Kupovina mobilnog telefona i zaštitne opreme – gde i kako kupiti

Beli Iphone u ruci

Napredan tehnološki razvoj doveo je do toga da nam tržište predstavlja nove i unapređene modele mobilnih telefona na godišnjem nivou. Zato je i potreba za novim pametnim uređajem postala sve češća, a samim tim i potražnja telefona. 

Gde se može kupiti telefon, kako se opredeliti za model i kakva dodatna oprema nam je potrebna kako bi naš pametni uređaj neometano funkcionisao? Na ova i slična pitanja pripremili smo vam odgovore u tekstu koji sledi. 

Online kupovina telefona i opreme – dobra odluka ili ne?

Rame uz rame sa tehnologijom razvijala se i internet prodaja te tako danas u online svetu možete kupiti gotovo sve što vam padne na pamet, a izuzetak nisu ni telefoni. Preko interneta možete naručiti novi telefon, ali i kupiti polovni na sajtovima prilagođenim za to. 

Ono na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine telefona putem različitih veb stranica jeste da li je reč o proverenim sajtovima, preko kojih je uspešnu kupovinu telefona obavilo veliki broj zadovoljnih ljudi. Telefon je investicija o kojoj treba pažljivo promisliti.

S druge strane, kupovina opreme za telefon poput zaštitnih stakala, futrola, i maski izuzetno je razvijena na internetu, pa tako, primera radi, kvalitetne xiaomi maske možete pronaći u specijalizovanom online šopu za opremu za telefone. Takođe, ovakva prodaja se vrši i putem društvenih mreža. 

Ko bi trebalo da se odluči za online kupovinu?

Online kupovina je najbolje rešenje za ljude koji tačno znaju koji model telefona odnosno maske žele. Oni koji su upoznati sa specifikacijama,  znaju kako se kreću cene, znaju na kojim sajtovima mogu izvršiti sigurno poručivanje, i kakva oprema će odgovarati njihovom telefonu.

Ukoliko niste upoznati sa tržištem internet vam može poslužiti da dobijete sve potrebne informacije, ipak možda vam bude lakše da kupovinu obavite uživo, ako želite da određeni model telefona vidite pre kupovine i na taj način ga bolje procenite, isto kao i pri kupovini automobila, nećete znati dok ne vidite pred sobom. 

Kupovina telefona putem vašeg operatera 

Mobilni operateri su spojili lepo i korisno, pa vam tako uz otvaranje računa za telefon nude i uređaj koji možete da kupite. Postupak funkcioniše tako što uz određene tarifne pakete idu određeni telefoni koje otplaćujete na mesečnom nivou, zajedno sa računom.

Ovakve ponude obično nose sijaset pogodnosti, poput dodatnog interneta za društvene mreže, manju cenu telefona, i popuste na određenu dodatnu opremu. Ovo je prilika da kupite potpuno novi telefon, i da ga otplaćujete određeni period tako da vas njegova cena znatno manje “udari po džepu”. 

Ipak, ono što vas može odvratiti od ovakvog načina kupovine telefona jeste ograničen izbor uređaja. Takođe, može se desiti da cene nekih telefona budu veće, ali da to bude raspoređeno na odloženo plaćanje. 

Kupovina u brendiranim radnjama tehnike 

Mobilni telefon oko koga su obmotane slušalice  na stolu

Baš kao i fen, peglu, blender, nove slušalice, punjač ili neki drugi uređaj, i vaš telefon možete kupiti u velikim brendiranim radnjama tehnike. Ovde ćete pronaći pregršt modela u ponudi.  Kada je u pitanju plaćanje, negde ćete ga obavljati u celosti, dok mnoge radnje nude i mogućnost odloženog plaćanja. 

Prednosti kupovine mobilnog telefona u velikim radnjama jeste mogućnost velikih popusta koji se organizuju s vremena na vreme u ovakvim radnjama, pa tako možete pronaći izuzetno povoljnu ponudu ako ste dovoljno uporni i strpljivi. 

S druge strane, regularne cene telefona mogu biti nešto skuplje u određenim brendiranim radnjama nego što je to slučaj u manje poznatim radnjama koje prodaju tehniku. 

Specijalizovane prodavnice mobilnih telefona i opreme 

Kao rezultat velike potražnje pametnih telefona, nastale su radnje koje su usmerene samo ka prodaji ovih uređaja uz svu potrebnu opremu koja ide uz njih. Ovakve radnje imaju veliki izbor različitih brendova i modela mobilnih telefona, a odnos cene i kvaliteta može znatno varirati. 

Ovakve radnje su postale izuzetno popularne upravo zbog velikog izbora, ali i zbog povoljnih cena koje nude potencijalnim kupcima. Osim toga, u prodavnicama telefona i njihove opreme, možete pronaći sve na jednom mestu. Tako u istoj radnji možete odabrati telefon, slušalice, zaštitno staklo i masku za vaš uređaj.  

U ovakvim radnjama se uređaj obično plaća u celosti, međutim, određene nude i mogućnost plaćanja na čekove.  Savet je da pre same kupovine obavite malo istraživanje, uporedite cene u različitim radnjama za isti model, i odaberete lokaciju na koju ćete se uputiti. 

Možda ste zaključili iz pročitanog da pre odabira telefona prvo treba da odaberete gde ćete ga kupiti, a mi se nadamo da će vas ove informacije usmeriti na pravu adresu, sa koje ćete otići kao vlasnik novog telefona.