Kreativna mesta u Beogradu u kojima možete uživati i naučiti nešto novo

Prijatelji u kafiću

Srpska prestonica je grad raznih mogućnosti koje su na raspolaganju svakome ko ih zatraži. Osim što nudi veliki izbor kulturnog i istorijskog sadržaja, zanimljive turističke atrakcije i dobar noćni provod, Beograd pruža i mogućnost zabavnog učenja i uživanja u potpuno novim stvarima. Kada spojite lepo i korisno, velika je verovatnoća da ćete se naći na nekom od sledećih mesta:

#1 Učenje i odmor idu zajedno

Rad ili učenje nas asociraju na obaveze, a odmor isključivo na na dane vikenda provedene u prirodi sa porodicom. Beograd se pobrinuo da ovo promeni, pa tako imate mogućnost da sredu popodne provedete slikajući na staklu, ili početak radne nedelje praveći mozaik.

Na mestima kao što je http://bah.edu.rs/ možete naučiti nove stvari koje vam možda nisu preko potrebne, ali će obogatiti vaše veštine, dok se istovremeno odmarate od svakodnevnih obaveza i radnog okruženja. Postoje takođe i brojni centri koji nude akcijske kurseve jezika, plesa ili glume, koji će učiniti vašu svakodnevnicu zanimljivom, a ujedno će doprineti vašem samopouzdanju i zadovoljstvu. Veliki broj ovih programa je fleksibilan, pa vaše obaveze neće trpeti zbog nekoliko sati relaksacije nedeljno.  

#2 Pozorište bez granica

Ljubitelji pozorišne umetnosti imaju priliku da uživaju i u nešto drugačijem pozorišnom ambijentu koje gaji posebnu sklonost prema svojoj publici. U Beogradu postoji umetnički centar koji je spojio scenu, gledalište i kafić, uklanjajući fizičku barijeru među njima.

Ovaj centar nosi naziv – Le Studio. Ova nesvakidašnja poseta pozorištu zahteva da se udobno smestite u kauč ili fotelju dok se, umesto na sceni, svuda oko vas odvija predstava.

Neposredno uživanje u umetnosti upotpunjava i kafić koji se nalazi u istom prostoru, iz koga možete poručiti omiljeno piće dok posmatrate dešavanja oko sebe. Dok klasična pozorišta na koja smo navikli spuštanjem zavese označavaju kraj predstave i razlaz publike, ovde zavesa ne postoji. Naprotiv, podrazumeva se posetioci mogu popiti piće sa umetnicima, postaviti im pitanje i zaviriti u njihov svet na nekoliko minuta.

Ovakav koncept se pokazao kao privlačniji gledaocima koji nigde nisu tako direktno uključeni u predstave, kao što je to slučaj u ovom teatru. Ako niste u mogućnosti da odete na planirano opuštajuće putovanje za vikend, subotu veče rezervišite za umetnost.

#3 Devedeset minuta za novu veštinu

Mladi ljudi u Begradu su prepoznali potrebu za različitim vidovima edukacije koja prevazilazi tradicionalne okvire. Nekoliko beogradskih centara i udruženja organizuje redovno radionice i obuke posvećene učenju nezahtevnih, a opet korisnih i zanimljivih veština koje niste imali priliku da savladate na fakultetima i u školama.

U okviru ovakvih programa, za samo devedeset minuta možete savladati veštine kaligrafije, kreativnog pisanja ili upoznati osnove nekog kompjuterskog programa koji može da vam zatreba na poslu. Oblasti koje pokrivaju ove radionice su raznovrsne, a osnove koje naučite na njima možete i sami lako razraditi uz pomoć interneta.

Sve ovo se dešava u potpuno neformalnoj atmosferi gde od stručnjaka koji vam predaje upijate znanje, obično uz piće, slatkiše, pa čak i muziku. Ovakvi programi su odlična alternativa skupim kursevima koji zahtevaju i vreme i novac. Za vrlo nisku cenu, od tri do deset evra i svega sat i po vremena, možete savladati i osnovna pravila javnog nastupa ili jednostavne veštine klizanja.

#4 Piće, grickalice i kviz znanja u obližnjem pabu

Još jedan primer pomeranja granica jesu beogradski pabovi koji organizuju večeri kviza u svojim prostorijama. Koncept je vrlo jednostavan: dođete sa prijateljima, naručite piće i proveravate svoje znanje.

Kviz funkcioniše tako što gosti za svakim stolom formiraju ekipe sa nekim kretivnim imenom.  Jedan od konobara je voditelj kviza, a pažnja je usmerena na tv ekran odakle voditelj čita pitanja. Na svom papiru popunjavate tačne odgovore, a ekipa sa najboljim rezultatima obično dobija besplatnu turu pića.

Teme kviza su obično iz oblasti filma, sporta i zabave pa su smeh, muzika i dobro raspoloženje neizbežni na ovakvim mestima. Osim što ćete provesti zabavno veče uz omiljeno piće i drage ljude, na zanimljiv način ćete naučiti i mnoge nove stvari, a možda čak i zaslužiti besplatnu turu piva.

Više puta je dokazano da je učenje produktivnije u neformalnoj i opuštenoj atmosferi koja ne podrazumeva pravila i autoritet. Zato su prethodno navedeni predlozi odličan način da besplatno naučite strani jezik, ili neku drugu veštinu u društvu prijatelja ili porodice koji mogu da vas prate na svakom od navedenih mesta.

Posted in gde