Boravak napolju i u priorodi ima veliki značaj za čoveka. Moderan način života je učinio da za to danas imamo manje vremena, ali sve je više načina da prirodu dovedete u objekte na zatvorenom i taj trend postaje sve popularniji.

Posted in gde