Omiljene svetske kuhinje Beograđana

U Beogradu će vam se uvek nuditi pregršt opcija da svoj stomak usrećite. Novi i inovativni restorani i gastro barovi koji nude kreativne specijalitete otvaraju se na svakom slobodnom ćošku beogradskih ulica.

Bilo da ste ljubitelji slaniša ili slatkiša, ili oba, Beograd vam može zamirisati na dobro začinjenu meksičku hranu, dobro poznati miris usoljenih ćevapa ili na miris krema u palačinkama. Hajde da vidimo koju to hranu Beograđani vole.

Internacionalna kuhinja

Ne morate da rezervišete avionske karte i da planirate daleki let da biste se počastili dobrim internacionalnim ukusima. Dovoljno je da skinete taxi app belgrade, zadate željenu lokaciju i svratite u restoran tajlandske kuhinje. U Beogradu ih ima u velikom broju , a šefovi takvih restorana se trude da što bolje i vernije prenesu kulturu i tradiciju svoje zemlje upravo preko različitih specijaliteta.

Kao deo orijentalnih ukusa, azijske kuhinje, i već pomenute tajlandske, vrlo popularna je i kineska – njen slatko-ljuti sos, sečuan sos, slani kikiriki u kombinaciji za začinjenim nudlama i povrćem, predstavljaju primamljiv izbor za dobru klopu. Kao i japanska i čuveni suši.

Tu su i restorani sa bogatom italijanskom, meksičkom, grčkom kuhinjom i jela kao što su pice, paste, tacosi i girosi. Ovakva mesta gladni Beograđani veoma často posećuju.

Šta je sa tradicionalnom srpskom kuhinjom?

Kada je reč o omiljenoj hrani Beograđana, tradicionalna srpska kuhinja zauzima posebno mesto. Međutim, ne treba da zaboravimo da su mnoga naša jela nastala pod uticajem turske kuhinje koja je duboko ukorenjena u srpskoj tradiciji.

To doprinosi bogatstvu ukusa i raznnovrsnosti tradicionalnih jela. Jela poput sarme, (teleće) čorbe, roštilja, karađorđeve šnicle, pasulja i gibanice su neizostavni deo svakodnevnog menija. Beograđani uživaju u bogatim ukusima i aromama ovih jela, koja često pripremaju kod kuće ili ih naručuju u lokalnim restoranima.

Tik uz slani program, nudi se i onaj slatki.

Poslastice

Beograđani takođe vole slatkiše i poslastice. Palačinke sa različitim nadevima, prepunjene nutelom, kremom, pudingom, raznim voćem – milion kombinacija je u ponudi, zatim baklave, tulumbe, urmašice, knedle sa šljivama, tufahije, tri leće i durgi kolači, kao i raznorazne torte, samo su neki od omiljenih deserata u kojima Beograđani uživaju.

Ne smemo zaboraviti na sladoled sa čijim ukusima i načinima serviranja se eksperimentiše.

Brza hrana

Kao i u većini gradova širom sveta, brza hrana kao guilty pleasure je veoma popularna i među Beograđanima. Pica, hamburgeri, sendviči, krilca, pomfrit i milkšejk su neki od omiljenih obroka koje Beograđani često konzumiraju.

Zbog čega je to tako? Brza hrana je popularna iz nekoliko razloga, pre svega što je praktična – pošto ljudi često negde žure, ovakav vid obroka se uklapa u njihov ritam. Zatim, dotupnost je još jedan faktor koji utiče na popularnost ove hrane jer su restorani brze hrane često široko rasprostranjeni, ima ih gotovo na svakom koraku.

Ova mesta su popularna i zahvaljujući marketinškom uticaju. Lanac brze hrane ulaže velike napore da privuče potrošače i da im stvori želju za njihovom ponudom.

Pekare

Pekare su mesta koja su popularna kao i restorani brze hrane, upravo iz sličnih razloga – praktičnost, brza i efikasna usluga i pristupačne cene. Kako su pekare sve češća stajališta, tako one postaju ,,svaštare specijaliteta’’ – kroasani, pite sa sirom, zeljem, pice (i to ne samo klasična pica kaprićoza), tortilje, salate, usluge roštilja i gotovih jela, dobre ukusne kafe – dakle, pekara se može posmatrati i kao riznica različitih svetskih ukusa koje su se prilagodile srpskom načinu života.

Restorani sa pogledom

Nekad na izbor kuhinje utiču lokacija, dobar pogled, prijatna i brza usluga. Beograd je poznat po svojim restoranima sa prelepim pogledom na reku Savu i Dunav. Ovi restorani su omiljena destinacija za romantične večere, proslave i posebne prilike. Pored ukusne hrane, gosti mogu uživati u panoramskom pogledu na grad, što čini obrok još posebnijim.

Tu se stvaraju uspomene zbog kojih stanovnici ovog grada požele ponovo da se vrate. Hrana treba da je posoljena i dobro začinjena, ali na bolji ukus utiče i okruženje, a možda pre svega društvo u kojem jedemo.

Beograd, prestonica Srbije, je grad koji obiluje raznovrsnom gastronomskom ponudom. Sa svojom bogatom istorijom i različitim kulturama koje su uticale na njegovu kuhinju, Beograd nudi širok spektar ukusa i jela koja su omiljena među lokalnim stanovništvom.

Podsećamo, za šta god se odlučili, najvažnije je da dođete sa stomakom napunjenim samo dobrim raspoloženjem.