Kućna nega ili starački dom: koja je najbolja opcija za stara lica?

Starac sa paziteljem u prirodi

Nekad, dogodi se da stara lica dospeju u stanje u kome jednostavno više nisu u mogućnosti da se samostalno staraju o sebi, te im je sa protekom vremena sve potrebniji neki oblik medicinske nege. S obzirom na to da je kod nas broj starih lica znatno veliki i da se tendencija starenja stanovništva neprekidno nastavlja, pitanje oblika nege starih lica se sve učestalije može čuti.

Oblik nege će zavisiti upravo od lica kome je ona namenjena. Stepen bolesti, finansijske mogućnosti, privatni stavovi, vremenska raspoloživost članova porodice…samo su neke od stvari koje utiču na konačnu odluku o ovom pitanju. Najčešće se problem javlja kada treba izabrati jednu od dve opcije: kućne nege i staračkog doma.

Mi ćemo vam predočiti nekoliko bitnih stvari koje morate znati pre donošenja ove važne odluke. 

Kućna nega – sektor koji se sve brže razvija

U poslednje vreme briga o starim licima u udobnosti njihovog doma postala je sve razvijeniji oblik nege. Štaviše, ovu brigu sve češće preuzimaju posebne ustnove koji omogućavaju brzu i pristupačnu zdravstvenu negu svima kojima je ona neophodna. Jedna od takvih ustanova je upravo i https://eliksirmedical.rs/.

Kućna nega starih lica ima svoje prednosti, a mi vam izdvajamo samo neke od njih:

Angažuju se profesionalci, spremni da pomognu u svakom trenutku

Često najbliži članovi porodice i rodbina, bez obzira na svoju želju, jednostavno ne mogu da priteknu u pomoć kada je to najneophodnije: kako zbog nedostatka vremena, tako i zbog nedostatka stručnosti. Situacija postaje znatno gora ukoliko članovi porodice ne žive u blizini.

Kod kućne nege se angažuju profesionalci koji pomažu starim licima u potpunosti ili delimično, a ta pomoć često uključuje i obavljanje obaveza van kuće, poput odlaska u kupovinu ili plaćanja računa. Osim toga, njihov je zadatak da kontrolišu uzimanje neophodne terapije i upotrebu lekova.

Nastavak života u udobnosti svog doma

Ovakav oblik nege starih, pruža priliku za nastavak života u udobnosti sopstvenog doma. Ovim se ne remeti svakodnevni život osobe, već obrnuto – pruža se osećaj ličnog prostora i bezbednosti, što je u tim godinama od presudnog značaja.

Poznajući sopstveni životni prostor i okruženje, stara lica nastavljaju da žive onako kako su do tada navikli, ali uz pomoć negovatelja na koga se mogu osloniti u bilo kom trenutku.

Ruke starije bake

Olakšavajuća okolnost za sve članove porodice

Osim svega toga, stara lica zahvaljujući kućnoj nezi ne zavise od svakodnevne brige svoje porodice. Oni ostvaruju posebnu vezu sa osobom koja ih neguje, na taj način olakšavajući živote članovima svoje porodice. 

Sa druge strane, porodica može biti u potpunosti mirna jer je svesna da se njihova baka ili deka nalaze na dobro poznatom mestu, u dobrim, stručnim rukama koji se svakodnevno brinu o tome da sve bude kako treba.

Dom za stare – mesto neprestane nege

Starost nije nimalo jednostavna. Obično je praćena ne samo bolešću i slabim zdravljem, već i samoćom koja dodatno pogoršava situaciju. Sa starošću, potreba za brigom je pojačana, a to se prvenstveno odnosi na profesionalnu negu koja obuhvata medicinsku pomoć. 

Baš zato se kao alternativa kućnoj nezi u modernom dobu sve više izdvajaju starački domovimesta koja imaju za cilj neprestanu negu i pomoć članu vaše porodice. Osim nege, stanovnici imaju sve što im je neophodno za normalan život: od svakodnevnih obroka, do interaktivnih aktivnosti. Prednosti ovakvog oblika zbrinjavanja su sledeće.

Medicinska nega 24h

Jedna od najvažnijih prednosti staračkih domova jeste u tome što oni pružaju neprestanu medicinsku negu, svim svojim stanarima, što znači da verovatnoća da će neki lek biti zaboravljen je gotovo nepostojeća. Ovo je takođe i jedan od glavnih razloga zbog kojih se mnogi rođaci odluče da svoje najbliže povere upravo ovoj ustanovi.

Starački dom takođe obezbeđuje po potrebi sprovođenje brojnih terapija, kao i prevoz do zdravstvenih ustanova ukoliko za tim postoji potreba.

Samoća je u staračkom domu nezamisliva

U staračkom domu nikada nikome ne može biti dosadno. Pošto u njemu živi više ljudi koji su otprilike u sličnim godinama, uvek će se naći tema za razgovor ili zanimljiva aktivnost na koju se stanar može fokusirati. Tu su naravno i brojne društvene igre, knjige, filmovi… a nekada bude i po neka žurka, koje u staračkom domu znaju da budu i te kako zabavne.

Sve u svemu, na vama je da u dogovoru sa svojim najbližima da odlučite koja je varijanta pogodnija za osobu koju volite. Obe opcije su primamljive i nude brojne mogućnosti, a od vas će zavisiti koju ćete opciju priuštiti. Najvažnije je da se osoba kojoj je nega neophodna oseća lagodno i prijatno u novom okruženju, koje god ono bilo.