Najbolja mesta za trčanje u Beogradu

Retko koji prestonički grad ima toliko lepih mesta za rekreaciju, kao Beograd, a mi vam predstavljamo najbolja mesta za trčanje u Beogradu. Ukoliko ste strastveni ljubitelj trčanja onda vam nije potrebno posebno podsećanje da i Beograd voli trčanje, takođe, i da kao takav nudi brojne odlične lokacije za ovaj vid aktivnosti.

Ovo je lista za pre svega za one koji tek počinju da trče, kao i za trkače koji su se doselili u prestonicu i pitaju se gde da „promrdaju svoje patike“. Pre nego što izdvojimo najbolje staze za džogiranje u Beogradu, podsetimo se još jednom svih pogodnosti trčanja.

Zašto je trčanje dobro za zdravlje?

Trčanje je odličan način da unapredite svoje fizičko i psihičko zdravlje. Bez obzira na pol, uzrast i fizičku spremnost – uvek možete potrčati rekreativno i učiniti nešto sjajno za svoje telo i duh. Medicinska nauka je dokazala da su ljudi koji trče srećniji, kao i da im preti manja opasnost da obole od raka ili srčanih bolesti. Prema nekim istraživanjima, trčanje vam može produžiti život čak i ako trčite samo pola sata dnevno pet dana u nedelji. Zahvaljujući trčanju možete smršati, ali i dovesti svoje telo u formu.

Ukoliko se nikad niste bavili trčanjem ili ste napravili veliku pauzu, ispratite svoje telo nakon prvih treninga. Ubrzan rad srca, pa čak i kratko ostajanje bez daha pokazuju da niste u kondiciji i nisu alarmantni znaci ako brzo prolaze. Međutim, ukoliko bol u predelu stomaka ne prestaje, a puls se ne vraća u normalu, obavezno posetite lekara. Pored anamneze i analize krvi, lekar može savetovati da se uradi i ultrazvuk abdomena, te preporučiti da ubuduće trčite sa ličnim trenerom. 

U svakom slučaju, uz adekvatnu podršku i savete, trčanje vam može doneti mnogo koristi. Potrebno je samo da izaberete svoje mesto i – potrčite.

Dunavski kej

Rekreativci sa Novog Beograda i Zemuna uvek će vam preporučiti trčanje pored Dunava. Za sve one koji vole trčanje pored reke, ovo je zaista najbolji mogući izbor. Međutim, dobrim delom ova staza nema hlad, pa možda i nije najbolja preporuka za leto. Zemunski kej je poznat kao omiljeno šetalište,  pogotovo u večernjim satima, pa ćete možda poželeti da preskočite trening u to vreme da ne biste trčali kroz gužvu. 

Na početku keja, na kraju Gospodske ulice u Zemunu, u reci često možete videti labudove. Mnogi tvrde da je pogled na ove lepe ptice opušta, te i motiviše da trčanje duže traje. Možete saznati da li je to istina samo ako isprobate ovu stazu, zar ne?

Košutnjak

Trčanje kroz Košutnjak je iskustvo koje će vam svaki trkač preporučiti. Trim staza ili šumski putići i poljane, kojom god da potrčite nećete pogrešiti. Početnici mogu izabrati uređenu stazu dugu 1.200 metara, koja počinje kod Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Na ovoj stazi se nalazi i nekoliko teretana na otvorenom, te je dobra za sve koji vole da trčanje „preseku“ nekim trbušnjakom. 

Na Košutnjaku možete trčati čak i u letnjim mesecima, jer uvek ima hladovine, a zahvaljujući osvetljenju savršeno je i za noćno trčanje. Zbog umirujućeg efekta zelenila i uvek svežeg vazduha (najsvežijeg u Beogradu, mnogi bi rekli) izaberite Košutnjak kad vam je posebno potrebno da se oslobodite stresa. 

Tašmajdan

Za Beograđane koji žive u strogom centru, boljeg mesta od staze na Tašmajdanu nema. Iako duga svega pola kilometra, staza od tartana je omiljena mnogima, a većim svojim delom je u hladu. Kao i u drugim većim beogradskim parkovima i u tašmajdanskom parku možete naći sprave za vežbanje. Plato sa spravama nalazi se pored staze u gornjem delu parka. Iako sama staza nije osvetljena, noćno trčanje je i te kako izvodljivo, jer dovoljno svetlosti dopire sa šetačkih staza

Ada Ciganlija

Ako se odlučite da trčite na Adi, imaćete i tu mogućnost da u pauzama trčanja uradite i neku vežbu jer se ovde nalaze neke od najboljih teretana na otvorenom u Beogradu. Zapravo, na stazi za trčanje nešto dužoj od jednog kilometra (tačnije 1.200 metara), nalazi se čak 16 stanica sa spravama za vežbanje.

Sama staza je zemljana, a većim delom se nalazi u šumi, tako da je pravo zadovoljstvo ovde trčati u svako doba godine. Za one ekstremnije koji vole da trče i kroz prirodu i kroz urbani deo grada, postoji još jedna mogućnost – trčanje biciklističkom stazom od Ade do Dorćola. Iako se trči pored Save, nema hladovine pa se ova staza ne preporučuje leti, kao ni trkačima-početnicima.

Tu je i trkačka staza koja je celom svojom dužinom asfaltirana i ide oko celog jezera. Njena dužina je 7,7 kilometara.

Olimp

Još jedna trkačka staza od tartana nalazi se na Zvezdari, u sklopu sportskog centra Olimp. Reč je o atletskoj stazi sa četiri trake, dužine od 250 m do 280 m. Ovo je jedna od novijih staza za trčanje u Beogradu. Postavljena je 2007. godine, a unutar nje nalazi se i oko dvadeset sprava za vežbanje. Kako je sportski centar odlično osvetljen, neretko se ovde mogu videti trkači do kasno u noć.

Hajd park

Za sve koji radije trče na zemljanoj podlozi i kroz prirodu, Hajd park je odlično mesto za razgibavanje. Glavna staza koja prolazi kroz park duga je 1.400 metara, a pored nje tu su i mnogobrojne kraće i uže staze koje je seku. Za trkače koji žele da se dobro istegnu i vežbaju pre i posle trčanja postoje sprave za vežbanje. Jedina mana je što nema osvetljenja, pa trčanje noću i nije preporučljivo.

Sportski centar „11. april“

Sportski centar „11. april“ je možda omiljeno mesto studenata za trčanje u Beogradu, jer se nalazi u neposrednoj blizini Studentskog grada. Trkači i rekreativci mogu birati između tri staze. Najkraća staza je od šljake, ide oko velikog fudbalskog terena i duga je 400 m. Druga staza je duža 200 metara i od belog je tucanika. Najduža staza se proteže uz obod sportskog centra i duga je skoro 1.000 metara. 

Osim ovih mesta kao staze sa izuzetnim potencijalom možda treba pomenuti i Zvezdarsku, Banjičku i Vajfordovu šumu, kao i stazu na Miljakovcu.

Posted in gde