Tri najpopularnije destinacije za letovanje u Srbiji koje zamenjuju more

Turizam u Srbiji

Leto ne mora baš uvek da uključuje odlazak na more, barem kada živite u zemlji kao što je Srbija. Brojna kupališta u Srbiji su postala vrlo popularne destinacije za vikend odmor, izlete ili čak letovanja, za koja se odlučuju i posetioci iz regiona. Ono što ih izdvaja su prirodne lepote koje nesumnjivo osvajaju najviše simpatija domaćih i stranih turista, a neke od njih su dobro poznate i voljene i van granica naše države.

Bogati sadržaji ovih krajeva su prilagođeni potrebama turista i obiluju svim neophodnim komponentama za ugodan odmor, pa ukoliko niste sigurni koja je vaša naredna letnja destinacija, mi vam donosimo tri predloga za zanimljivo i ispunjeno letovanje u Srbiji.

#1 Belocrkvanska jezera – upoznajte “vojvođansku Veneciju”

Sto kilometara istočno od Beograda, smeštena su Belocrkvanska jezera koja predstavljaju najlepše obeležje Južnog Banata. U kraj prozvan “vojvođanskom Venecijom” možete stići automobilom, a ukoliko ste u velikom društvu imajte na umu da kombi vozila mogu biti otkupljena po niskim cenama, pa koji god vid prevoza da odaberete, za dolazak na lokaciju će vam trebati oko sat i po vremena.

Jezera su dobila zajedničko ime po gradiću Bela Crkva, a čine ih sedam većih i nekoliko manjih jezera, među kojima su najpopularnija Glavno, Vračevgajsko, Šaransko i jezero Šljunkara. Reč je o veštačkim jezerima nastalim iskopavanjem šljunka, koja su okružena peščanim plažama idealnim za uživanje u toplim letnjim danima.

Odmor na Belocrkvanskim jezerima nije ni najmanje pasivan, pa u okviru ponude ovog kraja možete iskoristiti izlete sa obilascima Vršca, Mesića i Gudurice. Mogućnosti za ribolov su takođe na raspolaganju, pa nema sumnje da su Belocrkvanska jezera odlična destinacija za turiste različitih preferencija.

#2 Sokobanja – letujte na omiljenoj destinaciji Stevana Sremca

Da li ste znali da je Sokobanja bila vrlo inspirativna za književnike i umetnike kao što su Branislav Nušić, Ivo Andrić i Meša Selimović? Nazivaju je boemskom banjom, a upamćena je i po Stevanu Sremcu koji je veliki deo svog slobodnog vremena provodio u njoj.

Reka u Srbiji

Sokobanja je smeštena u Zaječarskom okrugu, a okružena je vencem planina Rtanj, Ozren, Devica, Slemen, Bukovik i Rožanj. Kroz Sokobanju protiče reka Moravica, koja na zapadu kotline gradi Bovansku klisuru.

Najveće atrakcije u Sokobanji su termomineralni izvori, kao i specifična mikroklima koja je pogodna za lečenje respiratornih oboljenja, ali prija svima onima koji žele da uživaju u vikend odmoru ili dužem boravku u prirodi i čistom vazduhu. Sokobanja pruža mogućnosti za miran odmor ispunjen šetnjama, kupanjem i uživanjem u bujnom zelenilu koje je ovu banju učinilo jednom od omiljenih.

#3 Srebrno jezero – moderan turistički kompleks u istočnoj Srbiji

Srebrno jezero je jedna od najpopularnijih destinacija za kupanje, odmor i rekreaciju. Nalazi se nedaleko od Velikog Gradišta, a od Beograda ga deli samo 110 km. Jedno je od retkih odmarališta koje okuplja sve generacije, jer nudi raznovrstan sadržaj za odmor i zabavu.

Jezero je dobilo ime po bisernom odsjaju koji se pojavljuje u popodnevnim časovima, kada vodu preplave svetlucave iskrice koje stvaraju prelepu sliku jezera. Srebrno jezero je bogato raznim vrstama slatkovodnih riba, pa predstavlja omiljenu destinaciju za ljubitelje ribolova. Centar dešavanja je šetalište koje se pruža oko jezera, a turisti imaju priliku da tokom šetnje popiju kafu, probaju neki srpski specijalitet ili kupe suvenire za uspomenu.

Dok traje letnja sezona, Srebrno jezero je ispunjeno ljudima iz različitih krajeva Srbije i regiona, dok vansezonski period biraju oni koji radije uživaju u mirnom odmoru bez mnogo gužve i raznih komercijalnih sadržaja.

Navedene destinacije spadaju u najpopularnije koje možete posetiti leti, ioako Srbija nudi niz drugih parkova, kupališta i banja koje mogu učiniti vaš odmor vrlo prijatnim i zanimljivim. Ono što je sigurno, jeste da ne morate po svaku cenu napuštati Srbiju kada dođe leto, jer njene najlepše destinacije mogu da ponude sve što vam je potrebno za potpuno uživanje.