KAKO BORAVAK U PRIRODI UTIČE NA IMUNITET

Putić koji vodi do jezera kroz šumu

Naučnici su na osnovu brojnih istraživanja došli do dokaza da provođenje vremena u prirodi štiti od niza različitih oboljenja, uključujući depresiju, dijabetes, gojaznost, kardiovakularne bolesti, raka i drugih. Mada se još uvek ne zna zbog čega tačno prirodno okruženje i zelenilo čuva ljude od ovih bolesti, pretpostavlja se da priroda stimuliše imuni sistem čoveka.

Boravak u prirodi prebacuje telo u režim “odmaranja i opuštanja”, koji je potpuno suprotan  “borbenom” režimu koji isključuje imuni sistem, a u kojem smo prinuđeni da bude živeći u urbanim sredinama, punim stresa i nervoze. 

Kada se osećamo bezbednim, telo svoje snage usmerava ka dugoročnim ulaganjima koja vode boljem zdravlju – rastu i razvoju imunog sistema. U prirodi, mi smo u tom opuštenom režimu, što čini da imuni sistem bude jači.

Evo nekoliko predloga gde možete provesti slobodno vreme u prirodi i tako podsticajno uticati na svoj imuni sistem.

#1 Uživanje pored reke ili jezera

Već smo istakli koliko boravak u prirodi smiruje, oslobađa od nervoze, podstiče dobar imunitet, a pored toga ima uticaj na snižavanje krvnog pritiska, utiče pozitivno na kožu i disajne organe, a veruje se da 30 minuta posmatranja reke opušta jednako koliko i celodnevni tretman u SPA centru.

Ova metoda je vrlo delotvorna, jer se stiče utisak da voda odnosi sve vaše brige i tegobe, a donosi svežinu i životnu energiju, dok njen šum ima umirujuće dejstvo. Samim tim što se organizam opušta, on postaje jači i otporniji. 

Savršen dodatak vašem uživanju u prirodi može biti IMUNO Balans sa kompleksom vitamina i inulinom, koji ne samo da će vas okrepiti svojim zadovoljavajućim ukusom, već će doprineti normalnom funkcionisanju imunog sistema.

Mladi ljudi prave piknik u prirodi pored grada

#2 Piknik u parku – odlično rešenje za opuštanje u prirodi

Topli prolećni dani masovno mame ljude da napuste mračnu atmosferu svojih domova, da izađu na svež vazduh i uživaju u izletu u prirodi. Savršen način za uživanje u prirodi, pogotovo ako živite u velikim gradovima, jeste da odete do parka, zelene oaze koja će sigurno učiniti da se osećate bolje. Poseban užitak jeste organizovanje piknika u prirodi

Kada organizujete piknik u prirodi, morate misliti o onome što vam može zatrebati. Proverite da li je podloga dovoljno suva da se na njoj može sedeti. Ako nije, trebaće vam ćebe ili nekoliko sklopivih stolica.

Iako je društvo ono što je bitno, ukusna hrana nije ništa manje bitna za bilo koji izlet. Ukoliko ste u mogućnosti pripremite pravi roštilj, koji će hrani dati originalni, dobro poznati ukus. 

#3 Zanimljive fizičke aktivnosti u šumi

Već smo rekli da sam boravak u prirodi donosi velike prednosti ljudskom imunom sistemu. Ipak, ukoliko se uz sam boravak napolju, dodaju i određene fizičke aktivnosti, onda je imunitet na potpunom dobitku. 

Pokušajte da teretanu zameniti odlaskom u šumu i moći ćete da odradite gotovo identičan trening kao što bi ga odradili i u teretani. Započnite cardio vežbom poput hodanja, a svaka uzbrdica i neravnina na koju naiđete može biti odlična za pojačavanje treninga i vežbanje.

Pored pešačenja i laganog trčanja, odlična aktivnost u šumi koja može ojačati imunitet jeste i vožnja bicikla. Za one koji žele potpunu relaksaciju, ipak se preporučuje drugačiji vid aktivnosti, kao što je na primer joga

Kaže se da je joga druga najzdravija stvar koju možete sebi priuštiti, a prva je intimna veza s prirodom. Zato pronađite mesto u šumi koje je dovoljno čvrsto, ali da je ipak udobna površina i upražnjavajte jogu. 

#4 Nadišite se svežeg vazduha na planini

Planine su idealan izbor u bilo koje doba godine. Boravak na planini može da vam pomogne ne samo u prevenciji bolesti nego i u njihovom lečenju. Posebno se to odnosi na sve one planine sa nadmorskim visinama od 1.000 do 1.400 metara, koje deluje stimulativno na ljudski organizam. 

To se prvenstveno ogleda u povoljnom uticaju na imuni sistem, a sa druge strane, u ovom pojasu mogu da borave i oni koji imaju problema sa srcem i drugim kardiovaskularnim bolestima.Najbolja stvar koju možete da uradite za sebe na planini je da pešačite! Koliko god možete i što više možete.

Boravak u prirodi zaista može imati velike benefite po ljudsko zdravlje, a posebno na ojačavanje imuniteta i smanjivanje stresa. Zbog toga barem jednom dnevno sebi priuštite izlazak u neko prirodno okruženje, kako biste okrepili duh i telo.