Iz kojih mesta potiču najunikatniji tepisi?

Tradicionalni tepisi

Pri kupovini savršenog tepiha, tradicija je nešto što ne možemo zaobići, a sasvim je sigurno da se nijedna zemlja ne može pohvaliti titulom najboljeg proizvođača tepiha, jer sve one imaju nešto po čemu se izdvajaju jedna u odnosu na drugu.

Pročitajte iz kojih delova sveta nam stižu najoriginalniji tepisi, a obradovaće vas saznanje da se i srpski tkači tepiha nalaze među pet najboljih znalaca ovog zanata u svetu. Kvalitet uvek znači i preko potrebno adekvatno održavanje pa imajte na umu da je pravi tepih servis potreba svakog od njih, kako bi se očuvala njihova unikatnost.

Luksuzna umetnost indijskih tepiha

Indija je izradnju tepiha jednim delom razvila pod persijskim uticajem. Veliki indijski Mogul Akbar se smatra začetnikom umetnosti izrade tepiha, kada je u 16. veku doveo neke od najveštijih persijskih tkača i umetnika da izrađuju tepihe za njegovu palatu. Od druge polovine 20. veka indijski tepisi doživljavaju renesansu, pre svega stilsku.

Zaštitni znak indijskih tepiha su jarke boje, pre svega crvena, narandžasta i žuta, jer su to boje koje se mogu dobiti prirodnim putem, poput kane, koja je takođe starinska tehnika bojenja.

Najčešće imaju horizontalne pruge, ali među kupcima su možda još popularnije jednobojne prostirke vrlo praktične za uklapanje u svaki ambijent. S druge strane, ipak nisu zapostavljeni ni luksuzniji tepisi, kao što su Džaipur, Kašmir, Mahi ili Srinagar, svedenijih boja i sa šarama inspirisanim Tadž Mahalom i drugim veličanstvenim indijskim građevinama.

Lepota tradicionalnih pakistanskih prostirki

Proizvodnja tepiha u Pakistanu počela je u isto vreme kad i u Indiji. Kada je zemlja bila odvojena od Indije, tkači muslimanske veroispovesti preslili su se na stranu Irana. Većina njh zaposlila se u Lahoreu i Karačiju – mestima sa najkvalitetnijom pređom za tepihe, sličnom onoj koja se koristi za izradnju svilenih tepiha.

Pakistanske tepihe izdvaja visoka gustina čvorova, gušća nego kod persijskih. Podeljeni su na Mori tepihe – sa karakterističnim turkmenistanskim ornamentima, i Ziegler tepihe sa obrascima kopiranih iz starijih tradicija iz okoline Araka. Postoje i Kazak tepisi, simboličnih predstava kavkaske kulture i religije, dominantne crvene boje, i neretko sjajnih vezova.

Tkanje ćilima

Iranski tepisi – naročita lepota orijenta

Persijski tepisi odaju utisak mistike, lepote, dostojanstva i pouzdanosti. Sve ovo su persijski tepisi stekli i dokazali u svojoj preko 2500 godina staroj istoriji. U istoriji ljudskog društva su retki proizvodi koji su uspeli toliko dugo da opstanu, čak i nepromenjeni.

Želimo da pomenemo da je Persija jednako Iran. To su dva imena jedne države i jednog naroda. Ovo naglašavamo da se slučajno ne bi poistovetio sa orijentalnim, jer persijski tepih jeste orijentalni, ali svi ostali orijentalni (indijski, pakitanski, turski, kineski, vijetnamski, itd) nisu persijski tepisi.

Persijski tepisi se prave od najkvalitetnijih vunenih, pamučnih i svilenih niti, odnosno prediva. Veština obrade i bojenje materijala se razvijala i usavršavala zajedno sa veštinom izrade persijskih tepiha, da bi dostigla svoj maksimum i iznela persijski tepih na prvo mesto u svetu tepiha po bogastvu ukrasa, šara, boja, kvaliteta, trajnosti i lepote.

Turski tepisi i kultura islama

Najpoznatiji majstori za izradu tepiha i nakita potiču iz Anadolije u Turskoj pa ne čudi da se ova zemlja našla među pet najboljih svetskih proizvođača podnih prostirki. Turski tepisi su prepoznatljivi jer su inspirisani uglavnom lokalnom kulturom i tradicijom, prikazujući simbole i figure iz islamskog sveta.

Posebno su poznati turski molitveni ćilimi, kojima se posvećuje posebna pažnja u izradi i najkvalitetniji materijali.

Deo Srbije na tepihu

Bogate šare i ornamenti, dva identična lica, raznovrsna simbolika koju nose i kvalitetna vuna sa Stare planine od koje se prave, odlike su jednog od najpoznatijih srpskih brendova – pirotskih ćilima.

U dugotrajnom i složenom procesu izrade, tkalje ne samo da prave ćilime vrhunskog kvaliteta, već i svojevrsna umetnička dela čija su lepota i raskošnost postali prepoznatljivi svuda u svetu.

Dugotrajan i složen postupak izrade ćilima  počinje ‚‚snovanjem, u kome tkalje ručno broje niti. Sve niti moraju biti iste dužine, a samo godine iskustva omogućavaju tkalji da ih bez metra precizno izbroji.

Tkalje koje danas izrađuju ćilime, vreme provode u malim radionicama, okružene razbojima i vunom, gde u prijatnoj atmosferi rade ono što najviše vole. Uz pomoć spretnih prstiju i znanja koje nose u glavi, ćilimarke tkaju proizvode kojima se pripisuju i čudotvorne moći.

Iako možete videti da najbolji tepisi potiču iz jugo-istočne Azije, i Srbija se može pohvaliti unikatnom i kvalitetnom izradom podnih obloga. Naravno, zahvajujući modernoj trgovini, svi ovi tepisi su dostupni kupcima svuda u svetu, ali budite spremni da za njih izdvojite nešto veće sume novca, a uz to se potrudite i da jednom takvom tepihu obezbedite i potrebno održavanje kako bi vas dugo služio.