Najbolja mesta za oporavak i preporod tela i duha

Tegovi za vežbanje

Ne samo ukoliko ste imali nekih tegoba, već i ako vam je preko potreban odmor – vreme je da se pozabavite pitanjem i odlukom gde ćete svom telu i psihi priuštiti sve što im treba. Kako ne biste previše lutali za vas smo sastavili listu od 5 najboljih mesta za oporavak na kojima ćete se opustiti i preporoditi, zavisno od problema sa kojim se suočavate.

1. Odlazak u Spa centar – vreme za ugađanje telu i duši

Oporavak u spa centru predstavlja jednu od najpopularijih, i najčešćih opcija kod žena kada osete da im je potreban kvalitetan odmor, sa kog će se vratiti preporođene. Taj izbor i ne čudi, kada pogledamo šta sve jedna moderan spa nudi svojim posetiocima.

Sauna – vitalizira i topi kilograme

Da li ste znali da je samo nekoliko minuta u sauni dovoljno da se podstakne imuni sistem kože i otpočne njena regeneracija, a samim tim i preporod tela? Nagla promena u korist vrelog vazduha, ali i hladnog tuša – aktivira endorfin i adrenalin, nakon kojih ćete osetiti nalet zadovoljstva i dobrog raspoloženja.

Optimalno vreme provedeno u sauni ne bi trebalo da prelazi 15 minuta (od 8 do 15), a ako ste prvi put – ne više od 10 minuta, jer suv vazduh i visoka temperatura (od 70 do 100 stepeni) mogu izazvati vrtoglavicu (pad pritiska). Pred ulazak u saunu se možete pripremiti opuštajući mišiće na toplim klupama, odnosno na kaldarijumima.

Kako deluje sauna?

Usled visoke tremperature, telo u sauni počinje jako da se znoji.  Temperatura na površini kože povećava se za oko sedam stepeni, a u samom telu za oko dva stepena. 

Preko znoja počinjemo da izbacujem toksine i višak vode, smanjuju se otoci i osećamo se lakše i opušteniije. Češći odlasci u saunu dokazano će preporoditi telo i dušu, povećati vitalnost i otpornost na prehlade i druge bolesti.

Kako se pripremiti za saunu?

Za optimalno iskustvo u teretani i predupređivanje potencijalnih problema sa niskim pritiskom, najbolje je pridržavati se pravila koje ćemo vam u daljem tekstu savetovati:

 • U saunu treba ući čist i sveže istuširan. Trebalo bi uraditi i piling tela (pritom izbegavati osetljiva područja kao što su grudi, vrat i lice).
 • U saunu je najbolje ući samo sa peškirom koji skuplja znoj, ili u kupaćem kostimu, ako vam nije prijatno u toplesu.
 • U saunu se ne ulazi gladan, ali ni punog stomaka – jer će to dodatno opteretiti organizam. Takođe, u sauni se ne pije alkohol, a vodu pijte u malim količinama, i to po potrebi.
 • Posle svakog boravka u sauni istuširajte se mlakom (ili hladnom) vodom, počevši od nogu i ruku, postepeno prelazeći na gornje delove tela i glavu.
 • U saunu se ne unosi nakit jer od vrućine može postati vreo i tako vas opeći. Takođe, časopisi i knjige se ne unose jer pod uticajem visoke temperature se iz njih oslobađa olovo.

Parno kupatilo (tursko kupatilo/hamam) – harmonija orijenta

Slično kao u sauni, poseta turskom kupatilu pospešuje cirkulaciju, otvara pore i čisti kožu. Para u kupatilu je jedan od najstarijh oblika opuštanja i čišćenja tela, posle čega je ono podmlađeno, a koža glatka i nežna.

Temperatura u parnom kupatilu nije visoka kao u sauni, već ide do 40 stepeni, dok je vlažnost vazduha daleko veća. U parnom kupatilu možete ostati i do 30 minuta, što je najbolje vreme da se vaše telo vrati u balans.

Slana soba – prodišite punim plućima

Po nekim istraživanjima, samo 20 minuta boravka u slanoj sobi ima blagodeti na disajne puteve koje su srazmerne boravku na moru u periodu od 3 ili 4 dana. Odrasli u njoj mogu provesti do 40 minuta, dok se deci ne preporučuje boravak duži od 20 minuta.

Masaže i drugi tretmani tela i lica

Kada je u pitanju masaža, spa centar obično ima raznovrsnu ponudu arapske, azijske, indijske, orijentalne, nordijske, mediteranske i sportske masaže od kojih svaka nosi neku mirisnu notu (aromaterapija), predmete (kamenje, oklagije, vazice) i uključuje određenu vrstu pokreta.

Masaža već nekoliko hiljada godina predstavlja jedan od najprijatnijih vidova relaksacije, koji na sjajan način vraća energiju i opušta napete ili bolne mišiće

Osim toga, koža postaje neuporedivo mekša i elastičnija posle masaže uljima, a ukoliko imate naročit problem sa stanjem kože – tu su i pilinzi i kreme kojima možete počastiti svoje telo.

2. Centar za rehabilitaciju – sigurni treninzi za sve

Neki od najboljih i najsavremenijih centara u kojima se pomaže ljudima koji imaju (ili osećaju da imaju) potrebu za stručnom pomoći prilikom rešavanja nekih fizičkih problema, se mogu naći i u našoj zemlji. 

Osim što ovakvi centri leče (degenerativne) bolesti koštano-mišićnog sastava, poteškoće u funkcionisanju različitih organa i reumu – u nekom od centara za rehabilitaciju se možete raspitati i o takozvanom “medicinskom fitnesu”.

Ukoliko osećate da vam je potreban trening, a fizički niste spremni za teretanu ili samostalno vežbanje, uz konsultaciji sa lekarima možete se upisati na medicinski fitnes, koji će vam pružiti idealni spoj fizikalne medicine i funkcionalnog treninga.

Medicinski fitnes – revolucija u zdravstvu

Medicinski fitnes je revolucionarna praksa koja je osmišljena za potrebe efikasne prevencije patoloških stanja. Kada se pacijent posle fizikalne terapije uputi na dalje praktikovanje sportskih aktivnosti – a to nije u stanju da uradi sam – dolazi na medicinski fitens.

Medicinski fitnes će mu omogućiti dolazak do optimalne funkcionalnosti tela i ekstremiteta, ili usporiti degenerativne promene kojima je izložen usled neke bolesti.

Devojka na drvetu stoji

Šta podrazumeva optimalna funkcionalnost?

Zavisno od doba vežbača, njegove konstutucije, fizičke spremnosti i ukupnog zdravstvenog stanja – primenjuje se program od nekoliko stotina različitih vežbi koje spadaju u poluintenzivne ili intenzivne. 

Ovim programom, vežač ne oseća bol u kičmi, zglobovi ne proživljavaju prevelika opterećenja a ukupno zadovoljstvo sopstvenim fizičkim mogućnostima se povećava. Medicinski nadzor (lekar i tehničar) je ključni faktor tokom svakog treninga.

Na koje načine se trenira?

Niste sigurni u to šta i koliko možete? Bez brige. Pre svakog ulaska u salu za kolektivni ili indiviudualni trening za oporavak, obavićete stručan razgovor i medicinsku procenu stanja nervno-mišićnog sistema.

Grupno vežbanje je veoma pogodno zbog kolektivnog osećaja nadmetanja, koje može da bude veoma stimulativno za vežbače da daju svoj maksimum, ali ukoliko imate želju ili potrebu da radite individualno – sva pažnja instruktora (stručnog terapeuta) će biti posvećena rešavanju samo vašeg problema.

Koji je cilj bavljenja medicinskim fitnesom?

Sa osobljem koje poznaje ljudsku anatomiju i fiziologiju, nije teško postići najbolje rezultate tokom (relativno) kratkog vremenskog perioda. Proizvod svakog vežbanja na medicinski odobren način dovešće vas do povećanja energije, ali i mišićne mase, snage, stabilnosti i pokretljivosti.

Rehabilitacijom se vraća funkcionalnost, snaga i kondicija celog tela, a ni bolji oblik tela neće nikako izostati (zateže se zadnjica, butine i stomak) Namenjen je svima koji imaju sledećih problema ili karakterističnijih želja:

 • Početnicima u bavljenju fizičkom aktivnošću.
 • Amaterima u sportu, koji su u većoj opasnosti od povreda.
 • Onima koji žele da poboljšaju kondiciju i osećaju se mlađe.
 • Pacijentima lečenim od različitih oboljenja mišića nerava ili kostiju (njih je obično do 60%).
 • Osobama u trećem dobu koje se samostalno staraju o sebi i žele da budu pokretne.

3. Odlazak u banju – najbolji oporavak u prirodi

Banjski turizam obuhvata odlazak u banje – mesta koja se odlikuju izraženim zdravstveno-rekreativnim funkcijama, a koja su im omogućila prirodna bogatstva. Priroda i oporavak su jedinstveni faktori po kom se izdvajaju banje, a neki od njih su i:

 

 • Termalni izvori
 • Plemeniti gasovi i njihova jedinjenja
 • Peloid (lekovito blato)
 • Klimatski elementi
 • Vegetacija

 

Vrste banjskog odmora

Najstarija funkcija banje je lečilišna. Najstarija praksa lečenja različitih stanja u banjama je još uvek najdominantnija praksa lečenja koju uslovljava inkorporiranje nekoliko faktora: 

 • Upotreba termomineralne vode za piće i za kupanje.
 • Stavljanje blatnih obloga.
 • Uticaj prijatne mikroklime na organizam.
 • Privremena promena načina života (lečenje i nega).

Turistička funkcija banja je otpočela sredinom prošlog veka (1965) kada je ukinuto besplatno lečenje u banjama. Nakon potrebe da se uspostavi tržišna vrednost banjskih kompleksa, one su se razvijale u dva pravca:

 • Banje koje su bile medicinski opremljenije i veće, pretvorene su u specijalizovane bolnice u kojima je lečenje strogo zdravstveno propisano (Rusanda, Slankamen…)
 • Manje banje su u prvi red stavile rekreativnu funkciju i počele su da se bave privlačenjem i animiranjem zdravog stanovništva da dolazi i uživa u banjskom ambijentu.

Najvažnije lekovite funkcije banja

Medicinska grana koja izučava banje nazova se baneologija i propisala je tačne indikacije i kontraindikacije koje termičke, fizike i hemijske (mineralne) osobenosti banje mogu da imaju na različite tipove bolesti.

Tople i hladne mineralne vode 

Banjske vode koje obiluju rastvorenim mineralima se mogu javiti kao izvori tople i hladne vode. Topla voda, odnosno termalna voda (hipoterma) je jedinstven izvor mineralne vode na celom svetu. Jedino ovde, na našoj planeti, temperatura vode je ista kao i temperatura ljudskog tela – 36,50 C. 

Izvori alkalne, lekovite vode u banjama korišćeni su još u antici, ali je prvi koji je njihova svojstva i objasnio bio prvi banjski lekar – Josif Pančić. Alkalni izvori hladne, odnosno ugljeno-kisele, vode mogu dostizati temperaturu i do 170 stepeni, a neke hladne, mineralne vode se i flaširaju (npr. Vrnjci).

Peloidne obloge – lekovito blato

Peloid ili blato je visokomineralizovana smesa koja ima značajne terapeutske efekte, i najčešće je vulkanskog porekla. Blato ima dodatna dejstva jer se svaki put pomeša sa mineralnom vodom pa tako poprimi i njena dejstva.

Na našoj planeti postoje razne vrste lekovitog blata, svako sa svojim isceljujućim svojstvima (blato iz Mrtvog mora, Mavarsko blato…). Na kvalitet i lekovitost blata utiče formacija zemljišta, minerali koji se u njemu nalaze kao i ostali biljni i životinjski organizmi koji tu obitavaju.

Bolesti koje leče mineralne vode i blato

Ukoliko imate problem sa zglobno-koštanim sistemom (reuma, invaliditet…) uspešno ćete ih ublažiti ili ih se rešiti u mineralnim vodama, koje su pune gasova, kao i mažući se mineralnim blatom po bolnim tačkama na telu.

Lečenje peloidom povećava lokalnu cirkulaciju krvi i limfe, ubrzava metabolizam, utiče na rad endokrinih žlezda, ima analgetički efekat i blagotvorno deluje na hronične reumatske i dermatološke bolesti (povećava vlažnost, elastičnost i smanjuje crvenilo).

Efekti lečenja ovih bolesti zasnivaju se na mineralnom sastavu sastojaka i njihovoj apsorpciji u kožu, odnosno u krv, druga meka tkiva i kosti.

U vazdušnim banjama ćete zaboraviti na alergije

Ono što treba upamtiti je da nisu sve banje jednako blagotvorne za disajne puteve, kao što sve imaju izvore mineralnih voda i mineralnog blata. Banje koje imaju naročito pogodnu klimu, onosno strujanje vazduha nazivaju se – vazdušne banje.

Ono što njih karakteriše su susretanja različitih vazdušnih strujanja, velika godišnja insolacija, izostanak aerozagađivača, viskoka koncentracija jona i ozona u vazduhu, malo padavina i česte magle.

Tegobe koje se leče u vazdušnim banjama

Zdravstvene terapije koje se sprovode u vazdušnim banjama obično se svode na lečenje organa disajnih puteva, nerava i kardio-vaskularna oboljenja poput:

 • Malokrvnosti
 • Poremećenog arterijskog pritiska
 • Povišene masti i šećera u krvi
 • Plućnih oboljenja (astma, bronhitis…)
 • Alergija
 • Neurološka oboljenja

4. Odmor na planini – medicinski dragulj Srbije

U Srbiji barem nije teško jedan vikend se odlučiti za posetu nekoj od planina, jer ih je toliko da svaki okrug ima barem dve. Planine u ovom delu Evrope imaju barem 200 sunčanih dana godišnje, klima im je veoma pogodna, aerozagađenje i buka su svedeni na minimum a predstavljaju i prevenciju u lečenju mnogih bolesti.

Svež i čist vazduh na planini ima veoma važnu i blagotvornu funkciju na ublažavanje i kontrolisanje simptoma astme, ili za oporavak posle neke infektivne bolesti. Pešačenje (šetnja) na vazduhu kroz predivne krajolike, osim bronhitisa leči anemiju, slab imunitet i vraća hormonski balans.

5. Odlazak na more – uživanje u vodi i suncu

Ako ste u potrazi za destinacijom na kojoj ćete se i odmoriti ali i ugoditi svom telu i psihičkom stanju odgovor je – idite na more. Nijedna destinacija na svetu nema tako mnogo blagotvornih uticaja na ljudski organizam kao one na morskoj obali.

Kako more utiče na naše zdravlje?

Na moru ste u mogućnosti da jačate mišiće, stimulišete cirkulaciju i stabilizujete rad srca – odnosno da održite krvni pritisak u normali. Voda (plivanje) u kombinaciji sa suncem tonira kožu, čini je glatkom (uklanja bubuljice i crvenila), savršeno deluje na sinuse, alergije i prehlade.

Uticaj sunca i morske vode na kožu

Morska voda u kombinaciji sa sunčevim zračenjem ublažava tegobe kod pojedinih kožnih bolesti, kao što su dermatitis, bubuljice, akne pa čak i psorijaza. Morska so i kalijum hlorid iz nje ubrzavaju zarastanje oštećene kože. Zbog svojstava prirodnog antiseptika pospešuje i povlačenje ekcema.

Preporučuje se i kao lek za sinuse, alergije i prehlade, a deluje i kao dobar antihistaminik, odnosno otvara disajne puteve. Međutim, preterano uživanje u moru i morskim talasima može dovesti i do isušivanja kože.

Uticaj mora na psihičku opuštenost

Dok sedimo ili šetamo pored morske obale, udišemo morski vazduh bogat negativnim jonima. Ovi joni pospešuju oksigenizaciju celog organizma. Energija koju emituju dovodi do psihičkog i fizičkog blaženstva, zbog čega ih još nazivaju i vitaminima iz vazduha.

Osim toga, jedan od najvažnijih elemenata (u tragovima) koji dolazi iz mora je – jod. Morska so i alge su prava riznica ovog minerala. Jod je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde koji utiču na brojne procese u organizmu.

Ukoliko joda nema dovoljno može doći do grčeva u mišićima, zatvora, pojave edema, hladnih ruku i stopala, opšte slabosti, lomljivih noktiju, suve kože, pa čak i depresije. A tu su i druga ozbiljna oboljenja koja se javljaju ukoliko ovakvo stanje duže potraje.

Planeta nam je omogućila toliko mesta za oporavak i odmor, a što nije bilo do nje – čovek je unapredio i osmislio da olakša sebi život i tegobe. Dok se ne prikupe sredstva za odlazak na neku od pomenutih destinacija i ne pruži prlika da uživamo u sveukupnim blagodetima prirode – treba se poslužiti savetima o vežbanju ili okrepljivanju u nekom centru za lepotu ili fitnes.