Spoj efikasnosti i funkcionalnosti: Svi noviteti savremenog dizajna

Dizajn enterijera važan je segment opremanja prostora, a osnovni cilj mu je da stvori estetski privlačno, ali i funkcionalno okruženje. Prostor u kome boravimo ima veliki uticaj na nas, i može u velikoj meri da unapredi kvalitet života i doprinese našem mentalnom zdravlju. Funkcionalan i estetski privlačan prostor treba korisniku da pruži udobnost, sigurnost i praktičnost, te da ima umirujuće dejstvo na nas, ali da istovremeno stimuliše naša čula. 

Bez obzira da li se bavite uređem vašeg doma ili poslovnog objekta, važno je da zadovoljite sve karakteristike funkcionalnog dizajna i kreirate upečatljiv vizuelni identitet. Ovo će u velikoj meri zavisiti od vašeg senzibiliteta, ličnog stila i životnih navika, a mi vam možemo pomoći predstavlljanjem nekih od najnovijih trendova savremenog dizajna. 

Istražite aktuelne novitete i transformišite vaš prostor u funkcionalno i inspirativno okruženje. 

Koncept otvorenog prostora

Ovaj vid uređenja prostora popularan je širom planete, a postaje jedan od vodećih dizajnerskih načina za uređenje prostora i u našim krajevima. Osnovna karakteristika open space koncepta jeste povezanost svih prostorija u jednu celinu, čime se maksimalno koristi svaki kvadrat. Ovo se postiže uklanjanjem pregradnih zidova, što doprinosi da objekat izgleda prostranije i prozračnije. Ovakav način organizovanja prostora postao je primenljiv kako prilikom uređenja doma, tako i tokom organizovanja poslovnih prostora. Glavni cilj je bolja povezanost između članova porodice ili kolega, što ga čini izuzetno praktičnim i funkcionalnim, te olakšava svakodnevnicu onih koji u njemu borave. 

Naglasak na prirodi

Ubrzani tempo savremenog čoveka pojačava njegovu želju za boravkom u prirodnom okruženju, stoga su moderna dizajnerska rešenja inspirisana upravo elementima prirode. Uz materijale kao što su drvo, kamen, cigla ili bambus, prostor će poprimiti toplinu, a boravak u zatvorenom će biti prijatniji nego ikada pre. Prisustvo biljaka odličan je način da oplemenite prostor, a pored toga, one imaju blagotvorno dejstvo na čoveka i doprinose boljem mentalnom zdravlju. Ukoliko nemate iskustva sa negom biljaka, uvek možete da odaberete one manje zahtevne ili da se opredelite za veštačke. Priodno osvetljene igra važnu ulogu u opremanju objekata i omogućava bolju povezanost čoveka sa prirodom. Zato su kvalitetni klizni prozori velikih površina savršeno rešenje za moderne i funkcionalne prostore koji stavljaju akcenat na prozračnost i prirodu. Praktični su zbog svoje lake upotrebe, ostavljaju jak estetski utisak i omogućavaju bolji pristup balkonima i terasama.  

Dominacija minimalizma

Ovaj široko zastupljen oblik dizajniranja prostora zasniva se na ideji praktičnosti, slobode i jednostavnosti. Minimalizam predstavlja jedan od vodeći stilova uređenja prostora, a nudi efikasna i inovativna rešenja, što rezultira rasterećenim enterijerom i objektom koji je veoma praktičan za održavanje. Ukoliko imate manji stan, onda će ovakav način uređenja biti odličan izbor, jer ćete njime dobiti na prostranosti i rešiti se suvišnih detalja koji samo zatrpavaju prostor i stvaraju utisak haotičnosti. Osnovna načela minimalizma su geometrijski oblici, nizak nameštaj, ravne površine i neutralne boje, koji sveukupno doprinose elegantnom i modernom izgledu prostora. 

Ekološki prihvatljivi materijali

Ekološki problemi postaju vodeća tema na globalnom nivou, budući da je potrošnja prirodnih resursa sve veća, čime trajno ugrožavamo opstanak planete. Zato se moderni dizajneri današnjice trude da u svoje projekte inkorporiraju ekološki prihvatljive materijale i na taj način doprinesu zašiti životne sredine i njenom očuvanju. Upotreba recikliranog drveta ili stakla postala je uobičajena praksa kojoj pribegava sve veći broj stručnjaka građevinske industrije. Time smanjujemo ekološki otisak i unapređujemo kvalitet našeg okruženja. 

Multifunkcionalni nameštaj

Nameštaj savremenog dizajna ima više uloga, a osnovni cilj mu je ušteda prostora i njegova bolja iskorišćenost. Znamo da je udobnost jedna od neophodnosti kvalitetnog nameštaja, a današnji modernan način života zahteva od njega da ima više namena. Kreveti sa prostorom za skladištenje ili rasklopivi radni stolovi/police jesu primeri multifunkcionalnog nameštaja koji nam olakšavaju svakodnevnicu i pomažu da na najbolji mogući način iskoristimo raspoloživi prostor. Pored toga, ovi komadi ostavljaju orginalan estetski utisak i svojim dizajnom modernizuju prostor.  

Trendovi u svetu savremenog dizajna zapravo su pokazatelji potreba modernog čoveka i njegovog odgovora na globalna dešavanja. Održivi materijali, funkcionalnost i jednostavnost, kao i prisutnost prirodnih elemenata najdominantniji su noviteti uređenja prostora, čijom implementacijom ćete vaše okruženje učiniti prijatnijim i funkcionalnijim.