Signali koji ukazuju da je vreme za renoviranje kupatila

Renoviranje kupatila je jedna od obaveza koju vlasnici nekretnina najčešće odlažu. To je zato što ovaj proces podrazumeva puno vremena, novca i strpljenja. U zavisnosti od veličine i složenosti radova možda će biti potrebno i više od 7 dana da sav posao bude gotov, a materijal koji je potreban je dosta skup. Osim toga, strpljenje će vam biti potrebno jer ćete morati da se “družite” sa keramičarima i vodoinstalaterima. 

Zato treba na vreme početi sa planiranjem kako da renovirate kupatilo. Da li postaviti kadu ili tuš kabinu? Gde postaviti mašinu za pranje veša a gde ormarić za peškire i kozmetiku? Ipak, postoje slučajevi kada je prilično jasno da više nema odlaganja i nekoliko jasnih signala kada je vaše kupatilo “zrelo” za renoviranje, a mi ćemo nabrojati tri najčešća slučaja.

#1 Pojava buđi i curenje vode

Baš kao i drugi vidljivi znaci oštećenja, buđ je ozbiljan estetski i funcionalni problem u kupatilima, a može da šteti i vašem zdravlju. Postoji puno mogućih razloga za pojavu buđi, od isparenja, preko neadekvatne ventilacije, pa do pucanja cevi unutar zidova. U svakom slučaju, ako pojava buđi na zidovima uzme maha, i vraća se nakon tretmana hemijskim sredstvima protiv buđi, vrlo je verovatno da vam je potrebna potpuno renoviranje kupatila. 

Višak vlage i buđ osim što mogu stvoriti neprijatan miris, takođe mogu dovesti do toga da uređaji koje koristite u kupatilu počnu brže da korodiraju. Pa čak i danas kada su najsavremeniji uređaji kao što su Candy veš mašine ili bojleri kojima je prirodno mesto u kupatilu, zaštićeni u više slojeva raznim premazima protiv korozije, velika vlaga im može naškoditi. Da biste bar njih zaštitili i da ne biste morali da kupujete nove, što pre sanirajte kvar ili potpuno renovirajte kupatilo.

#2 Vidljiva oštećenja na pločicama, sanitarijama i cevnim vodovima

Spoljašnje oštećenje pločica, keramike i cevnih vodova, ako su sa spoljašnje strane zida, je naravno najlakše uočiti. Ako u vašem kupatilu postoje napukle pločice, izlomljeni delovi sanitarnih elemenata, okrnjena kada ili kabina ili tuš koji stalno curi, vreme je da razmislite o ulaganju u renoviranje kupatila. 

Osim što deluju ružno, polomljene pločice, kada, lavabo ili stara veš mašina na kojoj je vidljiva korozija, mogu biti prilično opasne i kada je vaše zdravlje u pitanju. Slomljena keramika je oštra, pa se lako možete povrediti i poseći ako slučajno bilo kojim delom tela zakačite u nju. 

Osim toga, oštećenja na pločicama i zidovima mogu izazvati pukotine u kojima se često nastanjuju razne bube. Ovaj problem se češće javlja u stambenim zgradama i kupatilima koja su starijeg datuma.

#3 Stare električne instalacije i uređaji 

Električne instalacije, ali i električni uređaji poput mašine za pranje veša i bojlera imaju svoj vek trajanja. Loše električne instalacije kao pokazatelj za renoviranje kupatila se nikako ne smeju zanemariti ili odlagati. Osim instalacija koje su povezane sa električnim uređajima potrebno je proveriti i instalacije za osvetljenje. Ako su dotrajale obavezno ih zamenite novim, jer ćete time smanjiti rizik od strujnog udara. 

Vremenom, ma koliko električni uređaji bili zaštićeni od korozije raznoraznim hemijskim premazima, počeće da korodiraju. Ako ste ih kupili kada i stan i niste ih menjali više od deset ili petnaest godina, a već ste ih popravljali, možda je vreme da razmislite da kupite nove, pa čak i da u isto vreme renovirate celo kupatilo.

Danas se na tržištu mogu pronaći i multifunkcionalni aparati, pa u jednom uređaju možete dobiti i mašinu za pranje i uređaj za sušenje veša. Osim toga, takvi uređaji imaju i druge brojne prednosti. Na primer, Candy mašine za pranje i sušenje veša osim što imaju dve funkcije, zauzeće manje prostora u kupatilu nego da kupujete dva odvojena uređaja. Takođe je bitno istaći da su današnje mašine daleko efikasnije od starih i verovatno će vam se isplatiti za par godina kroz manju potrošnju električne energije, a pritom ćete dobiti bolje opran veš. 

Na kraju, jednostavno rečeno, ako vaše kupatilo nije bezbedno za upotrebu, ne odgovara više potrebama vaših ukućana ili je jednostavno “ostarilo”, vreme je za potpuno renoviranje kupatila. Ipak pre nego što krenete u renoviranje, stavite sve na papir i napravite dobar plan šta ćete sve izmeniti, jer jedno je sigurno, renoviranje kupatila je sve samo ne jeftina investicija. Kada sve završite verujemo da ćete biti zadovoljni što ste dobili jednu potpuno novu, funkcionalnu prostoriju, a vašem domu podigli vrednost.