Kako uz ogromnu upornosti i srpljenje pokrenuti sopstveni biznis?

Muškarac u kancelariji

Iako je pokretanje sopstvenog biznisa odluka koja donosi brojne pogodnosti, pogotovo u finansijskom smislu, ova investicija zahteva vreme i strpljenje kako bi sve bilo urađeno na najbolji način. Pored toga što morate voditi računa o zakonskim regulativama, neophodno je da napravite plan kako biste smanjili količinu stresa i obaveza. Pripremite se za veliku količinu papirologije, brojne sastanke ali i čekanje u redu kako biste prikupili svu neophodnu dokumentaciju koja će vam biti potrebna. Računajte da je stres sastavni deo pokretanja ali i uspešnog vođenja biznisa te se naoružajte brojnim tehnikama za opuštanje.

Istražite tržište i konkurenciju

Dobra poslovna ideja je samo početak i ukoliko želite da proverite da li će ona biti uspešna, neophodno je da istražite tržište i konkurenciju. Kada je u pitanju konkurencija, nemojte se ograničiti samo na vodeće firme u vašoj industriji, nego proširite istraživanje i na one manje koje uspešno posluju. Ovo će vam omogućiti detaljan uvid u ono što i vi možete da napravite u početku sa tek započetim poslom. Kada je u pitanju tržište, pokušajte da pronađete što više podataka o proizvodima i uslugama kako biste pronašli nešto jednostavno što niko nema u ponudi.

Obezbedite dobar biznis plan

Kako biste izbegli stres i nerviranje, napravite biznis plan pre no što se upustite u avanturu otvaranja posla. Ovde uključite detaljno svaki korak od otvaranja posla do početka rada i dobro promislite svaki korak unapred. Pored toga, napravite detaljan finansijski plan kako biste uvek imali pregled finansija i investicije. Ponekad se dese nepredviđeni troškovi, pogotovo u početku, te obezbedite i prostor za nenamerne greške u računanju ili prikupljanju papira. Razmislite i o marketingu kako biste vaše usluge i proizvod približili ljudima te osmislite marketinški plan koji ćete započeti od samog početka.

Dobro se opremite

Kako biste sve završili na vreme, neophodno je da imate prostor za rad koji će biti dobro opremljen. Počnite od mesta za rad i obezbedite sebi funkcionalan i ergonomičan nameštaj jer ćete u početku dosta vremena provoditi za računarom i sa papirima te će vam biti neophodan prostor koji je udoban i prostran. Pored toga, investirajte u kompjutersku opremu i obezbedite računar, skener i štampač jer će vam oni biti od koristi prilikom prikupljanja i popunjavanja dokumentacije. Uz to, obezbedite dovoljnu količinu stvari kao što su vrhunski papir za štampanje, razne fascikle, markeri u boji i ostali sitan inventar koji će vam biti preko potreban.

Žena sedi za stolom

Usluge drugih firmi

Prilikom pokretanja firme ćete biti prinuđeni da sarađujete sa drugim firmama te je neophodno da se unapred pripremite za saradnju. Za početak, biće vam neophodan računovođa koji će voditi računa o vašim knjigama i finansijama. Iako se ovo čini kao nešto što i vi možete sami da radite, neophodna vam je konsultacija sa nekim ko poznaje zakon i može da vas usmeri u dobrom pravcu kada je otvaranje firme i sve što ono nosi sa sobom u pitanju. Pored toga, potreban vam je račun u banci, saradnja sa IT kompanijama ukoliko planirate da koristite računarsku opremu i razne programe oko kojih vam je neophodna asistencija.

Sam proces prijave

Prijava firme u APR-u zahteva nekoliko koraka koji su detaljno objašnjeni na njihovom sajtu. U svega nekoliko koraka možete da pronađete svu neophodnu dokumentaciju i ostale uslove koje morate da ispunite. Neophodno je da imate otvoren račun u banci, da pronađete svoju šifru delatnosti i da napravite pečat. Sve ove stvari se vrlo lako rade ali ih morate uraditi dobro iz prve kako biste izbegli ponovno plaćanje zahteva za otvaranje ukoliko pogrešite pri navođenju podataka.

Otvaranje firme je zahtevan posao i donosi mnogo stresa i nervoze, ali ukoliko se pripremite na vreme i upoznate se sa svim neophodnim koracima, vrlo brzo ćete pokrenuti biznis. Preostaje vam samo da ga nastavite razvijati i unapređivati.