Gde se nalaze najlepši parkovi na svetu?

Park Guelj u Španiji

Putovanja se često vezuju za obilazak istorijskih znamenitosti, gradskih muzeja, verskih zdanja i atraktivnih građevina. Međutim, ništa manju atrakciju predstavljaju oaze zelenila koje zapravo oslikavaju dušu svetskih gradova. 

Najlepši svetski parkovi su mesto okupljanja lokalnog stanovništva, ali i turista koji rado fotografišu prirodu i odmaraju nakon napornih pešačkih tura. Otkrivamo vam gde se nalaze najlepši parkovi na svetu, koji će vas možda inspirisati da izaberete svoju sledeću destinaciju i spakujete kofere!

Park Guelj u Barseloni – Gaudijevo remek delo

Park Guelj bi obavezno trebalo da se nađe na vašem spisku stvari koje želite da obiđete u Barseloni. Najkraći opis parka bi bio – jedinstveni spoj prirode i arhitekture. Da li je dovoljno da kažemo da ga je projektovao čuveni španski arhitekta Antonio Gaudi?

Park Guelj je smešten na brdu El Karmel i predstavlja pravo oličje Gaudijevog stila. Izgrađen je u skladu sa prirodnim terenom na kome se nalazi, olikuju ga talasasti oblici, a posebnu čar mu je dala izrada mozaika od keramičkih pločica, po kojoj je i poznat.

Mozaik je zastupljen na zidovima parka, na naslonima klupa, a vrhunac primene ove tehnike dekoracije predstavlja višebojna mozaična fontana, napravljena u obliku mitološkog bića nalik Pitonu.

U parku se nalazi i velika terasa, na kojoj je smeštena karakteristična, dugačka klupa u obliku zmije, poznata po svojoj udobnosti. Naime, Gaudi je, kako bi stvorio najudobniju klupu, angažovao radnika čije je zaduženje bilo da sedi u glini i pomogne mu da je projektuje. Ova terasa pruža pogled na Barselonu i predstavlja jednu od omiljenih lokacija za fotografisanje turista.

U parku je smeštena i jedna prava znamenitost – kuća Antonija Gaudija, sagrađena davne 1904. godine, u kojoj se nalazi nameštaj koji je čuveni arhitekta sam projektovao. Ulaz u Gaudijevu kuću se naplaćuje, dok je ulaz u park slobodan za sve posetioce. 

Da je Park Guelj zaslužio svoje mesto na listi na kojoj se nalaze najlepši svetski parkovi, potvrđuje i činjenica da se nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao svetska baština.

Park Kejkenhof u Liseu – Najveći cvetni park u Evropi

Ljubitelji cveća će park Kejkenhof sigurno proglasiti za najlepši park na svetu! Ovo čudo prirode se nalazi na jugu Holandije, u gradu Liseu, nedaleko od Amsterdama. Zauzima površinu od 32 hektara i predstavlja pravi raj za oči.

Drugi naziv za park Kejkenhof je i Bašta Evrope, što je apsolutno opravdano s obzirom da ovde možete videti čak 800 sorti lala, ali i zumbula, orhideja, ruža, karanfila, irisa, ljiljana, i drugog, šarenog cveća. 

Posebno je zanimljiva činjenica da ovaj park gotovo nikada ne možete zateći u istom izdanju. Svake godine, bašta ima drugu temu, pa je na primer za godišnjicu smrti Van Goga od cveća formiran jedan od njegovih autoportreta.

Ovaj park predstavlja svojevrsno umetničko delo, pa ne čudi što se organizuju ture iz Amsterdama kako bi se posetio najlepši cvetni vrt Evrope. Jedina mana parka je ta što lale cvetaju samo od sredine marta do sredine maja, pa jedino u tom periodu možete posetiti ovaj jedinstveni park i znamenitost Holandije.

Park Keukenhof u Holandiji

Hajd Park u Londonu – Kraljevski park

Možda do sada niste posetili London, ali ste Hajd Park sigurno viđali u brojnim filmovima čija se radnja odvija u Britanskoj prestonici, kao i na razglednicama i fotografijama turista. To nimalo ne iznenađuje, s obzirom da je reč o jednom od simbola Londona, smeštenom u najekskluzivnijem delu ovog grada.

Hajd Park se nalazi pod upravom Londonskih kraljevskih parkova, a proteže se na neverovatnih 253 hektara, od čega sam Hajd zauzima 142 hektara, dok se na 111 prostiru Kensingtonski vrtovi koje je kraljica Karolina izdvojila kao zasebnu javnu površinu.

U sredini najvećeg i najzelenijeg parka u Londonu se nalazi veštačko jezero Serpentajn, koje park deli na dva dela. Ovaj park je dom više od 4000 stabala, ispod čijih krošnji se nalaze mirne i tihe staze, pokraj kojih možete sresti različite vrste ptica, a neretko ćete sresti i veverice. 

Da li vam je sada jasno zbog čega se najlepši svetski parkovi moraju naći na vašoj listi stvari koje treba obići u inostranstvu? Ukoliko psećujete Španiju, Holandiju ili Britaniju, obavezno prošetajte ovim oazama prirode, a takođe dobro istražite i parkove koji se nalaze na drugim destinacijama koje planirate da posetite.

Hajd park u Londonu