Izaberite ukras svake kuhinje – najbolji luster za kuhinju

Kuhinja

Još od davnina kuhinje su bile centralni deo svakog doma. Nekada su bile ognjište, a danas moderne prostorije koje moraju biti funkcionalne jer u malom prostoru sadrže elemente za odlaganje, električne uređaje i prostor za kuvanje.

Da bi sve funkcionisalo besprekorno neophodna je kvalitetna rasveta, naročito lusteri za kuhinju kao sistem plafonske rasvete. U kuhinjama se svetlo neretko koristi i tokom dana i uvek kada je svetlo u prostoru nedovoljno za precizne i delikatne poteze tokom kuvanja.

Zbog toga je važno izabrati odgovarajući model koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje i uvek dovoljno svetla.

Lusteri za kuhinju – pozicija svetla je izuzetno važna

Pre estetike je važna funkcionalnost pa prvo treba razmotriti poziciju rasvete na plafonu i koliko je to korisno tokom kuvanja.

Ako su u pitanju manje prostorije, lusteri za kuhinju se nalaze na sredini kuhinje i to je odlično za ravnomerno rasipanje rasvete u celom prostoru, ali se radni delovi i šporet nalaze uz zidove i tu nastaje problem.

Naime, kada se u kuhinji priprema hrana, koriste pultovi i električni šporet, svetlo se nalazi iza leđa pa se stvara senka i smeta normalnom funkcionisanju, naročito ako se izvode precizne operacije kao što je seckanje i priprema hrane.

Lusteri za kuhinju moraju biti prilagođeni ovim situacijama pa umesto plafonjere bi bolje bilo odabrati plafonsku granu i sistem gde postoji više reflektora koji su manje snage, ali bolje osvetljavaju.

Na ovaj način se rasveta bolje rasipa, a vi prilagođavate smer sijanja pa će neki delovi biti još bolje obasjani, a kuhinja funkcionalna i onda kada svetlo nije dovoljno jako.

Malo je onih koji o ovome razmišljaju na vreme, a kada se rasveta postavi tek tada se vide ovakve mane i traže dodatni izvori svetla. Zato, na vreme razmislite o modelu koji ćete kupiti.

I estetika je izuzetno važna

Kada pronađete model onda sledi potraga prema estetskim karakteristikama i dodatnim opcijama. Lusteri za kuhinju ne moraju da imaju opciju smanjenja jačine svetla, ali bi dobro došlo da se po potrebi gasi jedan broj sijalica ili pale sve u isto vreme.

Lusteri za kuhinju moraju biti u skladu sa izgledom celokupne kuhinje, a današnji modeli su takvi da se mogu napraviti kao kombinacija drveta, metala, stakla i izgledati savršeno u svakom prostoru.

Kuhinje su mesto gde se kuva na visokim temperaturama uz paru i visoku temperaturu. Zato treba birati lustere za kuhinju koja se lako čiste i neće se menjati iako su izložene ovakvim uslovima.

Izbor lustera je važan jer kad se jednom odabere dobar model dobija se odlična rasveta i savršeno uklapanje sa enterijerom prostora u kojem se nalazi. Današnje vrste kombinuju nespojivo i vrlo često svojim izgledom uopšte ne podsećaju na stare vrste rasvetnih tela. Zbog toga se može pronaći najbolji model svaki put.

Moderni lusteri za kuhinju mogu biti i kao visilice, rasveta sa neobičnim diodama umesto sijalica…. Za svaku zamisao postoji vrsta koja će savršeno odgovarati, samo vam je potrebna renomirana trgovina koja ima u ponudi i klasične i moderne sisteme rasvete i različita rasvetna tela.