Kako pronaći parking u beogradskom noćnom izlasku

Garaža sa osvetljenjem

Glavni grad Srbije nije samo administrativni centar, već je ujedno i najveće saobraćajno čvorište u zemlji. Ogroman broj automobila, motocikala i teretnih vozila, gradski prevoz u vidu autobusa i tramvaja, kao i taksi vozila, čini da se saobraćajna mreža u gradu bude veoma razuđena.

Poznat i kao grad sa bogatim noćnim životom, za sve one koji vole da se provesele u izlasku, jednu od glavnih nedoumica predstavlja odgovor na pitanje gde se parkirati za vreme noćnog izlaska. 

Kao mesta za izlaske popularni su beogradski splavovi, ali i prestonički klubovi koji se nalaze na različitim lokacijama u gradu. Upravo zbog toga je, posebno noću, važno da se vozači snađu i automobil ostave na nekom od parkinga u okolini beogradskih klubova. U nastavku teksta pročitajte kako pronaći parking u beogradskom noćnom izlasku.

Parking mesta u centru grada

Za sve one koji savršen izlazak zamišljaju kao provod u srcu prestonice, u nekim od klubova, kafića ili pabova u “krugu dvojke”, postoji nekoliko stvari koje treba da znaju kada su u pitanju parking mesta u centru grada.

U samom centru grada nalaze se tri parking garaže – Zeleni venac, garaža Obilićev venac, koja nudi i mogućnost punjenja električnih automobila, kao i garaža kod Pionirskog parka. U zavisnosti od mesta na koje izlazite, zavisiće i strateški izbor odgovarajuće lokacije za vaše parking mesto.

Pored garaža za parking, popularna mesta za izlaske, poput Skadarliji ili Cetinjske nude okolni ulični parking, koji nije uvek dostupan, pa je potrebno da to imate na umu pre nego što se odlučite da kolima izađete u grad. U velikom broju beogradskih ulica je moguće parkirati svoje vozilo, a ukoliko dobro poznajete deo grada u koji izlazite, pronalaženje slobodnog parking mesta će biti dodatno olakšano.

Takođe, javni parking u centru grada, koji se preko dana tarifira u skladu sa zonom u kojoj se nalazi, i samim tim, naplaćuje, preko noći je besplatan. Ipak, zbog ogromnih gužvi, potrebno je da strpljivo pronađete odgovarajuće mesto za parking.

Automobili parkirani u garaži

Parking u okolini Savamale i Beton hale

Poslednjih godina, savamalska četvrt, koja se nalazi podno Brankovog mosta, postala je epicentar noćnog provoda. Pabovi sa živim svirkama, ekstravagantni kafići, čuvena Beton hala sa odličnim noćnim klubovima koji rade do zore i otmeni restorani na obali reke Save, samo su neki od sadržaja koji privlače veliki broj Beograđana.

Parkirališta u okolini uključuju prostrani parking Donji grad, koji se nalazi na adresi Karađorđeva 2-4, a koje radi tokom čitavog dana, kao i parkirališta Karađorđeva i Kamenička. 

Ono što je posebno važno kada je u pitanju ovaj deo grada je i činjenica da su izdvojena parkirališta najbezbednija, ali i da pružaju najveći izbor, kada su u pitanju kapaciteti parking mesta. Već pomenuta garaža na Zelenom vencu može da posluži kao alternativan izbor, ukoliko procenite da nije previše udaljena od kluba u koji izlazite.

Parkiranje u izlasku na beogradske splavove

Pored starog dela grada, jedno od najpopularnijih mesta za izlaske Beograđana, ali i stranaca, jesu splavovi. Letnja sezona provod premešta na reku, pa su tako, pored odličnog provoda, zagarantovane i velike saobraćajne gužve.

Ukoliko se odlučite na provod sa druge strane reke, na neki od brojnih splavova koje obožavaju domaći i strani posetioci, imajte na umu da je najvažniji prostor za parkiranje u tom delu grada garaža tržnog centra Ušće. Ipak, ukoliko planirate izlazak do kasno u noć, onda ovo nije prvi izbor za vas jer se garaža najčeće zatvara oko 23h, nakon poslednje bioskopske projekcije u tržnom centru.

Kao alternativa se nameću okolne ulice. Zbog ogromne gužve i terena koji nije toliko pristupačan za automobile, preporučljivo je da vozilo ostavite u nekoj od novobeogradskih ulica, jer je tu izbor za parkiranje mnogo veći.

Naravno, ovo su samo neke od opcija za parkiranje u prestonici tokom noćnog izlaska. S obzirom na to da najveći deo Beograđana tokom letnje sezone poseti upravo ove delove grada, imajte na umu ove informacije ukoliko i vi želite da u noćni izlazak krenete automobilom.