Internacionalna kuhinja koju možete probati u Beogradu

Kineska hrana se priprema u voku

Beograd je poznat po svom kosmopolitskom duhu. Geografska pozicija zbog koje se Beograd nalazi na raskrsnici između Istoka i Zapada, između Orijenta i modernizacijskih tekovina zapadne civilizacije, između starog, tradicionalnog i konzervativnog i onog savremenog, novog i eksperimentalnog, čini da naša prestonica bude eklatantan primer sveobuhvatnog i otvorenog grada koji voli da proba nove stvari.

Jedna od oblasti na koju se takav kosmopolitski pristup oslikava jeste i gastronomija, odnosno činjenica da se u Beogradu mogu naći kulinarski specijaliteti iz svih delova sveta. Internacionalna kuhinja koja se proteže od japanskog sušija, preko kineskih jela sa dva štapića, izraelske kuhinje i specijaliteta sa Mediterana, predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje novih ukusa i kultura. 

U nastavku teksta saznajte koja internacionalna kuhinja je na raspolaganju svima koji u Beogradu žele da probaju nešto novo i autentično.

#1 Japanska kuhinja – gastronomski specijaliteti iz Zemlje izlazećeg sunca

Kada je u pitanju međunarodna kuhinja Beograd ljubiteljima gastronomskih poslastica nudi delikatese iz Japana – kuhinja koja je zasnovana na pirinču, morskim plodovima i tradicionalnoj japanskoj mizo supi, otkriva lepote “Zemlje izlazećeg sunca” stanovnicima našeg glavnog grada.

Japanska kuhinja u sebi sadrži i veliki broj sezonskih sastojaka, dok su morski plodovi spremani na žaru. Ipak, postoje i gosti japanskih restorana koji ne preferiraju pirinač, pa tako postoje i oni koji svoje obroke zasnivaju na rezancima. 

Restorani poput Angry Monk-a, Go Sushi ili Moon Sushi bara samo su neki od lokala u kojima možete da uživate u čarima kuhinje koja ponosno nosi epitet japanska. 

#2 Obrok sa dva štapića – kineska kuhinja u našoj prestonici

Kineska kuhinja jedna je od najpoznatijih internacionalnih kuhinja u globalnim okvirima. Živopisna jela, začini i tradicionalna kineska receptura koja originalno sadrži preko 20 hiljada jela ide u prilog ogromnoj popularnosti koju kineska kuhinja uživi. Kineska kuhinja u velikoj meri stanovnicima našeg glavnog grada otvara i vrata ka upoznavanju kulture ove daleke azijske zemlje. 

Kineska kuhinja je poznata po tome što meso koristi u manjim količinama, uglavnom svežu piletinu i svinjetinu. Ipak, nedostatak mesa nadomešćen je brojnim začinima, od kojih najčešće dominiraju beli luk, soja sos i ljuti sosevi. 

Kineski restorani u našoj prestonici gostima nude prijatnu atmosferu, atraktivan ambijent i autentičnu kinesku hranu kojoj ćete se rado vraćati. Veliki broj njih ima i mogućnost dostave ili sajt putem koga možete poručiti kineske specijalitete, kao što je na primer DvaStapica.com. Na taj način možete u omiljenim poslasticama uživati i u toplini svog doma.

Kineska hrana - nudle sa povrćem i mesom

#3 Indijska hrana – egzotična kuhinja u Beogradu

Sa Dalekog istoka stiže još jedna internacionalna kuhinja koju možete probati u Beogradu. U pitanju je egzotična kuhinja u Beogradu koja dolazi iz druge po redu najmnogoljudnije zemlje na svetu – Indije. 

Poznata po obilatom korišćenju začina, umacima obogaćenim mešavinom tridesetak različitih začina, odnosno karijem i prizvuk orijentalnog čini da ova egzotična kuhinja u Beogradu stekne veliki broj fanova.

Zanimljivi restorani indijske hrane u Beogradu su Diwali, Skroz na Skroz i Mumbai. Ono što je zajedničko ovim restoranima je to što neguju kombinovan pristup, pa tako nude i specijalitete iz drugih azijskih, ali i karipskih zemalja, uz poseban deo menija koji je prilagođen vegeterijancima.  

#4 Grčki mediteranski specijaliteti – dašak primorja u Beogradu

Međunarodna kuhinja u Beogradu nudi ogroman spektar raznovrsnih jela sa svih kontinenata. Takva je i grčka kuhinja, tradicionalni primerak mediteranskog pristupa gastronomiji, koji kombinuje različita jela, začine i poslastice koje Beograđani obožavaju. 

Grčka kuhinja kombinuje sve od sjajnog girosa, bilo da je napravljen od pilećeg ili svinjskog mesa, preko maslinovog ulja kao neizostavnog dodatka jelima, ribe i povrća.

Najbolji grčki restorani u Beogradu kombinuju mediteransku i kontinentalnu kuhinju, uz prijatan ambijent, čašicu uzoa i melose sa grčkog primorja koji sa razglasa uveseljavaju goste. Od restorana čiji se meni okreće oko girosa kao glavnog jela do taverni koje nude prave morske specijalitete, grčka međunarodna kuhinja u Beogradu je jedna od najpopularnijih, a razlog leži i u samoj popularnosti grčkog primorja i kulturoloških sličnosti.

#5 Meksička hrana – internacionalna kuhinja pod zaštitom UNESCO

Meksička hrana spada u red međunarodnih kuhinja koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-ove baštine, pored italijanske i kineske. Koreni ove kuhinje sežu do simbioze uticaja španskih konkvistadora i indijanskih plemena koji su najviše zaslužni za ono što se danas naziva meksičkom hranom. 

Bilo da su u pitanju kiosci sa brzom hranom, ekspres restorani ili luksuzni lokali sa prijatnim ambijentom, uz burito, tortilje, takose i ostale đakonije koje dolaze iz ove centralnoameričke države.

Jedan od takvih restorana u prestonici je i lokal Zapata, sa autentičnom meksičkom kuhinjom i atmosferom koja odgovara podneblju zemlje iz koje ovi specijaliteti dolaze. Ono što je zanimljivo kada je u pitanju meksička kuhinja je i da se širok asortiman pića odlično uklapa uz začinjene specijalitete, a poznato alkoholno piće tekila je deo neizostavne ponude prestoničkih restorana koji služe meksičku hranu.

Internacionalna kuhinja u Beogradu sugrađanima i turistima nudi putovanje koje seže od Japana do Meksika, od Tajlanda do Grčke i od Indije do karipskih specijaliteta. Ta raznovrsnost, ambijent koji posetioce natera da se zamisle da li se nalaze u Beogradu ili na nekoj plaži na mediteranu, kao i autentični recepti koji otvaraju sva čula, predstavlja najbolji pokazatelj koliko je međunarodna kuhinja u našoj prestonici popularna i kvalitetna.

Posted in gde