Kako da isplanirate nezaboravno putovanje automobilom

Dinamika savremenog stila života, posebno u urbanim sredinama, kao i konstantna umreženost i potreba za svakodnevinim multitaskingom, postepeno su nas doveli do toga da sve što nas okružuje moramo da raconalizujemo i da za većinu aktivnosti nalazimo neki vid svrsishodnosti. 

Sve to nije zaobišlo ni vožnju automobilima, pa su oni tako, uglavnom za većinu ljudi postali sredstvo za transport od tačke A do tačke B, sredstvo za putovanje do posla, megamarketa ili, eventualno odlazak na odmor na konkretnoj, unapred zacrtanoj lokaciji. 

Ipak, uprkos svemu tome se kod određenog broja ljudi, koji to mogu sebi da dozvole, javlja  želja da, dok sede za volanom, samo nastave sa vožnjom dalje, da se otisnu na road trip i prepuste spontanosti i otkrivanju novih, do tad za njih neistraženih lokacija. 

Snežni pokrivač koji nas je nedavno obradovao, samo dodatno pojačava tu želju, jer koliko god da su pejzaži planinskih predela u okruženju fascinantni, sneg im samo dođe kao šlag na tortu. Bezbrižno i spontamo krstarenje automobilom radi istraživanja i uživanja je svakako prijatno iskustvo i sasvim je suprotno od gradske vožnje, samo što je ipak neophodno malo planiranja i pripreme automobila, kako bi putovanje zaista moglo da bude nezaboravno, ali u pozitivnom smislu i kako ga neki banalni problemi, ne bi narušili i pokvarili opšti utisak. U gradu je mnogo lakše rešiti tehnički deo, jer su prodavnice delova, opreme i majstori uglavnom veoma blizu. Kako bismo mogli da se zaista bezbrižno otisnemo na putovanje, nephodno je da se pobrinemo za nekoliko stvari i isplaniramo ih.

Pripremite sebe

Iako možda zvuči kao savet koji bi trebalo davati deci u ranim razredima osnovnih škola pred polazak na rekreativnu nastavu, kako biste stvarno mogli da uživate, potrebno je da ispoštujete nekoliko koraka. Ovde se nećemo baviti konkretnim destinacijama, njih ostavljamo ličnim željama i sklonostima budućih putnika, već stvarima koje su  potrebne na koju god od njih da su se zaputili, imajuću u vidu vremenske uslove. 

Pobrinite se da u priručnoj torbici, koju mudro nećete staviti na dno gepeka ispod svog ostalog prtljaga, imate neku vrstu multivitamisnkog kompleksa, sredstvo za dezinfekicju, rastegljivi zavoj u slučaju istegnuća, flastere, proteinske čokoladice, magnezijum u prahu, loperamid ili neki sličan lek, baterijsku lampu i power bank, manji nož ili makaze i upaljač ili šibice. 

Bez obzira na to što se može desiti da vam ništa od ovoga tokom celog putovanja ne zatreba, zaista ne želite da se nađete u situaciji da vam je potrebno, a da ga nemate kod sebe. U jednu torbu spakujte rezervnu obuću i čarape, jer mokra stopala mogu da pored neprijatnog osećaja donesu i prehladu. Preporučljivo je da sa sobom ponesete i adekvatnu odeću, jaknu ili duksericu, koje će vas uspešno štititi od vetra, kao i naočare za sunce. 

Pripremite automobil

Nakon što ste se pobrinuli za sebe, vreme je da se pobrinete i za svog četvorotočkaša, kako bi vas tokom čitavog putovanja dobro služio i kako ne biste morali da razmišljate o tome šta bi moglo da izneveri ili počne da pravi problem. Počnite od tečnosti, proverite količinu antifriza i zimske tečnosti za stakla i obavezno spakujte i rezervu, nabavite tečnosti za odmrzavanje brava i stakala. 

Pored toga, u gepeku bi morali da se nađu i manja lopata ili ašov i strugač leda, sa kojim morate postupati pažljivo, kako ne biste oštetili lak ili izgrebali stakla. Ono bez čega nikako ne biste smeli da se zaputite u zimsku avanturu su lanci za sneg i  kablovi za akomulator. Pre polaska na put svakako posetite i majstora kako bi vam prekontrolisao kočioni sistemi i proverio elektroniku i ulje u motoru.

Ne zaboravite na zimske gume

Svi koraci u pripremi i sve navedene stavke iako bitne za uspešno i bezbrižno putovanje neće vam pomoću ukoliko na kolima nemate pouzdane zimske gume. Upotreba zimskih guma je obavezna od septembra do aprila, ako na putevima ima snega ili leda, ali se u ovom slučaju čini da poštovanje zakona nije jedini razlog zbog kog bi trebalo da ih imamo, već na to nalažu i zdrav razum i briga za sopstvenu bezbednost. 

Upotreba letnjih guma u zimskim uslovima, osim što je protivzakonita, opasna je po vašu bezbednost , kao i po bezbednost druugih učesnika u saobraćaju, jer one neće moći da adekvatno prijanjaju na podlogu, što neizbežno dovodi do proklizavanja, nemogućnosti kontrole pravca kretanja i izletanja sa puta na krivinama. Iako je upotreba zimskih guma obavezna samo na pogonskim točkovima preporučljivo je da ih imate na sva 4. Pouzdane zimske gume prave razliku između idiličnog zimskog putovanja kolima i čekanja šlep službe na mećavi, u najboljem sučaju.