Koliko je bitno obezbediti deci sopstveni prostor?

devojcica stoji sa rasirenim rukama

Koliko god dece da imate i kog god da su oni uzrasta, jasno vam je da je roditeljstvo jedna od najsloženijih i najtežih stvari koje ćete ikada uraditi. Od provođenja vremena sa decom i njihovog vaspitanja, do obezbeđivanja finansijske, logističke, emotivne i svake druge pomoći, roditeljstvo zahteva donošenje nekih veoma teških odluka. Jedna od njih je tiče se tog kada ćete i na koji način da pružite svojoj deci prostor koji će da bude samo njihov i u kojem će oni da se osećaju najbolje moguće. Ako i vas muče ova i slična pitanja, evo nekoliko razloga zašto je važno da deci obezbedite sopstveni prostor. 

Deo procesa odrastanja

Iako je ovo vrlo individualna kategorija koja se menja od deteta do deteta, većina mališana voli da provodi noći u istoj sobi u kojoj su i roditelji. Ovo je važno za njihov miran san i stasavanje, naročito u slučaju dece koje se bude noću i traže utehu roditelja. Ovaj period traje različito kod različite dece, ali najveći deo njih postaje spremno da se, uslovno rečeno, osamostali negde sa navršenih godinu i po dana. Neki drugi mališani su spremni za to i ranije, dok je kod drugih ovaj proces sporiji i oni spavaju u istoj sobi sa roditeljima i kasnije, ali svaki roditelj mora da prati impulse i reakcije deteta. Ako je ono spremno da spava samo, vreme je da pređe u svoju sobu jer je ovo važan korak u razvoju i osamostaljivanju, i zbog toga je bitno da se na vreme obezbedi taj prostor koje će deca zvati svojim. 

Prelazak u drugi stan

Ako živite u prostoru u kojem ima dovoljno spavaćih soba i za vas i za vašu decu, vaš posao će biti mnogo lakši nego što je to slučaj kod većine roditelja. Na vama je, dakle, samo da spremite dečiji sobu i pustite svoje mališane da Ivanu u njoj. Ako to, međutim, nije slučaj, moraćete da razmislite o tome da se preselite u novi prostor. Upravo zbog toga velik broj roditelja traži novi stan tokom perioda iščekivanja prinove ili tokom prvih godina njihovog života. Ukoliko je to slučaj i sa vama, pogledajte opcije koje vam nudi kvalitetna novogradnja i vrlo brzo ćete pronaći dom za svoju porodicu – sa dečijom sobom, naravno!

Važna stavka u adolescenciji

Kada vaše dete napuni deset, jedanaest ili dvanaest godina, sledi period koji nijedan roditelj ne voli, uprkos činjenici da je neizbežan – pubertet. U ovom periodu, deca stasavaju brže i jasnije nego ranije, otkrivanju nove strane svojih ličnosti i zahtevaju više ličnog prostora nego pre. Zato je dečija soba važan element adolescencije i ključan faktor razvoja ličnosti. U ovom prostoru će vaši mališani rasti i razvijati se, ispunjavati školske obaveze, posvećivati se svojim hobijima, družiti sa prijateljima i provoditi većinu svog vremena, a njihova mladalačka doba će zauvek ostati deo njihovih identiteta. 

Mir i spokoj za roditelje

Najzad, ovo je jedna od stavki koja se ne pominje često, ali me zato što nosi negu negativnu konotaciju, već zato što većina ljudi misli da nosi upravo takvu konotaciju. No, stvari su vrlo jednostavne: ako deca imaju sopstvenu sobu, roditeljska doba će ponovo postati samo roditeljska, a ako znamo koliko roditelji danas vremena provode što na poslu, što sa decom, jasno je koliko je i njihov mir važan element svake porodice. Ovo ne znači da roditelji ne vole svoju decu nakon što ona malo odrastu i prestanu da spavaju u njihovoj sobi, niti da deca neće nikada više kročiti u tu sobu – naprotiv, poenta je u tome da svaki član porodice zaslužuje svoj lični mir, a upravo će dečija soba omogućiti to i deci i roditeljima. 

Dakle, obezbediti deci sopstveni prostor je važno na nekoliko nivoa, za sve u porodici, tako da počnite da planirate taj korak što pre!

Posted in gde