Neobični kupaći kostimi i države koje su ih proslavile

Devojka u jednodelnom belom kupaćem kostimu

Kupaći kostim je jedan od neizostavnih komada kada krenu velike vrućine a većina nas se preseli na bazene ili krene put morskih destinacija. Jedna od stvari kojima se najviše i radujemo jeste odabir kupaćeg koji će nam savršeno stajati – koji će prikriti sve što nas “muči” ali i naglasiti sve ono čime se ponosimo.

Kupaći kostimi danas se mogu pronaći u raznim stilovima, oblicima i bojama, ali neki od najpoznatijih modela obišli su svet, čak su i postali pravi predstavnici svojih zemalja. Dok pravite planove i birate model po svojoj meri, zabavite se čitanjem o neobičnim (čudnim) kupaćim kostimima koji su veoma popularni na drugim stranama sveta.

1. Visokosečeni monokini sa Havaja

Da li biste želeli da se barem jednom osetite kao deo tima “Čuvari plaže”?

Zahvaljujuči kultnoj seriji koja je devedesetih okupirala pažnju i slobodno vreme gotovo celog sveta – postalo je moguće izgledati, a možda se i osećati, baš kao deo tog tima. Iako su modeli kupaćeg kostima sa visoko sečenim rubom neko vreme bili uspavani – moda devedesetih ih je ponovo uvela na velika vrata, i to baš pred leto!

U Americi je naročito popularan ovaj model kupaćeg i mnoge poznate ličnosti su se već uverile koliko atraktivno izgleda uživo. Međutim, kako smo imale uzor koji je besprekorno predstavio način nošenja ovog kupaćeg kostima (Pamela Anderson) – visokosečeni kupaći čuvara plaže stoji isključivo vitkim devojkama, niskim ili visokim, jer uglavnom otkriva sve što punije dame žele da prikriju.

2. “Triangl” kupaći sa plaža Australije

Verovali ili ne, ni atraktivni kupaći kostim Pamele Anderson nije uspeo da zadrži prvu poziciju pod naletom “milenijalaca”. Najprodavaniji kupaći kostim svih vremena je plod mašte i talenta dvoje australijanaca, Krejga Elisa i Erin Diring koji su 2012. porobili tržište kupaćim kostimima izrađenih od veštačkih materijala koji se koriste u “tehničke” svrhe – prvi “triangl” napravljen je od neoprena.

Kupaći za žene različitih krojeva kompanije “Triangl” inspirisan je sportskim odevanjem, na njemu je u trouglastim odeljcima prikazano nekoliko boja i veoma se lako prepoznaje na plažama. Osim što je atraktivno dizajniran, čvrst i nesavitljiv materijal odlično pristaje svakoj figuri i odlična je potpora grudima.

Neopren materijal za skuba odelo

A šta je neopren?

Neopren je komercijalni naziv za polihloropren, materijal koji spada u porodicu sintetičkih guma i čest je u upotrebi i izradi odela za ronioce, kajakaše, skipere i slično. Iako nije promočiv, ovaj materijal je odličan u održavanju normalne temperature tela

3. Takozvani “facekini” – iz Azije za zdravu kožu

Jedna neobična pojava zabeležena je pre nekoliko godina na azijskim plažama, a potekla je iz Kine. Radi se o odevnom predmetu, bikiniju za lice koji su Kinezi popularizovali pod parolom da je odličan način da zaštitite svoju kožu od štetnog UV zračenja.

Iako je istina da UV zraci ne prodiru ispod (bilo kog) ovog komada za plažu, “facekini” je izazvao veliku pažnju, čak i negodovanje ostatka sveta, koji su ga uporedili upravo sa “burkinijem” i islamskim, šerijatskim normama.

Međutim, kineske dame ovaj neobični kupaći kostim ne nose iz verskih ili tradiconalnih razloga, nego zato jer ne žele pocrneti: u Kini ali i u mogim drgugim zemljama u Aziji veoma je popularna svetla put, prirodna kozmetika i tanana konstrukcija tela. Preplanulost se smatra odlikama seljaštva, ljudi koji nisu bogati ili rade na selu.

Uz pokrivku za lice, azijati svoju kožu štite i drugim delovima “kupaćeg” kostima koji uključuje secifičnu majicu i pantalone, ili jednodelni komad za odrasle ali i decu.

1. Burkini – kupaći kostim popularan u Arapskim Emiratima

Iako je burkini kupaći kostim koji je namenjen i pravljen pre svega za tržište muslimanskih zemalja i žene koje tamo žive i rade a žele da uživaju na plaži – ovaj model, neobičnog kupaćeg osmišljen je i šiven u Australiji.

Australijska kompanija „Ahiida“ osmislila je ovaj kupaći kako bi izašla u susret potrebama muslimanki, odnosno društvu koje ne prihvata nikakvu vrstu obnaženosti na plažama. Modeli burkinija su raznoliki i omogućavaju pripadnicama ove veroispovesti da vode aktivan život, a da istovremeno poštuju pravila islama.

Sigurno je da bismo neke kupaće kostime sa ove liste rado nosili, dok za određene modele nemamo razumevanja ili nam nije jasno zašto je toliko popularan u nekom delu sveta. Međutim, različitost naših kultura i jeste onaj “začin” koji sve te stvari čini zanimljivim. Uživajte u predstojećem letu, moru i lepom raspoloženju, makoji kupaći kostim da nosite!