Oplemenite vaš dom izborom najlepšeg kućnog cveća

lavanda

Gajenje cveće na otvorenom ima više zahteva u odnosu na odabrano kućno cveće. Uslovi spoljašnje sredine su često promenljivi, usled sušnih leta neophodno je češće zalivanje, prihranjivanje radi cvetanja i zaštita od nepovoljnih vremenskih uslova. Ukoliko je izbor sveden na sobno cveće, vodite računa o dovoljnoj količini svetlosti i prozračnosti prostorije. Pored dovoljno svetlosti, kućno cveće zahteva adekvatan zemljišni supstrat i povoljnu vlažnost vazduha. Vodite računa o položaju saksijskog cveća, prihrani i provetrenosti prostorije.

Povoljni uslovi za gajenje cveća zavise od zemljišnog supstrata

Zemljišni supstrat koji u svom sastavu sadrži 50% procentualnog sastava organskog đubriva uspešno pospešuje rast i razvoj biljnih vrsta. Organski preparati pogoduju uspešnom razvoju kućnog ili baštenskog cveća.  Uspešnost zemljišnog supstrata ogleda se kroz aktivnost dostupnih hranljivih elemenata, koje biljka aktivno apsorbuje.

Ukoliko je sastav zemljišnog supstrata siromašan fosfatima, savetuje se prihranjivanje tečnim đubrivom preko korena ili lista biljke. Biljke koje ne cvetaju, uspešno će aktivirati neophodne fosfate za razvoj mesnate strukture lista. Cvetnice će usvajanjem fosfata uspešno produžiti sezonu cvetanja.

Ukoliko se vrši sadnja cveća u baštama na otvorenom, birajte prirodan humus nastao procesom razlaganja mahovine i lišća. Prirodan humus je najbogatiji hranljivim sastojcima za biljku koja cveta. U odnosu na tip šume i klasu zemljišta razvili su se tipovi zemljišnog supstrata po kiselosti.

Kvalitetan zemljišni supstrat u sebi nema pesticida niti pogodnih mikroorganizama za razvoj biljnih bolesti. Zemljišni supstrat biljku jača, davajući joj otpornost od korova. Korisni saveti za uzgoj biljaka odnose se na zemlju koja u svom sastavu poseduje zeolit.

Zeolit se smatra hranljivim sastojkom prirodnog porekla, čiji uticaj ima pozitivan efekat na poboljšanje vlažnosti i plodnosti. Zeolit direktno učestvuje u razmeni odnosno usvajanju neophodnog azota za razvoj biljaka.

Zemlja za cveće od 50l ima pristupačnu cenu

Najlepši izbor u cvetnim baštama i balkonima imaju višegodišnje sadnice cveća. Njihovo održavanje je direktno uslovljeno kvalitetom zemlje. Kupovina supstrata se može obaviti putem internet prodaje. Najtraženije pakovanje je zemlja za cveće 50l cena ovog pakovanja je pristupačna, a sama količina zemlje je više nego dovoljna. Pakovanje je veoma ekonomično pa se može iskoristiti za prostrana dvorišta.

Ukoliko odaberete ekonomično pakovanje zemlje od 50l univerzalne strukture, budite sigurni da garancija kvaliteta ima odraza na rast i razvoj posađenih biljaka. Zemljišni supstrat mora posedovati uravnotežen odnos ugljenika i azota, kao najvažnijih biogenih elemenata.

Zemljište je prirodni prostor za akumulaciju neophodnog ugljenika. Kruženje ugljenika u prirodi je zapravo najvažniji proces koji potiče iz zemlje. Usled razlaganja organske materije, biljke trajno usvajaju neophodni ugljenik, stvarajući rezerve za uspešan razvoj. Ukoliko zemljišta nemaju dugotrajne procese razlaganja organske materije, neophodno je dodavanje supstrata sa aktivnim sadržajem ugljenika za apsorpciju.

Univerzalno pakovanje zemlje za cveće od 50l sadrži dovoljno neophodnog azota, čija višestruka uloga ima presudan značaj za uspešnu produkciju i razvoj biljaka.

Lakoća održavanja višegodišnjih sadnica

Višegodišnje sadnice koje su  veoma pogodne za održavanje izdvajaju perene, kadife i ruže među najlepše periodične cvetnice. Kadife su samonikle vrste čijim opadanjem osušenog cveta, uz malo vlažnosti niče novi izdanak. Kadife su pogodne i lake za održavanje, pri čemu postoje zahtevi njihovog orezivanja. Rastresita zemljišta sa dobrom dreniranom strukturom, povoljno utiču na razvoj kadifa.

Perene cvetaju od početka aprila do kraja juna, veoma su lake za održavanje, nemaju posebnih zahteva u pogledu tipa zemljišnog supstrata. Perene se ističu svojom trajnošću, velikom postojanošću i malim zahtevima održavanja. Prilikom sadnje perena, neophodna je priprema zemljišta, najčešće u vidu dodavanja mineralnih đubriva.

Ruže su najlepši biser uređenih dvorišta isticajući eleganciju, lepotu i raskoš boja. Ruže zahtevaju sadnju tokom ranog proleća ili kasnog perioda oktobra. Zemlja za sadnju ruža mora biti umerene vlažnosti ali ne suvišne lepljive teksture. Birajte umereno kisele zemljišne supstrate kao i pozicije koje su stalno izložene suncu.  Ruže su najlepše cveće sa simbolikom darivanja ljubavi, zahvalnosti, prijateljstva i pažnje.