Kako pravilno održavati travnjak tokom cele godine?

Muškarac zaliva baštu

Svako ko ima dvorište sanja o gustoj i jarko zelenoj travi, ali isto toliko zna koliko je zahtevno održavati travnjak. Kao i ostale biljke, travnate površine zahtevaju konstantnu brigu, tokom cele godine.

Zalivanje i košenje trave glavni su zadaci u svakom dvorištu, ali potrebno je znati kako se oni pravilno izvode, kako bi doneli maksimalne rezultate. U nastavku teksta saznajte šta sve podrazumeva pravilna briga o travnjaku i kako možete postići dvorište o kome sanjate.

Šta vam je potrebno od mašina za održavanje travnjaka?

Pravilno održavanje dvorišta i briga o vegetaciji u njemu zahtevaju adekvatnu opremu.

Prvo što vam je potrebno jeste kvalitetna i pouzdana kosilica. Aku kosilica je najbolji izbor od svih, jer radi na punjivu bateriju, te lako možete pokositi čitavo dvorište, a da ne zavisite od izvora struje.

Za održavanje trave na teško dostupnim mestima, poslužiće vam trimer za travu. Osim kosilice i trimera, još jedan bitan alat jeste prskalica za travu, koja će voditi brigu o vašem travnjaku čak i onda kada nema padavina.

Ukoliko u svom dvorištu posjedujete drveće, grabulje i duvači za lišće biće vam od velike koristi tokom jesenjih dana, kako biste svoje dvorište održavali urednim, ali i zdravim.

Kada i koliko često zalivati travnjak?

Ako travnjaku nedostaje vode, on može da požuti i postane osetljiv na gaženje, a na kraju i da ugine. Međutim, kada mu se daje previše vode, trava može ostati bez kiseonika, što dovodi do njenog truljenja.

Ukoliko vaš travnjak menja boju u svetlo zelenu ili žućkastu, vlati trave se kovrdžaju, a otisci koraka ostaju duže nego što je to pre bio slučaj, ovo su znaci da je dehidriran

Pravilna nega travnjaka podrazumeva redovno, ali umereno zalivanje. U periodu kada kiša ne pada, preporučeno je zalivanje dva puta nedeljno. Najbolje vreme za zalivanje travnjaka je rano ujutro, jer tada travi ostaje dovoljno vremena da upije svu vodu, pre nego što je sunce isuši.

Redovno održavanje travnjaka najbitnije je tokom proleća i leta

Početkom proleća i početkom jeseni, trava zahteva najčešće košenje. Što je češće kosite, to će ona biti jača i gušća. Međutim, bitno je ne kositi je prečesto te se u ovom periodu savetuje košenje na svakih 5-6 dana, ne češće od dva puta nedeljno.

Kako znati kada je vaša trava spremna za kosidbu?

Smatra se da travu treba kositi kada je dostigla visinu od 7 cm. Ukoliko je pustite da poraste 10 cm ili više pa je tek onda kosite, to može izazvati “stres” i rezultirati usporenim rastom trave.

Takođe, bitno je znati da smete iseći samo 1/3 trave, opet kako joj ne biste prouzrokovali stres i uticali na njen kvalitet. Ovo je još jedan razlog zašto travu treba redovno kositi i ne puštati je da previše izraste.

Što se letnjeg perioda tiče, nedostatak padavina dovodi do prirodno sporijeg rasta trave, te je tada dovoljno kositi travnjak na svakih 10-12 dana.

Kosilica kosi travu

Koje doba dana je optimalno za košenje trave?

Kao što postoje određene preporuke koje će pospešiti rast trave i uticati na njenu gustinu i lep izgled, tako postoje i određene stavke koje treba smatrati zabranjenima, ukoliko žeilte zdrav i bujan travnjak.

Ovo se pre svega odnosi na vreme košenja. Naime, bitno je znati da košenje trave za vreme visokih temperatura takođe može doneti već pomenuti “stres” vašem zelenom tepihu. Zato leti izbegavajte košenje između 12 i 16 časova kako zbog travnjaka, tako i zbog vašeg zdravlja.

Takođe, košenje vlažne trave razvija uslove za širenje bolesti trave, te se zbog ovoga preporučuje da izbegavate košenje između 6 i 8 časova ujutro, kada je trava još uvek orošena.

Treba li uklanjati opalo lišće sa travnjaka?

Lišće opalo sa drveta karakterističan je znak jeseni, a mnogi vlasnici dvorišta smatraju da revnosno grabuljanje lišća predstavlja oličenje brige o travnjaku u ovo doba godine.

Drugi se, pak, žestoko protive uklanjanju lišća, smatrajući da je ono prirodno đubrivo za travnjak, te da ga treba ostaviti tu gde je opalo.

Međutim, nije sve tako crno-belo.

Dok opalo lišće jeste deo prirode i predstavlja odličan kompost za biljke u vašem dvorištu, velika količina lišća vlažnog od jesenjih padavina može teško pasti vašoj travi i loše uticati na nju.

Zato skupljajte lišće tokom jeseni, ali nemojte ga bacati. Sačuvajte ga za kompost ili kao zaštitu biljaka tokom zime. Postavite lišće oko stabla drveća, baze žbunja i cvetnih lea, kako biste korenju i lukovicama pružili toplotu i zaštitu od niskih temperatura i snežnog pokrivača.

Kako zaštiti travnjak tokom zime?

Još jedna bitna stvar jeste adekvatna priprema travnjaka za zimu. Osim čišćenja od opalog lišća i grančica, travnjak je potrebno još jednom pokositi pre početka zime. Takođe, pre prvog mraza treba ga provetriti tako što ćete grabuljama, vilama ili specijalnim mašinama izbušiti rupe u travnjaku. Zatim pođubrite travnjak.

Tokom zime, čistite ga od lišća i grančica i uklanjajte snežni pokrivač ukoliko se dugo  i u velikoj količini zadržava na travnjaku. Čuvajte svoj travnjak od soli, tako što na njega nećete bacati sneg koji sadrži so.

Uz ove savete, vaš travnjak biće negovan i zbrinut tokom cele godine!