Ostrvo Kefalonija – destinacija za odmor po svačijem ukusu

Ostrvo Kefalonija, Grčka

Letovanje na najvećem jonskom ostrvu predstavlja najbolji izbor, ukoliko želite odmor u pravom smislu te reči, uz prirodne lepote koje ostavljaju bez daha. Govorimo o Kefaloniji, jednom od najposećenijih grčkih ostrva koje je u konkurenciji sa najlepšim svetskim destinacijama za odmor i uživanje. 

Reč je o elitnom letovalištu sa modernim hotelima i luksuznom ponudom, koje uprkos tome nije izgubilo na svojoj izvornoj lepoti i primamljivosti mora i plaža. U nastavku vas upoznajemo sa ovom atraktivnom destinacijom koja će, ukoliko je izaberete za sledeće letovanje, sasvim sigurno ispuniti sva vaša očekivanja. 

Letovališta na Kefaloniji – istražite najlepše delove ostrva

Najpoznatija letovališta Kefalonije su Skala, Fiskardo, Poros, Sami i Asos. Kefalonija nudi letovanje za dušu, a za to su “kriva” upravo ova mesta koja na turiste ostavljaju vrlo upečatljiv utisak. 

Skala je malo mestašce na jugu Kefalonije, sa raznovrsnom ponudom koja zadovoljava i najzahtevnije posetioce. Njen glavni pečat je duga peščana plaža koju zapljuskuje kristalno čisto, tirkizno more, zbog čega je Skala idealno mesto za porodični odmor, ali i romantična destinacija za parove. 

Fiskardo je letovalište koje turisti neretko upoređuju sa Mikonosom, što dovoljno govori o tome koliko je prijatno i lepo letovalište na severu Kefalonije. Jedan je od najpopularnijih izleta na ostrvu, pa mu turisti često prilaze sa mora, brodićem. 

Poros je živopisna luka koja predstavlja vrlo zanimljiv spoj planina i mora, koje kreiraju fantastičan pejzaž i vrlo prijatan ambijent. Posetioce privlače plaže, zanimljive građevine, hoteli i apartmani, pa i u ovom letovalištu možete pronaći sve što vam može zatrebati na jednom letovanju. 

Sami je druga po veličini luka Kefalonije, smeštena na istoku ostrva. Prepoznatljiv je po mnogim kafićima i restoranima od kojih je najpoznatiji Captain Corelli’s Restaurant, filmom Mandolina kapetana Korelija, snimljenim na Kefaloniji. 

Asos je malo ribarsko selo, za koje se ne može reći da je klasično letovalište sa dugim plažama. Ipak, izdvaja ga bajkovit izgled kućica “načičkanih” uz obalu, sa uskim uličicama i prijatnom atmosferom koja je i više nego romantična i umirujuća. 

Argostoli – glavni grad Kefalonije i jedno od najpoznatijih letovališta

Argostoli je mesto koje turisti obožavaju da posete, bez obzira na to gde su smešteni, budući da grad odiše neverovatnim šarmom i lepotom specifičnom samo za Kefaloniju. Smešten je na južnom delu ostrva, a prepoznatljiv je po velikim šetalištima i prelepim tersama koje pružaju pogled na more. 

U centru grada se nalaze mesta za šoping, veliki trg okružen hotelima, kao i niz kulturnih ustanov, kafića, taverni i drugih zanimljivih sadržaja. Grad je poznat kao mesto u kome se često održavaju festivali, koncerti i razni zabavni događaji, pa je gotovo nemoguće da zaobiđete neku manifestaciju kada posetite Argostoli. 

Plaže na Kefaloniji – uživajte na svilenkastom pesku

Kefalonija je širom sveta poznata po svojim prelepim plažama, a među njima se posebno izdvajaju Mirtos, Antisamos, Skala, Petani i Platia Ammos. 

Mirtos je jedna od najpoznatijih plaža u celog Grčkoj, a na listi najlepših svetskih plaža zauzima visoko peto mesto. Plaža je prekrivena sitnim, belim kamenčićima, a voda je izuzetno čista i topla što je čini još atraktivnijom i posećenijom. Na plaži je ograničen broj ležaljki, pa se savetuje da je posetite što ranije ujutru kako biste pronašli svoje mesto. 

Antisamos je plaža smeštena nedaleko od pomenutog mesta Sami, a zanimljiva je zbog smaragdno zelene boje u plićaku mora. Plaža je okružena prirodnim zelenilom, pa je dodatno ušuškana i prijatna za boravak. 

Skala je jedna od najdužih plaža na celom ostrvu, a proteže se duž čitavih pet kilometara, tako da na njoj nikada nije gužva. Plažu nadgledaju visoki borovi koji joj daju poseban šarm, a ujedno i prirodnu hladovinu za sve koji nisu ljubitelji suncobrana. 

Petani je plaža do koje se uglavnom dolazi brodićem, mada postoji način da tamo stignete i sopstvenim automobilom. Prekrivena je sitnim šljunkom, a poznata je po velikim talasima, zbog čega ljubitelji uzburkanog mora vole da je posećuju. 

Plažu Platia Ammos često upoređuju sa plažom Egremni na Lefkadi. Obe su poznate po svojoj lepoti, ali i po tome što su teško pristupačne. Naime, plaži se prilazi isključivo brodom, sa mora, budući da je put koji vodi do nje uništen u zemljotresu. Plaža je velika i divlja, a ko se odluči da je poseti brodićem, ostaje oduševljen njenom netaknutom lepotom. 

Iako smo se potrudili da u prethodnim redovima prikažemo najlepše od Kefalonije, pravi doživljaj ćete imati tek kada posetite neko od navedenih mesta. Izaberite mesto koje vam nudi miran odmor, autentičnu grčku kuhinju, prelepe pejzaže i uvek dostupne mogućnosti za provod ukoliko je to ono što vam treba!