Odlike veoma kvalitetnih automobila na tržištu

Crni automobil na putu

Da li ste se ikada pitali šta sve čini jedan automobil kvalitetnim? Koje su to odlike koje su neophodne vozilu kako bi se ono izdvojilo zahvaljujući njima u odnosu na druga vozila na tržištu? 

Sa rapidnim razvojem tehnologije u 21. veku tako se razvijala i automobilska industrija. Najpoznatiji svetski proizvođači automobila su svake godine izbacivali uspešnije, brže, udobnije automobile koji su se od svojih prethodnika razlikovali po mnogo čemu. 

Zahvaljujući napretku tehnologije i nauke, može se reći i da su automobili doživeli potpunu transformaciju i da danas predstavljaju prevozna sredstva vrhunskih performansi i neverovatne udobnosti. 

Ukoliko ste se pitali šta sve čini jedan automobil visokokvalitetnim i po čemu se razlikuje u odnosu na druge, evo o čemu je sve reč.

#1 Kvalitetan motor i motorna ulja su od velike važnosti 

Prilikom kupovine automobila, morate imati na umu da je kvalitetan motor od ogromnog značaja. Ono na šta morate obratiti pažnju jeste sam zvuk koji motor proizvodi prilikom pokretanja automobila, kakva je istorija motora i koliko puta je servisiran, da li ima nekih curenja i izduvne gasove koji mogu da budu pogubni, i sl. 

Takođe, motorna ulja su bitna kada je održavanje motora automobila u pitanju. Ona su esencijalna jer bez njih ni jedan pokretan deo u motoru auta ne bi bio funkcionalan, a samim tim, ni automobil ne bi adekvatno funkcionisao. 

Ukoliko se vozi bez motornog ulja samo par minuta, to može da bude i te kako štetno za vozilo i da ga čak potpuno uništi. Kvalitetno ulje ima veliku ulogu u zaštiti motora od korozije, kao i u tome što snižava visoku temperaturu u njemu. 

Veoma je važno menjati ulje i njegove filtere prilikom malog servisa, odnosno u tačno predviđenim intervalima, kako bi funckionalnost vozila bila na visokom nivou.  

#2 Ispravne kočnice i dobra limarija su esencijalni  

Pre nego što se odlučite o kupovini auta, obavezno ga proverite kod dobrog majstora koji će utvrditi u kakvom su stanju svi auto delovi. Jako je važno utvrditi ispravnost kočnica na vozilu uz pomoć naglog stiska nogom na papučicu.

Ukoliko, prilikom tog stiska, osetite bilo kakva podrhtavanja, to je dobar znak jer ukazuje da su kočnice ispravne, i da će točkovi normalno funkcionisati, odnosno da neće zablokirati prilikom kočenja, što može da bude opasno po život.

Osim kočnica, potrebno je proveriti amortizere, jabučice, viljuške i spone i to isključivo vožnjom na putu koji je neravan. S druge strane, limarija je nešto što samo iskusni majstori mogu da provjere kakvo je njeno realno stanje, jer ju je veoma lako “našminkati” i srediti tako da izgleda mnogo bolje nego što ona zaista to jeste. 

Ne zaboravite da utvrdite u kakvom je stanju plivajući zamajac tako što ćete, kada je automobil upaljen i stoji u mestu, nagaziti pa zatim odmah pustiti kvačilo. Ukoliko se auto trese prilikom puštenog kvačila, a dok je pritisnut, ne postoje nikakve vibracije, to znači da je plivajući zamajac neispravan. 

#3 Udobnost i komfor tokom probne vožnje dosta govori 

Narandžasti automobil na zalasku sunca

Kako biste ustanovili da li vam jedan automobil zaista odgovara i koji je njegov kvalitet, prije svega je važno da obavite probnu vožnju i da vidite kakav je vaš osećaj prilikom vožnje. Preporučuje se vožnja uzbrdo koja će vam najbolje pokazati kako se auto ponaša.

Uz pomoć strelice za grejanje, možete ustanoviti u kakvom su stanju termostat, motor i ventilator. Kada su u pitanju turbo-dizel vozila, vodite računa da li su senzori i turbina uredu tokom probne vožnje. 

Udobnost automobila i te kako govori o tome da li će vam auto biti odgovarajuć ili ne. Proverite da li je unutrašnjost auta ishabana, jer se tako nešto i te kako može lako prikriti i zamaskirati na razne načine.

#4 Karoserija i transmisija – veliki pokazatelji kvaliteta

Kako biste utvrdili da li je automobil kvalitetan ili ne, obratite pažnju i u kakvom je stanju njegova karoserija. Naime, ukoliko su između školjke vozila i vrata, odnosno haube razdori nejednaki, u pitanju je velika deformacija. Potrebno je da svi oni budu identični.

Transmisija se odnosi na kvačilo i mjenjač. Potrebno je proveriti kako oni funkcionišu i da li ima ikakvih nepravilnosti. Bitno je da ih tesirate kako biste utvrdili njihov kvalitet. Kvačilo testirate tako što ga ubacite u brzinu i lagano pustite. Ako motor i dalje radi, znači da kvačilo treba zameniti. Menjač osluškujte da li krči kako biste uvideli njegovo stanje.

Birajte onaj automobil koji vam se najviše dopada od svih

Bez obzira na to da li je neki auto po performansama bolji i kvalitetniji u odnosu na neki drugi, najvažnije pravilo jeste da odaberete onaj auto koji se vama lično najviše dopada i koji vam odgovara po svim njegovim karakteristikama. 

Pronađite automobil po svom ukusu, uvjerite se u njegovu ispravnost kod provjereno dobrog majstora i maksimalno uživajte u vožnji!

Posted in gde