Vodič za kupovinu organske hrane – na šta treba obratiti pažnju

Market organske hrane

Potreba za transparentnim i kontrolisanjem uzgojem i prodajom hrane koja se svakodnevno nađe na našim trpezama razvila se pre oko 30 godina, kada je sve više ljudi počelo pokazivati zanimanje za savesnu ishranu i poreklo namirnica.

U ovom tekstu ćete saznati kako da na pravi način odaberete i kupite sve organske namirnice – od mesa, do voća i povrća. Saznaćete i kako da odaberete pravu farmu i proizvođača i procenite koja je provereno dobra prodavnica organske hrane.

Zašto je „organsko” bolji izbor?

Organska hrana odavno nije samo trend, jer zdravlje uvek treba da je na prvom mestu. Namirnice organskog porekla nisu samo deo naše zdrave ishrane, već način života i vrednosti koje treba da sačuvamo kako bismo obezbedili zdravu sredinu i za buduće generacije. Studije pokazuju da je organska hrana kvalitetnija, sa niskim nivoom nitrata, pesticida i toksičnih materija.

Organsko voće i povrće obiluje vitaminima, mineralima i jačim, lepšim ukusima u odnosu na „regularne” namirnice. Studije su takođe pokazale da konstantno korišćenje konvencionalnih namirnica, tretirane pesticidima imaju negativan efekat po dečiji organizam i odrastanje, zbog čega ne čudi činjenica da se sve više roditelja bori sa alergijama i drugim hroničnim oboljenjima uzrokovanim pesticidima.

Kriterijum u proizvodnji organske hrane

Organska hrana je hrana proizvedena po principima organske poljoprivrede, bez korišćenja savremenih veštačkih dodataka kao npr. pesticida i hemijskih đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima.

Organska proizvodnja je, za razliku od drugih vrsta povrtarstva, regulisana zakonom. Potrebno je da proizvođači hrane obave posebnu ekološku sertifikaciju za proizvodnju, kako bi svoje proizvode plasirali kao „organske“. Organska hrana je hrana proizvedena  na način koji je usklađen sa standardima koji su propisani na državnom ili međunarodnom nivou.

Organsko voće i povrće

Kako možete da znate da li neka namirnica ima manji nivo pesticida?

PRAVILO PALCA: Što je deblja kora voća ili povrća to je manja šansa da ima visok nivo pesticida, zbog toga se uvek preporučuje da voće i povrće sa tankom ili bez kore uvek uzima prirodno ili organsko. Imajte u vidu da ljuštenje jabuke ne znači da je oslobođena pesticida.

Prirodno uzgojene i konvencionalne možete kupiti šparglu (špargla uzgoj – sve je zatupljeniji), avokado, kukuruz, kivi, luk, pasulj, slatki krompir bez straha od uticaja od pesticida na organizam. Tako ćete na najbolji način kombinovati nešto povoljnije prirodno uzgojene namirnice i one organske, sa sertifikatom.

Kako i gde da kupujem sveže organske namirnice?

Budući da imaju manji rok trajanja, a da ipak treba da izdvojite novac za ovakve namirnice, najbolja opcija su lokalne pijace, online poručivanje sa farmi koje imaju dnevnu ili nedeljnu dostavu kao i otvorene farme i lokalne mesare.

Organske namirnice na policama marketa se ne iznose svakodnevno, vremenski je nepoznato kada su ubrane, kao ni koliko stoje na policama.Transparentnost je i dalje veliki problem kada su u pitanju informacije o poreklu hrane u marketima.

Zbog toga su pijace bolja opcija, i dostava koju rade direktno proizvođači jer ćete tako biti sigurni da je nešto ubrano i spakovano samo za vas. Većina proizvođača koristi usluge eko dostave, zbog čega ne treba da mislite o tome da će vaše namirnice biti raznosane u sumnjivom transportu.

Kupujete sveže voće i povrće iz okoline jer nećete morati da rizikujete sa svežinom i dužinom transporta koji takođe može uticati na kvalitet. Ako ste u mogućnosti, na putovanju, ili kod rođaka, voće, povrće i meso možete kupiti na licu mesta. Mnogi restorani su počeli da nude kvalitetne specijalitete napravljene od organskih namirnica, pa i u izlasku možete uživati u zdravom a ukusnom jelu.

Iako je ova ideja tehnički tek u povoju, srpski potrošači nisu razvili dovoljno veliku potrebu za marketima ovog tipa. Njima u prilog ide i sve veća borba sa pesticidima i drugim hroničnim bolestima nastalim kao rezultat konzumiranja zagađenih namirnica i života u takvoj sredini.

Organske farme su zdrava sredina za rad i življenje. Organsko zemljište nije podložno erozijama i znatno je bogatije mineralima jer se hrana ne sme uzgajati na mestima blizu deponija i drugih njiva na kojima se koriste pesticidi.

Organski uzgoj stoke čuva stare životinjske vrste, a organsko pčelarstvo daje najzdraviji med i čuva pčele na najbolji način. Pravilnom kupovinom namirnica osiguraćete unos zdravih i prekopotrebnih nutrijenata za celu porodicu.