Šta je religijski turizam – najpoznatije religijske destinacije

Religija je veoma veliki deo života svakog čovek. Bez obzira na to da li ste vernik ili ne, ceo život nam prolazi u tome da se nečemu nadamo, i u nešto verujemo. Za neke ljude religija je jedna od najvažnijih stvari u životu, jer im ona govori kako treba da žive. Zbog toga je nastala grana poznata kao religijski turizam. Saznajte šta je to religijski turizam, i koje destinacije su najpopularnije među vernicima.

Kapela u zalasku sunca

Verski turizam je bio veoma popularan i u stara vremena, jer su oduvek bila organizovana verska putovanja i hodočašća. Danas je taj vid putovanja komercijalizovan i globalizovan, a mnogi su u njemu videli potencijalni kapital.

Religijski turizam je organizovano putovanje na religijska mesta, poseta atrakcija, znamenitosti i istorijskih ostataka. Cilj religijskog turizma je jačanje vere u boga ili bogove, u zavisnosti od toga koja relgija je u pitanju.

Religijska putovanja se organizuju obično u vreme praznika, ili nekih važnih datuma. Poenta nije samo se slikati na ovim destinacijama, već se identifikovati sa religijom.

#1 Grčka – država bogova

Grčka istorija i tradicija je poznata po grčkim bogovima i čuvenim svetilištima Zevsu, Apolonu i slično. Sa grčkim bogovima smo svi upoznati, bez obzira na to da li smo religiozni, i da li nam je vera ista kao Grcima. Svi su gledali Asteriksa i Obeliksa i njhove gozbe, Herkulesa i bogove i boginje.

Ono što najviše oduševljava posetioce su veličanstvene crkve iz vizantijskog perioda, ali i veoma veliki broj malih religijskih sela i manastirskih imanja.

Religijski turisti su turisti kao i svi drugi, samo se oni nazivaju hodočasnici jer njihov put ima za cilj posetu svetog mesta i izražavanje strahopoštovanja.

Delfi – Apolonov hram

Delfi su poznati u celom svetu. Ne postoji osoba koja nije čula za Apolona i za njegovo sveto mesto. Hram danas leži u ruševinama, i vernici mogu da posete samo ostatke nekadašnjeg grada, ali nekada je bio veoma popularan.

Dokaz za njegovu popularnost je ogroman broj hramova i svetilišta. Nekada davno, ljudi su dolazili ovde kako bi razgovarali sa prorokom, koji bi njima, nakon saslušanja, davao savet. I dan danas, ovo mesto je popularno među turistima, iako su od njega ostale samo ruševine.

Ostrvo Patmos – čuva sećanje na progon Sv. Jovana

Sveti Jovan je bio omiljeni Hristov učenik. On je na ovom ostrvu napisao Knjigu otkrovenja, a u njegovu čast je na ostrvu podignut manastir u 11. veku. Ovaj manastir je srce ostrva Patmos, i obavezna destinacija verskih turista.

U pećini u kojoj se navodno sakrivao označena su mesta gde je naslanjao glavu, gde je držao papir, kao i pukotina u steni u kojoj se čuo glas boga.

Velika verska proslava za vreme Uskrsa

U Grčkoj se organizuje ogromna verska proslava na Uskrs, i ona pruža priliku za slavlje i otklon od svakodnevnog života i monotonije. Na ovoj proslavi priređuje se velika gozba, sa mnoštvom raznih jela i velikih količina vina.

Ova proslava se ne odvija samo na jednom mestu u Grčkoj, već na raznim ostrvima i lokalnim opštinama. Vernici se priključuju proslavi tako što nose velike bele sveće. Uz sve to, čitavim grčkim ostrvima se ore uskršnje pesme, koje stvaraju posebnu magijsku i božansku atmosferu.

#2 Panteon – hram bogova

Panteon je sagrađen u Rimu, i jedna je od najposećenijih religijskih lokacija na svetu. Ovaj hram je veoma star i prava je religijska relikvija. Njegova vrednost je neprocenjiva, kako vernicima, tako i ljubiteljima istorije i kulture.

Panteon u Rimu

Panteon je preživeo mnogo religija, njihove spojeve, promene i smene. U 7. veku je prilagođen potrebama hrišćanske crkve. Zbog toga, danas ima veliki broj religijskih simbola, ali i predmeta i detalja, koje obavezno vredi videti.

Mnogi vernici ovaj hram smatraju portalom preko kog mogu da razgovaraju sa bogom, jer je ovaj hram veoma dugo postojan i prošao je sva nedaća i probleme.

#3 Borobudur – 500 statua Bude

Nalazi se u Indoneziji, a u pitanju je budistička struktura koja je godinama bila izgubljena i zaboravljena. Napokon je ponovo pronađena u 19. veku, njena ogromna vrednost je obelodanjena, i od tada se čuva kao svetilište.

Ova religijska lokacija je neverovatna, a da bismo vam malo napravili sliku i konstrukciju u glavi, opisaćemo vam njen izgled. Dovoljno je reći da se ova destinacija sastoji od dva miliona kvadrata, na kojima se nalazi oko 500 statua Buda.

Statue su postavljene kako bi vernici mogli da dođu i da se mole sa Budom. Kako bi to uspeli svi, postavljeno je 500 statua Buda. Ovo je veoma popularna destinacija na kojoj vam sigurno neće biti dosadno bez obzira da li ste vernik ili ne.

#4 Piramide u Teotivakanu

Ovaj grad se nalazi u blizini Meksika i jedno je od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Iako niko tačno ne zna ko je sagradio ove piramide, veoma su popularne, kako među turistima, tako i među lokalnim stanovništvom.

Piramide u Meksiku

U stara vremena piramide su uglavnom okrišćenje za prinošenje žrtvi u vidu životinja, ali i ljudi. Ovde su održavani mnogi religijski festivali, jer je ovo bilo centralno mesto zbivanja. Ukoliko ikada budete u blizini, obavezno vam savetujemo da ne preskočite ovaj dragulj istorije.

#5 Kompleks hramova – Karnak

Nalazi se u Egiptu i njegova izgradnja je započela u 14. veku pre nove ere. Kreirao ga je čuveni faraon Ramzes drugi, a njegova kreacija je ostala živa do danas. Svake godine, ovde dođe milion ljudi, da vidi najčuveniji religijski hram i šta se sa njim dogodilo.

Ovo mesto je zona svetilišta i kamenih hramova. Osim toga, u okolini se nalaze šume, što ovu posetu čini još zanimljivijom i uzbudljivijom. Ukoliko želite pre nego što odete da vidite kako izgleda ovo mesto, snimak se nalazi u filmu Transformers: Revenge of the fallen.