Priprema automobila za odlazak na planinu zimi

Parking sa automobilima u podnožju planine

Ukoliko svog četvorotočkaša smatrate najudobnijim prevoznim sredstvom kada su u pitanju bliža putovanja, verujemo da ćete se odlučiti da se njime odvezete na zimovanje na neku od planina u okolini. Ova odluka je verovatno najpraktičnija, ali imajte u vidu da će vam za to biti potrebna dobra priprema vozila. 

Oni koji to znaju, pre nego što se upute na zahtevan put do planine, svoje vozilo prvo odvezu na tehnički pregled. Ovakav postupak je vrlo značajan jer se na taj način može otkriti svaki eventualni kvar koji može izazvati neprijatnu ili čak opasnu situaciju tokom vožnje. 

Takođe, tehnički pregled je prilično značajan jer vam može ukazati i na značajne probleme na vašem automobilu, koji će vas dalje usmeriti ka odluci da prodate vaše vozilo. U tom slučaju se možete raspitati kod agencija koje se bave otkupom vozila, i informisati se o tome koje su najbolje cene za otkup automobila na kilo.

Osigurajte bezbednost kontrolisanjem vitalnih delova auta

Kako biste se sigurno dovezli na određeno zimsko odmaralište vaš auto mora da bude u punoj pripravnosti da to izvede. Kako biste to osigurali prva stvar koju treba da proverite su određeni auto delovi koji moraju funkcionisati bez problema. 

Zamenite akumulator na vreme 

Na niskim temperaturama svaki automobil gubi deo svoje snage, to jest kapacitet mu slabi, a i sama potrošnja u zimskim uslovima je veća, što otežava start motora, kao i česta vožnja s upaljenim svetlima i uključenim brisačima. Zbog toga pre puta treba proveriti nivo tečnosti u akumulatoru, a ako je akumulator star, najbolje ga je zameniti.

Sipajte antifriz za motor

Tokom zimske vožnje jedna od najvažnijih stavki je da osigurate motor vašeg vozila. Zato pažljivo prekontrolišite i  odaberite antifriz koji ćete u njega sipati. Takođe, vrlo je važno da ne čekate dan pred put da to uradite. Najbolji antifrizi imaju najnižu tačku smrzavanja i antikorozivnu zaštitu, pa ćete moći bezbedno da putujete i po najnižim temperaturama.

Obavezno proverite kočnice

Vlažni putevi, so, kao i prašina su najveći neprijatelji donjem delu automobila.  Zimi su sve ove negativne stavke u znatnoj meri povećane, zato tada loše održavanje ovog dela dolazi na naplatu u najgorem mogućem trenutku. Zato je provera kočnica veoma važna pre odlaska na planinu. 

Kakva oprema je potrebna za planinske puteve?

Bilo da ste se uputili ka Zlatiboru, Kopaoniku, Tari ili nekoj drugoj lokaciji, vožnja planinskim putevima značajno se razlikuje od relativno očišćenih gradskih kolovoza. Zato, osim potpuno ispravnog vozila, biće vam potrebna još neka oprema koju će te poneti sa sobom, i na taj način povećati stepen bezbednosti.

Pored obaveznih zimskih guma, odlazak na planinu će zahtevati da ponesete i lance i to tako da vam budu na dohvat ruke, a ne zatrpani koferima. To je veoma nepraktično, jer u slučaju da vam zatrebaju moraćete da praznite gepek u sred planinskog puta, što će vam oduzeti dosta vremena a nije ni bezbedno. Sa lancima po snegu možete voziti brzinom od 70 do 80 km/h, a na suvom najviše 60 km/h.

Pored lanaca, u gepeku automobila trebalo bi poneti i vreću s peskom i ašovčić. Oni će vam biti spas ukoliko se desi da ne možete da krenete ili vam auto proklizava na zaleđenom putu. Setite se ovoga pre puta, jer će zauzeti malo mesta u vozilu a puno će vam značiti. 

Ponesite i sprej za odmrzavanje kojim ćete odlediti smrznutu bravu. Njega možete nabaviti na svakoj benzinskoj pumpi, a biće vam jako koristan ukoliko vam auto bude proveo ledenu noć pod otvorenim nebom, što je gotovo sigurno da će se desiti tokom boravka na planini. Pre nego što krenete možete preduprediti zaleđivanje gumenih i plastičnih povrština tako što ćete ih premazati sredstvom koja sadrže glicerin.

Najzad, kada pripremite vozilo, pripemite i sebe tako što ćete biti odmorni i skoncetrisani da vozite po često vrlo nezgodnim planinskim putevima. Zaboravite na brzu vožnju i manevrisanje, jer je najvažnije da bezbedno stignete na željenu destinaciju.

Fotografija iz automobila prilikom vožnje na planini