Gradovi sa najlepšim lukama na svetu

Luka u Sidneju

Gradovi na morskim obalama imaju posebnu draž, verovatno zato što se ogledaju u moru i mirišu na so. Međutim, činjenica da su njihove luke te koje usidre najmanje, ali i najveće brodove na svetu, a sa njima i svetske putnike čiji se putevi ukrštaju upravo na ovim mestima, čini ih još privlačnijim. Atraktivne morske luke u svetu su brojne, a mi smo izdvojili nekoliko filmski lepih gradova koji mogu da ponude elitno utočište i za najluksuznije jahte sveta.

#1 La Valeta – Malta

Kada smo pomenuli filmski lepe gradove, mislili smo prvenstveno na maltešku prestonicu. Krstarenje istočnim Mediteranom je odlično za upoznavanje ove ostrvske državice, sa kojom prvi kontakt ostvarujete upravo u luci La Valeta. Ono što turiste fascinira na prvi pogled jesu srednjovekovne zidine zbog kojih Valeta izgleda kao grad-tvrđava, a poneka primesa modernog i urbanog čini ambijent jedinstvenim i izuzetno šarmantnim.

La Valeta je najveća luka na Malti koja može da primi i do hiljadu jahti, a pogled na ovaj “izlog” luksuznih plovila svakodnevno fascinira turiste i predstavlja jedan od najlepših ukrasa čitave Malte.

#2 ACI Marina Split

Split je jedan od najlepših hrvatskih gradova, a njegova luka je poznata mornarima širom sveta. Reč je o luci koja raspolaže sa 364 veza u moru, i 60 mesta za smeštaj plovila na suvom. Iako kapacitet luke nije ni blizu onom koji ima prethodno opisana La Valeta, ova splitska luka je ipak jedna od najatraktivnijh zbog celokupnog sadržaja koji grad nudi. Split je grad koji raspolaže luksuznim hotelima, restoranima, barovima i svim drugim što možete poželeti kada se usidrite u ovu luku, pa ne čudi što su mesta u njoj uvek popunjena. Luka je otvorena tokom cele godine, a njen kapacitet dozvoljava i usidravanje superjahte dužine 80 metara, što praktično znači da se u nju mogu usidriti gotovo sve vrste ovih plovila.

#3 Luka Sen Trope

Sen Trope je mala luka na Azurnoj obali, svetu poznata kao omiljena letnja destinacija velikih zvezda. Iako bi neko pomislio da je reč o urbanom i modernom letovalištu, ono najvrednije u Sen Tropeu jeste upravo njegova šarmantna jednostavnost, oličena u kamenitim uličicama, citadelama i živopisnim građevinama. U gradu su ušuškane i brojne luksuzne vile, hoteli i restorani, čiji je ambijent prilagođen romantičnom duhu ovog francuskog letovališta. Iako nije reč o luci sa velikim kapacitetom, njena mesta gotovo uvek zauzimaju samo najluksuznije jahte čiji vlasnici uživaju da borave u Sen Tropeu.

Luka u Sen Tropeu

#4 Luka Ibiza Španija

Ibiza je sinonim za fantastične plaže i odličan provod, a poznata je i po luci koja važi za jednu od najlepših na svetu. Prirodan deo ove slike su i luksuzne jahte i kruzeri, a kako je grad Ibiza centar istoimenog ostrva, ovde ćete uvek zateći dinamičnu atmosferu i mnogo mladih ljudi iz celog sveta. Jedna od najvećih atrakcija u Ibizi je njen starogradski deo, koji pruža verodostojan uvid u istoriju celog ostrva i sve priče i legende koje treba da čujete kada se tu nađete. Mistične stene i starogradske građevine, u kombinaciji sa urbanim plažama i brojnim mestima za odličan provod, uvrštavaju je na spisak najatraktivnijih svetskih destinacija u koje možete uploviti.

#5 Sidnejska luka Port Džekson

Port Džekson je najveća prirodna luka na svetu, koja Sidnej deli na južni i severni deo. Ovo je mesto odakle brojni prekookeanski brodovi, jahte i čamci počinju i završavaju svoju plovidbu, a njihovi putnici tada imaju priliku da uživaju u prizorima grada toliko puta viđenim na turističkim brošurama i raznim reklamama. Osim po luci, Sidnej je poznat i po prelepim plažama, bogatom kulturnom i zabavnom sadržaju, a da njegovim posetiocima nikada nije dosadno dokazuju i brojni parkovi i šetališta sa kojih se pružaju najlepši prizori na grad i more.

Ovo su samo neke od najlepših svetskih gradova – luka, od kojih svaka ima neki poseban pečat koji je čini šarmantnom i privlačnom. Ukoliko budete imali priliku da uplovite u neku od njih, odvojite određeno vreme za razgledanje ovih gradova, jer zaista pružaju jedinstvene doživljaje i iskustva koja ne treba propustiti.