Zašto studenti sve više žele da studiraju u Americi?

studentkinja u bibliteci

Obećana zemlja. Već decenijama i stolećima Amerika tako deluje svima onima koji do nje nikada nisu stigli, a Njujork kao centar sveta i svega blještavog što je potrebno videti tokom života. I kada okrenete sve američke filmove, serije, svu njihovu kulturu, onda dolazi do jednog od jasnih odgovora zašto je mladim ljudima Amerika čest san. Međutim, to nije sve.

Iako zemlja protivurečnosti, Amerika svakome nudi ono po šta je u nju došao. Provod za one koji ga žele, skup svih naroda i narodnosti za one kojima je to privlačno, obrazovanje za one koji mu teže, karijere ako ih vide ispred sebe. To sve čini da studentska viza za Ameriku postaje dokument koji mladi sve češće traže, tj. za njega apliciraju.

Zašto su privlačne studije u Americi?

Raznovrsnost. Na prvom mestu, Amerika nudi ogroman broj programa koji ne liči našem obrazovnom programu koji je jednoličan i postavljen prema istom kalupu. Ogroman broj koledža i fakulteta nudi brojne nivoe obrazovanja, od sertifikata, preko jednogodišnjih pa sve do četvorogodišnjih studija. Na prvom mestu, to je veoma važna činjenica, jer svako može da pronađe obrazovanje prema svojim potrebama, željama i mogućnostima.

S druge strane, Amerika je dom nekih od najboljih i najistaknutijih svetskih univerziteta. Sa njih dolaze neki od najboljih stručnjaka. Same škole opremljene su najboljim laboratorijama, centrima, istraživačkim institutima, opremom koja je studentima dostupna u svakom momentu. Takav odnos prema obrazovanju čini da učenici i studenti već od prvog dana razvijaju svoj osećaj za rad u pravcu karijernog napredovanja, pa je taj podstrek ono što doprinosi svakoj mladoj osobi jaču želju da bude deo svega toga. Po prijavama za fakultete, kada stigne obaveštenje o prijemu, studentska viza za Ameriku je naredni i korak koji odvodi u drugi svet.

Šta podrazumeva studentska viza za Ameriku?

Kada student aplicira za određeni fakultet ili koledž u Americi i dobije potvrdni odgovor od samog fakulteta, sledeći korak jeste prikupljanje dokumentacije i zakazivanje intervjua kako bi se dobila studentska viza za Ameriku. Ona predstavlja boravišnu dozvolu svakom studentu za život u ovoj zemlji. Bitno je da znate da je samo viza F1 ta koja je potrebna i koja je validna za uredan studentski život u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pošto se dobije, studentska viza za Ameriku ima svoj rok trajanja i on je uglavnom ograničen na godinu dana. Nakon toga, upisivanjem naredne godine studija student podnosi zahteva na produžavanje vize za još tu godinu i tako se radi sve do kraja studija. Veoma je važno da znate da je ovo vrsta vize koja vam omogućava boravak u Americi zarad obrazovanja, a ne bilo kakvog rada ili ostvarivanja nekih drugih prava. Rad, pod F1 vizom, svakako je moguć i to u okvirima kampusa. To znači da je za studente obezbeđen način rada koji ne ugrožava studije, te je on part time tokom semestara, a jedino kada je moguće raditi puno radno jeste tokom letnje pauze. Slična procedura za vađenje vize je i ako vas zanima  studiranje u Sloveniji, samo što se razlikuju neke pojedinosti od države do države. 

Na samom kraju, kada studentska viza za Ameriku prestaje sa važenjem, tj. kada se studije privode kraju, moguće je podneti zahtev za njeno produžavanje zarad traženja posla ili prakse na godinu do dve.