Istorija torti i kolača – kako su nastale neke od najpopularnijih poslastica današnjice

čizkejk na tanjiru

Torte i kolači su oduvek bili nezaobilazni gosti svake gozbe. Dok su u prošlosti u ovim specijalitetima mogli da uživaju uglavnom samo pripadnici viših slojeva, danas su nam dostupni na svakom koraku.

Od tradicionalnih recepata za klasične torte do modernijih kolača današnjeg vremena, danas živimo u carstvu poslastica kojima retko ko može odoleti! Međutim, da li ste se nekada zapitali kako su nastali neki od najpopularnijih kolača i torti?

Čizkejk torta, mafini i brauni jedni su od najpopularnijih poslastica širom sveta, a osim kao desert nakon glavnog jela često se služe i uz šolju kafe ili sami kao ukusna užina. U nastavku teksta otkrićemo vam kako su ove izvanredne i popularne poslastice nastale.

Torte i kolači – pravo uživanje za svakog sladokusca

Od početka vremena i tokom celog svog veka, ljudi su oduvek imali potrebu da se zaslade. Zato nije ni čudo što se u ljudskoj civilizaciji posebna pažnja posvećivala kulinarstvu, kao ni da se u oblasti kulinarstva poslastičarstvo iskristalisalo kao posebna grana.

Osim tradicionalnih recepata za klasične torte kao što su napoleon torta, diplomat torta, moskva šnit, švarcvald i drugi klasici, danas su nam dostupne i modernije verzije poslastica, kao što su mafini, brauniji, makarunsi, i razne vrste čokoladnih i čizkejk torta.

Danas se u prodaji mogu pronaći čak i različite kreativne torte iznenađenja u premium pakovanju, uz pomoć kojih sa lakoćom možemo upotpuniti svaku specijalnu priliku i obradovati voljenu osobu.

Voćni kolač kao začetnik poslastičarstva

Da li ste znali da je voćni kolač prvi kolač ljudske civilizacije? A da li znate ko ga je prvi napravio?

Prve kolače pravili su Stari Egipćani. Međutim, ovi kolači su bili mnogo drugačiji od torti i kolača koje danas poznajemo. Naime, kolači Starih Egipćana zapravo su bili sladak hleb: oni su u hleb dodavali med, suvo voće i orahe – vrlo slično današnjem voćnom kolaču. 

Ovakvi kolači su i danas vrlo popularni, a kada sledećeg puta budete pravili sličnu poslasticu, možete se pohvaliti da spremate kolač po prvom i originalnom receptu – receptu Starih Egipćana!

Čizkejk torta – hrana olimpijskih sportista

Čizkejk torta takođe vuče korene daleko iz prošlosti. Smatra se da je prvi čizkejk nastao u 5. veku pre nove ere i da su ga napravili Stari Grci sa ostrva Samos. U to doba, čizkejk se pravio od svežeg sira, umućenog sa brašnom i medom. Takođe, postoje određeni dokazi da se čizkejk servirao učesnicima prvih Olimpijskih igara.

Krajem srednjeg veka, čizkejk je dobio oblik tarta kakav ima danas, a prvi engleski kuvar sa kraja 14. veka sadržao je nekoliko recepata za čizkejk, sa različitim ukusima. Početkom 20. veka u Americi je za pripremu čizkejka počeo da se korisiti krem sir, i tako je nastala američka verzija čizkejka koja je danas i najpopularnija.

Mafini – poslastice i u slanoj verziji

Da li znate da postoji razlika između britanskih i američkih mafina?

Prvi mafini nastali su u 10. veku, u Engleskoj, tačnije u Velsu. Oni su više bili vrsta slatkog hleba nego kolača, jer se prilikom njihove pripreme koristio kvasac. Pravili su se u obliku spljoštenih, debelih palačinki, koje su se pekle na tiganju.

Mafini se u Britaniji i dan danas ovako prave. Služe se presečeni na pola, mažu puterom ili drugim namazima i jedu kao sendviči.

Mafini kakve danas poznajemo zapravo su američka verzija mafina. Oni su počeli da se prave krajem 18. veka, a glavna razlika je ta da se prilikom pripreme američkih mafina koristi prašak za pecivo umesto kvasca, kao i da se oni prave u kalupima za mafine.

Brauni – čokoladna torta u obliku kolača

Početak čokoladnih torti možemo smestiti u 17. vek, kada je kakao počeo da se dodaje u već postojeće recepte za torte. Početkom 19. veka u Holandiji razvijen je metod odvajanja masnoće i suvih sastojaka iz zrna kakaa, čime je čokolada postala jeftinija i dostupnija široj javnosti, a krajem 19. veka američki kuvari počeli su da dodaju čokoladu u testo, tj kore za torte.

Brauniji se zapravo ne svrstavaju u torte već u kolače, jer iako imaju teksturu sličnu torti, ne jedu se viljuškom, već prstima. Prvi recept za brauni datira sa kraja 19. veka, a postoji priča da je nastao kada je jedna žena pravila čokoladnu tortu i zaboravila da doda prašak za pecivo, pa torta nije narasla. Međutim, iako je ovo zanimljiva priča, ne postoje dokazi koji bi je potkrepili.

Iako vrlo mlad kolač, brauni je danas jedna od najpopularnijih poslastica, pre svega u Americi, zbog svoje mekane teksture i velike količine čokolade u njemu, i često se služi uz kuglu sladoleda.

Čizkejk torta, mafini i brauni sigurno su jedne od najpopularnijih poslastica današnjeg doba. Iako su široko rasprostranjeni u Americi, a neki od najpopularnijih recepata za njih dolaze upravo iz Amerike, oni zapravo vuku korene sa drugih podneblja.Ukoliko ste mislili da su ove poslastice poreklom iz Amerike, čitajući ovaj tekst naučili ste nešto novo! Takođe, nadamo se da ste se i zabavili, a sledećeg puta kada budete otišli na parče torte ili kolač uz kafu, svom društvu moći ćete da ispričate i po koju zanimljivu činjenicu o svom omiljenom kolaču.