Na ovim mestima u Beogradu nalaze se brojni zanimljivi restorani

Pribor za jelo meso

Beograd je naširoko poznat po burnom noćnom životu, ali i po odličnoj kuhinji i zanimljivim restoranima. Skoro da nema restorana u Beogradu koji nije pun u svako doba dana i nedelje. U ovim restoranima, a mnoge od njih možemo nazvati i kafanama, ima ponuda najrazličitijih specijaliteta, kako domaće, tako i strane kuhinje.

Neke kafane proslavile su se zahvaljujući odličnim kuvarima i specijalitetima koje nude, neke zahvaljujući ličnostima koje su u njima provodile vreme, a bez obzira na njihove razlike, nema sumnje da je Beograd mesto sa najzanimljivijim pričama kafana i pričama iz kafana. Vremenom, neke beogradske lokacije postale su poznate po širokoj ponudi restorana, a koja su to mesta pročitaćete u nastavku teksta.

Most Beograd

Beton hala – od magacina do najboljih restorana

Nalazi se u Karađorđevoj ulici, na reci Savi, blizu gradske luke i deo je naselja Savamala. Beton hala ranije je bila industrijska zona sa magacionerskim prostorima, a sada je jedan od centara beogradskog noćnog života, a definitivno i zbirno mesto odličnih restorana i to na divnoj lokaciji – promenadi pored reke.

Za najveći gastronomski užitak i veliku ponudu tradicionalnih, ali i modernih specijaliteta, kao i organizaciju većih korporativnih proslava preporučuje se Magaza restoran Beton hala u Beogradu.

Oko Magaze, u Beton hali, ima još puno restorana i kafića, koji su, kao i Magaza, skoro uvek prepuni. Tu su Communale – restoran italijanske kuhinje, Sakura – restoran koji nudi japanske specijalitete, kao i mnogi drugi koji uglavnom uveče sem svojih specijaliteta obezbede i odličnu muziku uživo. Zato se prepororučuje da obavezno rezervišete svoje mesto ukoliko ste se odlučili za neki od ovih restorana.

Skadarlija – boemska četvrt u srcu grada

Ova boemska četvrt poznata je upravo po odličnim kafanama sa sjajnom domaćom kuhinjom, ali i po boemima koji su ovde provodili čitave dane i noći i u njima stvarali najlepše srpske pesme, pripovetke i dramska dela.

Sa putem od kaldrme, starim okolnim zgradama i autentičnom boemskom atmosferom, skadarlijski restorani najbolji su za proslave važnih datuma, a svakako su i jedno od mesta na koje ćemo obavezno dovesti prijatelja ili poslovnog saradnika iz inostranstva.

Jedan od najpoznatijih restorana u Skadarskoj ulici, “Tri šešira”, star je preko 150 godina. Ovaj restoran je velikan srpskog pesništva, Đura Jakšić, nazivao “vinskim vrelom”. U njemu su i druge domaće, ali i strane ugledne ličnosti često provodile vreme.

Kafana “Tri šešira” samo je jedna od čuvenih kafana Skadarlije. Ukoliko ste u potrazi za izvrsnom domaćom kuhinjom, starom srpskom muzikom i lepom atmosferom, teško da prilikom pravljenja izbora među restoranima u Skadarliji možete da pogrešite.

Zemunski kej – rečni gastronomski raj

Još jedan deo na reci, ovog puta na Dunavu, poznat je po odličnim restoranima, kao i ribljim specijalitetima. Ovi restorani nalaze se na Keju Oslobođenja i tokom dana su izuzetno prijatni, sa lepim pogledom na reku, a uveče, kao i Skadarliju i Beton halu, Zemunski kej preplave muzičari, kako tradicionalne, tako i nešto modernije muzike, pa postaju i odlično mesto za noćni provod uz izvrsnu večeru.

Restoran Šaran i Reka najpoznatiji su restorani Zemunskog keja, nude sveže riblje obroke, a za one kojima riba nije omiljena, tu je i roštilj kao deo stalne ponude ovih restorana. Šaran je nešto tradicionalniji izbor, dok je Reka primamljivija nešto mlađoj populaciji, ali ovde svakako nema pravila.

Sa odabirom restorana na Keju Oslobođenja ne možete da pogrešite, pogotovo ako ste ljubitelj ribljih specijaliteta i rečnih restorana. Zemunski kej je odličan izbor kako za nedeljni ručak u krugu porodice, tako i za dobar noćni provod, ali i poslovni ručak.

Odlična kuhinja, usluga i lepi pogledi ovih restorana samo su deo ukupne atmosfere u njima, a nema sumnje da koju god lokaciju odaberete nećete pogrešiti. I ne zaboravite – Beograd je grad bakšiša. Bon appetit!